top of page

Ki a legboldogabb YA-író? Az arcelemző megmondja!


Több egyetemen és cégnél használják a világ első számú arcelemző szoftverét, az ún. FaceReadert, úgyhogy úgy gondoltuk, mi is teszünk vele egy próbát. Az alkalmazás (amit elsősorban a reklámiparban használnak: azt nézik, hogy egy-egy reklám megtekintése alatt/után hogyan változik az emberek arckifejezése) lényege, hogy az arcvonások elemzésével kikövetkezteti, vajon adott pillanatban mennyire vagyunk boldogok, unottak, szomorúak, dühösek, mennyire lepődtünk meg, mennyire félünk, undorodunk vagy mennyire vagyunk önteltek. Ugye milyen jó szórakozásnak tűnik? A szoftver pluszban igyekszik megsaccolni az életkorunkat is (engem azt hiszem, tizenévesnek nézett, köszi!), és még azt is kiszúrja, van-e arcszőrzetünk (mondjuk az enyémet nem vette észre, biztos, azt hitte a szakállamra, hogy bőrbetegség) és szemüvegünk, már ha ezt magunktól nem vennénk észre: szóval nagyon hasznos is. Próbaképp bedobtuk néhány mai Young Adult-regényíró fotóját, hogy megtudjuk, ki mennyire boldog és ki a legönteltebb. Tudjuk, hogy kíváncsi vagy az eredményre, úgyhogy görgess csak lejjebb!

1. A legunottabb: John Green

Talán nem ez a legelőnyösebb fotó a Papírvárosok és a Csillagainkban a hiba írójáról, de azért lássuk be: általában tényleg ilyen fejet vág!

Más kérdés, hogy ami a FaceReader szerint unott, közömbös arckifejezés, az sokak szerint inkább egyszerűen csak laza. És igen, elég magas pontszámot ért el az undor/fölényesség kategóriában is – na és? Tudja, hogy ő a legsikeresebb férfi YA-szerző a világon, és kész!

2. A másik unott arc: April Genevieve Tucholke

Hamarosan megjelenik nálunk az amerikai írónő varázslatos regénye, a Wink, Poppy, Midnight, és az az igazság, hogy nem csak a könyvét imádjuk, de szerintünk a fotói is zseniálisak.

A FaceReader szerint mondjuk szimplán egy unott tizenéves FIÚ szerepel a képen (ezt kicsit benézték, haha!), de nekünk nagyon-nagyon szimpatikus ezzel a túlvilági, szomorkás és titokzatos tekintetével.

3. A méreggombóc: Derek Landy

Hogy mi? Derek, Az Ősök jogara írója a legviccesebb és legkönnyedebb tollú szerző, aki manapság feltűnt a YA-színtéren, és ezen a fotón igenis úgy fest, mint egy cuki hobbit, pont!

Mondjuk így, hogy kiszínezték az arcát piros pötyökkel, tényleg elég mérgesnek néz ki!

4. Az öntelt: Bella Thorne

Bellát egy tizessel többnek saccolja a szoftver, amit még meg is értünk, mert elég érettnek néz ki ahhoz képest, hogy még csak 18.

De hogy (amellett, hogy egész boldognak ítéli az app) öntelt, unott kisugárzása lenne? Oké, végül is ez a legtöbb kamaszról elmondható, nem? Hát jó, akkor menjünk is tovább! (Bár előtte olvashattok is Bella első regényéről, ami szintén idén ősszel jelenik meg bálunk!)

5. A full negatív: Rick Yancey

A FaceReader szerint Az ötödik hullám szerzője elsősorban unott, de neki van az egyik legmagasabb undor-szintje a listán (sőt, még dühös is mindemellett).

Akkor csak mi vagyunk ilyen naívak, hogy nekünk teljesen szimpatikus?

6. A legfölényesebb: Rosamund Hodge

Oké, ha elolvassátok majd a Kegyetlen szépséget (ami idén ősszel jelenik meg nálunk) rájöttök majd, mi rejlik emögött a kétértlemű félmosoly mögött.

Az írónő tényleg nem a cukiskodó kategóriába tartozik, de épp ezért rajonganak érte annyian világszerte! Mondjuk azt nem értjük, miért látja az app pasinak...

7. A boldogtalan: J. K. Rowling

Meglehetősen alacsony szegény Rowling happy-szintje, de szerintünk itt megint nem jól működik az alkalmazás: az írónőnek van egy olyan különleges arckifejezése, amiben egyszerre van benne a bölcsessége, a humora, a mély szomorúsága és a mindezt túlszárnyaló derűje.

Azt mondjuk jól látja az app, hogy harag nem él benne, és hogy nagyon nem lehet neki meglepetést okozni.

8. A kicsattanóan pozitív: Sarah J. Maas

Váó! A FaceReader szinte mindenkinek a közömbös-csíkját húzza leghosszabbra, de az Üvegtrón-sorozat szerzőjén színtiszta boldogsáhot észlel (oké, egy kis önteltséggel, de ennyi kell).

Gondoltátok volna a véres, kőkemény regényei után?

9. A legboldogabb: Holly Smale

Jaj de jó: a Geek Girl-könyvek szerzője az arcelemző szerint is kirobbanóan boldog ember, szóval a gyerekkori zaklatások tényleg nem hagytak benne annyira mély nyomokat.

Ha olvastátok a könyveit, azt is érteni fogjátok, miért észlelhet az app undort is a fotón: Holly sosem szerette a hírnévvel járó nyilvánosságot, és bár évekig modellkedett, nem szereti, ha fotózzák, valószínűleg a kamerától undorodik épp!

És rólatok mit árul el a FaceReader? Belelát a lelketekbe, vagy full bullshit, amit mutat?

bottom of page