top of page

4 zseniális tracklist olvasás mellé

A napom egyik fénypontja mindig az, amikor hazafelé úton elmerülhetek egy könyvben, és mivel szinte mindig van wifi a vonaton, fel tudok menni az 8tracks-re és rákereshetek az épp aktuális olvasmányhoz készített dallistákra. Most bemutatok olyanokat is, amelyek olyan könyvekhez készültek, amelyek már megjelentek nálunk, ééés ami talán még izgalmasabb: olyanokat is, amelyek még megjelenés előtt álló regényhez készültek, de ezek a zenék segítenek hangolódni!

Már akkor tudtam, hogy bízhatom a poisonesse nevű felhasználó zenei ízlésében, mikor felfedeztem, hogy a profilképén nem más nyújtogatja a nyelvét, mint Alice Glass, a Crystal Castles ex-énekesnője. És tényleg: a She's hellfire elnevezésű listáján, amelyet az Egy dörzsölt koponya kalandjai-sorozat kőkemény főhősnője, Stephanie ihletett, a szokásos mai kedvencek (Imagine Dragons, One Republic, Lorde, stb.) mellett ott van a vagány amerikai indie-banda, a Fitz & The Tantrums, a mindig hátborzongatóan jó The National, sőt, egy olyan kick-ass klasszikus is bejön a képbe, mint a The Dresden Dolls. Vagány, mint a tizenéves ír nyomozócsaj!

Az okostojásból hirtelen szupermodellé vált Harriet Manners is megihlette a listakészítőket. Ezen például egy csomó vidám és cuki dal található: köztük az anti-bullying aktivista Kaitlyn K száma, a Geek, de van itt Natasha Bedingfield, a nashville-i szépfiúkból álló Hot Chelle Rae, egy régi kedvenc a Pretty Little Liars című sorozatból (Freaks: Tha Hawk in Paris, ez mindenkinek kötelező!), és persze mivel nagyon pozitív, feelgood listáról van szó, az Imagine Dragons sem maradhatott le róla!

Ó, váó… Ideje már most engedni a csábításnak: nyugodtan vesszetek el a Wink, Poppy, Midnight varázslatos világában (a könyv várhatóan hónapokon belül jön magyarul). Ebben segít a sötét, elátkozott erdőkbe csábító The xx, a hasonlóan beborulós és sötéten ragyogó Florence and the Machine, a kísérleti pop-tündérpunk műfajban utazó amerikai énekesnő, Mirah, az elfojtott erotikától feszes Bite (Triye Sivantól), de van itt pezsgő, mesébe illő Feist-dal is és örvény-feelinges Sia-eposz is. Az egyik legjobb válogatás 8tracksen!

És egy meglepetés: a Kegyetlen szépség szerzője, Rosamund Hodge maga hozott létre az appon egy tracklistet a könyvéhez! Pogány boszorkánydallal indít (Loreena McKennitt dala ismerős lehet a fantasztikus feminista kosztümös drámából, az Artúr király és a nőkből), aztán ahogy a regény, úgy ő is egyre jobban bedurvul: imádom az amerikai költő/hegedűművész Emilie Autumn kísérteties dalát, de nagyon illik a sorba a dühös emo-rock The Used száma, a pennsylvaniai rockbanda, a Breaking Benjamin ijesztő balladája (Dance with the Devil) és az Owl City ellenállhatatlanul aranyos 2010-es klasszikusa, a Vanilla Twilight is.

Oké, és most halljuk, nektek melyik a kedvenc könyves tracklistetek!

bottom of page