top of page

A legszebb könyvtárak Magyarországon


Korábban összegyűjtöttük a világ legklasszabb könyvtárait, viszont úgy gondoltuk, hogy a magyar könyvtárak megérdemelnek egy külön listát. A felsorolás a teljesség igénye nélkül, szubjektív szempontok alapján készült, de ha tudsz olyan könyvtárról, aminek szerinted itt a helye, írd meg nekünk kommentben!

BME Központi Könyvtár

A neogótikus, templomszerű építmény építése 1909-ben fejeződött be, azóta pedig a Műegyetem könyvtáraként funkcionál.

A legszebb része egyértelműen a monumentális olvasóterem, ahol akár valami bölcsészkrimi nyitójelenete is játszódhatna.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A több mint száz éve üzemelő könyvtár központjának 1931 óta ad helyet a gyönyörű Wenckheim-palota Budapest belvárosában.

Nézz be a legszebb termekbe, vagy ha budapesti vagy, be is tudsz iratkozni (16 év alatt ingyenes, az éves diákjegy pedig 2950 Ft), illetve Budapest területén körülbelül 50 fiókkönyvtárat üzemeltet a FSZEK, úgyhogy megkeresheted a hozzád legközelebb levőt (de azért szerintünk a központi könyvtár a legeslegszebb).

Klebersberg Könyvtár, Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem könyvtára 2004 óta ebben a hatalmas, modern épületben található, ami azonban cseppet sem rideg, az embernek tényleg kedve támad idejönni tanulni vagy beadandókat írni.

Az épületben (József Attila Tanulmányi és Információs Központ) nem csupán könyvtár működik, az évek során valódi közösségi hellyé vált, ahol naponta akár 4000 ember is megfordul. És még Instagram-accountjuk is van! :)

Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Pécs

Szívesen bóklásznék a polcok között ebben a könyvtárban, ami egy igazán vagány épületben, a Kaptárban üzemel 2010 óta.

A hétszintes épületben a PTE Egyetemi Könyvtár Központi Könyvtára, a Csorba Győző Könyvtár és a Benedek Ferenc Jogi- és Közgazdasági Szakkönyvtár kapott helyet.

ELTE Egyetemi Könyvtár

Az ELTE központi könyvtára igazán impozáns, 1784 óta a Ferenciek terén áll. A belső terek gyönyörűek, a freskók, lépcsők, csigalépcsők, galériák és a szépen megmunkált fabútorok pedig hihetetlenül hangulatossá teszik a könyvtárat.

A Múzeum körúton található Angol-Amerikai Intézet Könyvtára pedig különleges kialakításáról híres: egy belső, fedett udvarban kapott helyet.

bottom of page