top of page

Az új Insta-sztárok a kalligráfusok


Most, az inspiráló idézetek, a bekeretezhető szlogenek és a közösségi falakat díszítő frappáns szövegek korában iszonyú népszerűek lettek a kalligráfusok, észrevettétek? A szépen csengő, görög eredetű kalligráfia szó (ami eredeti nyelven is jól néz ki leírva: Καλλιγραφία) eredeti jelentése: díszes, szép kézírás, és a műfajnak a mostanin kívül volt már párszor fénykora Európában. Az egyik a középkorban volt (gondolj csak a csodaszép kódexekre), és bár a könyvnyomtatás feltalálása után nem volt túl népszerű a kézírás, a preraffaelita művészeti iskolából kialakult Arts and Crafts-mozgalom újra iszonyú trendi lett a cirádás, mívesen kidolgozott írás.

Az Instán most több tízezer követővel rendelkeznek a legmenőbb, fiatal kalligráfusok, érdemes őket figyelni, és nem csak azért, mert szép képeket posztolnak, hanem azért is, mert néhányan olyan videókat is megosztanak, amelyekből el lehet lesni a technikát.

A spanyol Jose Naranja nem csak kalligráfus, hanem jegyzetfüzettervező is, a honlapjáról (nem vicc) teleírt noteszt is lehet rendelni, potom 88 ezer forintért – persze ezt nem sima noteszként vagy könyvként kell értékelni, hanem egyedi műalkotásként, amelynek eladott példányai ugyan másolatok, de mind számozottak, dedikáltak, és persze első osztályú, gyönyörű papírból készültek.

Az amerikai Taylor B a vízfestékre applikált felirataival vált kedveltté: nem popsztár, nem szelfizik melltartóban és nem is mutat be beauty-tippeket, csupán a kézírásáról posztol, és mégis közel 55 ezren követik! Éljenek a tehetséges stréberek!

Tercia Goh szintén elképesztő: az utazásairól naplót vezet, az oldalakat pedig rendszeresen lefotózza, persze mindig iszonyú érdekes és új környezetben.

Samantha Dion Baker New Yorkban él és a mindennapjairól posztol: Terciához hasonlóan ő is a kézzel írt füzetét fotózza, de neki egy menő vázlatfüzete van, amibe rajzol is. Vigyázat: ha elkezditek nézegetni a posztjait, itt ragadtok órákra!

És a nem titkolt kedvencem: Gladys Yuwono festő-kalligráfus, aki személyre szabható noteszeket és határidőnaplókat készít, sőt, kiegészítőket is mindezekhez (matricákat, post-iteket, markereket, washi-tapeket, stb). A kézírása nagyon népszerű, már saját webshopja is van, ahol el lehet költeni előre több havi fizetést az általa teleírt cuccokért! Bocs, hogy szóltunk!

bottom of page