top of page

Vissza a suliba 1. – Mi az a könyvmolyok listája?


Néhány napja a húgom átjött a szobámba, hogy elpanaszolja, mennyire nem várja az iskolát. Jól felkészült voltam már erre egészen június vége óta, így elővettem egy tollat és egy papírt. Tavaly ugyanis kitaláltunk egy rendkívül vicces játékot arra, hogyan csináljunk kedvet az iskolakezdéshez. Összegyűjtöttük az 5 legunalmasabb dolgot, ami az iskolával kapcsolatban eszünkbe jutott, és készítettünk hozzájuk „ellenszereket”. Ezeket a dolgokat elneveztük az ÖT TÉ-nek.

Íme az ÖT TÉ, illetve az ellenszerek:

Tavalyi füzetek

Tipikusan az az ember vagyok, akit nagyon lázba tud hozni a szeptemberre való bevásárlás. Órákat képes vagyok lézengeni a papír-írószerüzletekben. Vannak viszont azok a füzetek, amiket a tanév végén vettél, így kidobni nem érdemes, de kedved sincs elővenni.

Megoldás: Dobd fel őket! Használhatod a kedvenc posztereidet, kinyomtatott képeket, feliratokat, akár egyszerű újságpapírt vagy csomagolópapírt is. Ha túl sok apróbb mintát vagy képet ragasztottál rá, érdemes a füzetre nylonborítót tenni, hogy ne potyogjanak le.

Tollak

Sokszor esem abba a hibába, hogy rengeteg szép, mintás íróeszközt veszek meg, amelyekről a későbbiekben kiderülnek, hogy (finoman fogalmazva) nem a legjobban funkcionálnak, így visszatérek a régi, jól bevált, megbízható, ám unalmas kinézetű tollakhoz és ceruzákhoz, amit a legtöbben használnak.

(kép: asthebunnyhops.com)

Megoldás: Washi tape! Ezek azok a kis mintás ragasztószalagok, amikkel én legszívesebben az egész szobámat beborítanám. Szinte minden papír-írószerüzletben vagy hobbyboltban megtalálhatók. Egyszerűen csak rátekered a tollra vagy ceruzára. Egy másik igen jó dekoreszköz lehet még a körömlakk. Egy kis tálkába engedsz langyos vizet, a kedvenc színeidből néhányat belecseppentesz, majd egy tűvel ide-oda húzgálod a színeket, míg végül egy teljesen absztrakt, színes mintát nem kapsz a víz felületén. Végül belemártod a tollat, és óvatosan kiemeled.

Tankönyvek

Mindenkinek van olyan tantárgya, amit nem szívesen tanul. Lassan gyűlnek fel a fejezetek a tankönyvben, amit nem veszünk elő. Szerintem főleg azért történik ez, mert a tankönyvek túl nagyok, unalmasak és komorak.

Megoldás: Hasonlóan a füzetekhez, kidekorálhatjuk a tankönyvet is. A legjobb, ha minden tantárgyhoz keresel egy olyan képet, ami a tárgyhoz kapcsolódik. Legyen abszurd, vicces és tegye kicsit barátságosabbá mondjuk a történelemtankönyvedet!

Tananyag

A legtöbben szeptemberben nagyon lelkesek és tettre készek vagyunk. Jegyzetelünk, otthon átismételjük az iskolában hallottak, ez az érzés viszont (tapasztalataim alapján) nagyjából novemberre elmúlik.

Megoldás: Színek! Színek mindenhol! Válassz minden tantárgynak egy színt, majd szerezz be színes mappákat és lapokat. Az otthoni jegyzetelés és ismétlés sokkal átláthatóbb lesz.

Teendők

És íme a kényes pont. Észre sem vesszük, és már nyakig úszunk a dolgozatok és programok tömkelegében. Ilyenkor jön az, hogy azt sem tudjuk, merre vagyunk fejjel előre.

Megoldás: – Vezess naptárat és oszd be az időd! – Készíts listákat! Írd fel a tantárgyaidhoz kapcsolódó teendőidet és dátumokat, a sporttevékenységeidet, iskolán kívüli programjaidat! – Tűzz ki célokat a tanévre, majd minden hónapban írd fel a célok mellé, hogy mit tettél már értük!

És végül egy olyan dolog, amit csak a könyvmolyok érthetnek:

Könyvmoly lista Írd fel azokat a könyveket, amiket ebben az évben el szeretnél olvasni! A listát később is bővítheted, a lényeg, hogy versenyezz saját magaddal, hogy kicsit kizökkenj az unalmas hétköznapokból.

bottom of page