top of page

Vissza a suliba! 3. – Tíz tipp a hatékony tanuláshoz


Gyakran esem abba a hibába, hogy eltervezek valamit, de nem jutok el a megvalósításig, mert nem tervezem meg elég pontosan. Szerintem sokan vagyunk így például az „idén aztán végre javítok a jegyeimen”-dologgal kapcsolatban is. Most 10 olyan tippet osztok meg veletek, amelyek nekem már beváltak.

Egyedül vagy többen?

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy rájöjj, egyedül szeretsz tanulni vagy társaságban. Vannak, akiket kifejezetten zavar, ha többen vannak körülötte, viszont sok esetben jól sül el, ha ketten vagy akár többen összeültök. Gondolj csak bele: így tudjátok egymást segíteni azokban a tantárgyakban, amelyekben a másik gyengébb, megbeszélhetitek álláspontjaitokat és ösztönözhetitek is egymást.

Találd meg a legalkalmasabb helyet!

Ez lehet a szobád egyik sarka, a konyha, de akár valahol a szabadban is. Személy szerint én azt tapasztalom magamon, hogy elég könnyen elveszi a figyelmemet minden apróság, így jobban szeretek olyan helyen tanulni, ahol semmi nem zavar meg. Például a könyvtár az egyik legalkalmasabb hely, de ha többen vagytok, akkor egy hangulatos kis kávézó is tökéletes választás lehet.

Készíts saját jegyzeteket

Ha újból elolvasod a tankönyvi szöveget vagy az órai jegyzeteket, az már önmagában véve is nagyon hasznos, viszont egy idő után iszonyúan unalmassá válik, sokszor át is siklik az ember bizonyos információk felett, és inkább rámondja, hogy „ahh, én ezt már tudom”. Íme az unalom ellenszere: párosíts minden tantárgyhoz egy-egy színt, és ezekre a színes papírokra készíts saját jegyzeteket, akár az órai vázlatot kiegészítve.

Olvass hozzá még többet!

Sokszor segít, ha jobban elmélyülsz a témában. Hozzáolvashatsz a tananyaghoz tanulmányokat, cikkeket, akár könyveket is. Ez főleg a történelem és irodalom tantárgyaknál nagyon hasznos.

Fontos/sürgős?

Ez a táblázat nagyon sokat segít és könnyen elkészíthető. Két sorból és két oszlopból áll: az első sorba a fontos, a második sorba a nem fontos, az első oszlopba a sürgős, míg a második oszlopba a nem sürgős dolgok kerülnek:

Így látod, hogy a sok tennivalód közül mihez kezdj hozzá elsőnek. Itt lehet a legkönnyebben elszúrni: szóval törekedj arra, hogy minél kevesebb teendőd kerüljön a sürgős oszlopba! Ezt elérheted úgy is, hogy minél hamarabb igyekszel elvégezni minden feladatot, de akár úgy is, hogy egyszerűen nem oda írod be. (Sajnos én hajlamos vagyok az utóbbi megoldást választani…)

Oszd be az idődet!

Ha már teendőknél járunk: legyen egy naptárad! Jó, ha tudja az ember, hogy mikor mit kell csinálnia. Különösen akkor, amikor sok dolgozat vagy beadandó esik egymáshoz közeli időpontba (ezeket írd be mondjuk szigorú pirossal). Így azt is látod, hogy mikor mennyi szabadidőd van, amit ezáltal hasznosan be is oszthatsz (az üres estéket pedig jelöld valamilyen vidám színnel, például lilával)!

Használj diktafont!

Kicsit furcsának tűnt nekem ez a dolog, amikor elsőnek kipróbáltam, de hatékonynak bizonyult, így felkerült a listámra. Mondd fel diktafonra a tananyagot, és hallgasd a buszon ülve, takarítás közben, akár elalvás vagy órák előtt is! Egyik barátnőm továbbfejlesztette a módszert: mondd fel a tananyagot úgy, mintha időjárást mondanál/vonatmegállóban a bemondóba beszélnél/dalszöveg lenne! Segít a memorizálásban és közben még jól is szórakozol.

Mozgás és folyadék!

Érdemes odafigyelni, hogy megterhelő szellemi munka mellett az ember kellőképp lefárassza a testét is. Ez segít a könnyebb elalvásnál is, illetve a délutáni mozgás frissebbé is tesz minket, így könnyebben leülhetünk tanulni. Mindig legyen melletted egy nagy pohár víz, amit természetesen el is kell fogyasztanod! Főleg kora ősszel, amikor még melegebb az idő, oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, hogy frissek és éberek maradjunk a délutáni órákban is.

Végül egy moly-tipp, ami szerintem minden könyvmoly számára hasznos motiválóerő lesz:

Jutalom oldalak!

Én nagyon lelkes vagyok, ha megjutalmazhatom magam néhány oldallal a kedvenc könyvemből. Egy tantárgy = 10 oldal! Hajrá!

bottom of page