top of page

3 app, ami minden könyvmoly számára kötelező


Vallomással kezdeném: igen, kedves Juci néni, a húgomat csak azért írattam be a városi könyvtárba, amikor betöltötte a tizenkettőt, hogy a tíz helyett húsz könyvet hozhassak haza magammal minden alkalommal, amikor elcipeltem szegényt magammal (bocs, Fruzsi! Ja, és azt is, hogy úgy nézett rád a könyvtáros Juci néni, amikor kikölcsönözted nekem Faludy Györgytől az Erotikus versek című antológiát, harmadjára is).

Ezt csak azért meséltem el, hogy értsétek: tudom jól, mit jelent az olvasási FOMO, a rettegés attól, hogy lemaradunk valami szuper könyvről. Szerencsére a Moly.hu és a GoodReads segít abban, hogy az ember képben maradjon az új megjelenésekkel kapcsolatban, elegendő tájékoztatáshoz jusson azzal kapcsolatban, melyik regény mennyire jó vagy béna, de nemrég felfedeztem még pár új applikációt, amelyek nagyon hasznosak azok számára, akik hozzám hasonlóan párhuzamosan szeretnének olvasni mindent (és közben szeretik nyomkodni a kütyüjüket is).

1. Litsy

Nem is tudom, hogy élhettem korábban a Litsy nélkül. Igen, sokan azt mondják rá, hogy olyan, mint a GoodReads, ahol értékelni lehet könyveket és listákat lehet létrehozni, és én imádom is a GR-et, de erre is szükség van. Miért? Mert valahogy jobb érzés a profilokon böngészni: képzeljetek el egy olyan nemzetközi közösségi oldalt, ahol mindenki könyvmániás és rendszeresen posztol idézeteket, fotókat, listákat, vicces ikonokkal pontozzák, amit már olvastak, és más vicces ikonnal jelzik, mi az, amit olvasni szeretnének legközelebb. A fotók szépek, olyan, mintha Instán csak a legnépszerűbb bookstagram-hashtagű képeket néznéd, csak itt jár mellé pár mondatos elemzés is.

2. Shelfie

Megint csak az Instagram jut eszembe erről, onnan is az egyik kedvenc hashtagem, a #shelfie, mert imádok más könyvespolcán nézelődni, virtuálisan is. Az ötlet: a felhasználók posztolják a polcukról készített fotót, majd a program segít megtalálni a könyveid e-book és hangoskönyv verzióit. A polcod elemzése után kapsz ajánlásokat is, így belefuthatsz új potenciális kedvencekbe és persze barátkozni is lehet, egy csomó új embert ismerhetsz meg a világból, aki szintén Stephen King- vagy épp Holly Smale-rajongó.

3. Scribd

Tudom, fizetős, de egyrészt sokkal olcsóbb a havi díja, mint amennyibe egy puhafedeles könyv kerül, másrészt nem csak jogtiszta e-könyvekhez férhet hozzá az ember korlátlanul, hanem hangoskönyvekhez, kottákhoz ééés képregényekhez is! A felület gyönyörű, és a tudat, hogy több millió könyv van hozzád közel, egy ujjpöccintésnyi távolságra, az maga a mámor!

bottom of page