top of page

6 dolog, amivel igazságtalanul vádolják a könyvmolyokat


Minden szabadidőnket a könyvtárban töltjük, szerelmesek vagyunk minden jól megírt karakterbe, képesek vagyunk elbőgni magunkat a legtömöttebb buszon is, ha épp olyan részhez érünk egy regényben, és természetesen életképtelen, ügyetlen és csöndes, visszahúzódó emberek vagyunk (és persze lányok, mindannyian, a szívünk mélyén, mert egy igazi fiú nem lehet könyvmoly). Meglepetés: na ez mind nem igaz! Ahogy ezek a közhelyek sem:

1. Nincs magánéletünk

Tévedés, hogy annyira rabjai vagyunk a fiktív alakoknak (mint mondjuk Edward Cullen, Margo Roth Spiegelman vagy akár Rubeus Hagrid), hogy emiatt képtelenek lennénk hús-vér emberek iránt is érzéseket táplálni. Oké, azt nem állítjuk, hogy ha megjelenne maga Mr. Darcy/Estella Havisham, akkor nem gondolnánk át az életünket, de egyébként köszi szépen, megvagyunk!

2. A könyveikkel nyaralunk

A bőröndünk egyáltalán nem így néz ki indulás előtt: viszünk e-könyveket is például magunkkal a Kindle-n, meg pár zoknit is. És nem szoktuk végigolvasni az utat, bár az való igaz, hogy a kedvenc íróink egykori lakóhelyeit és a kedvenc könyvünk alapján készült filmek forgatási helyszíneit azért szeretjük megnézni… ahogy a helyi strandokat, éttermeket és tortúra-múzeumokat is!

3. Irtózunk a filmes borítóktól

Egyáltalán nem utáljuk az adaptációkat, sőt: még ha nem is sikerülnek úgy, mint ahogy mi megrendeztük volna, alap, hogy minden kedvencünk feldolgozását megnézzük. És ha tetszett, akkor igen, a mozis borítójú könyvet (is) megvesszük!

4. Nem alszunk

Éjszaka jobb dolgunk is van, mint hogy olvassunk: például, ugye, van magánéletünk (lásd: egyes pont), aztán ott van a GoodReads, ahol jól esik ajánlókat olvasni, és ööö… ja igen, szoktunk aludni is!

5. Nekünk több életünk van

A legtöbben hülyeségnek tartjuk, hogy megkülönböztessünk olvasó és nem-olvasó típusokat, és nem, egyáltalán nem érezzük azt, hogy csak azért, mert sokat olvasunk, több életet élünk át, miközben azok, akik mondjuk gyerekeket gyógyítanak Chilében, hegyet másznak Japánban vagy bolti eladók Jászladányon, azok nem élnek elég teljes életet.

6. Nem sportolunk

És mindig fáj a nyakunk/hátunk/lábujjunk, mert még az is teljesen kikészít bennünket, hogy tartani kell egy nyavalyás könyvet. Hát nem, ez nem igaz: nézzetek csak rá a focisztár Jack Kerouacra. Vagy a rugby-ző, krikettező és ökölvívő Samuel Beckettre. Vagy a full kidolgozott testű Lakatos Leventére! Na ugye, milyen sokélék vagyunk (mi is)!

bottom of page