top of page

5 könyv, amivel (talán) kibírod a Stranger Things második évadáig


A nyár kétségtelenül legnagyobb szenzációja volt ez a sorozat, egyszerűen imádtuk a történetet és a karaktereket is. Ha hozzánk hasonlóan te is ledaráltad egy nap alatt az epizódokat, és már tűkön ülsz a második évadot várva (ami állítólag csak jövő nyáron érkezik, viszont kétszer olyan hosszú lesz, mint az első, hurrá!), akkor mutatunk pár olyan könyvet, amelyek legalább olyan izgalmasak és rejtélyesek, mint El (vagy magyarul: Tizi) és a fiúk kalandjai.

El és Mike épp kommunikálnak

Stephen King: Az

Stephen King nem csak a horror, hanem a misztikus történetek nagymestere is, így egyszerűen megkerülhetetlen, ha ilyen listáról van szó (egyébként a Stranger Thingsben is sokszor visszaköszönnek az író korábbi művei, mint például az Az is: sőt, a Strangert jegyző Duffer-tesók eredetileg az Azt szerették volna megfilmesíteni, és miután visszautasították őket, "bosszúból" elkészítették ezt az instant Netflix-klasszikust). Szóval nem véletlen, hogy az Az sokban hasonlít a Stranger Things alaphelyzetéhez: a főszereplők kiskamasz fiúk plusz egy lány, akivel elválaszthatatlan barátok lettek.

Készült egy két részes filmsorozat is az Azból, érdemes utánanézni! (A 2017-es verzióban szerepelni fog majd a Stranger Thingsben Mike-ot alakító Finn Wolfhard is)

Ez a véd- és dacszövetség adott elég bátorságot nekik, hogy a huszonhét évenként feltámadó, gyerekevő szörnnyel is szembe merjenek nézni, aki a kisváros alatti, kiismerhetetlen csatornalabirintusban él és rettegésben tartja a helyieket. Az összecsapás során meg is sebesítik, de végezni nem tudnak Azzal, így felnőttként (igaz, jócskán megfogyatkozva) visszatérnek gyermekkoruk rémálmának színterére, hogy betartsák egykori fogadalmukat, és végérvényesen leszámoljanak a démoni szörnyeteggel.

El sokban hasonlít King karaktereihez, például a Tűzgyújtó főszereplőjéhez, Charlie-hoz is

Neil Gaiman: Út az óceán végén

A főszereplő hétéves fiú addigi nyugodt, vidéki életét valami nagyon különös dolog zavarja meg, ami nemcsak nála, de az általa ismert világnál is nagyobb: olyan, mintha egyenesen a túlvilágról jött volna. Érzi, hogy valami nincs rendben, de nem tudja megfogalmazni, hogy mi az. Egyszerre idegennek érzi magát a családjában, és mintha az apja sem az lenne, mint régen: mintha egy szörny költözött volna a testébe.

Kérdéseivel csak egy helyre mehet: egy rejtélyes házba a földút végén. Itt három nő lakik, három különböző generáció: ők állítólag már mindent láttak és ismernek. A nagymama, anya és lánya kedvesen fogadják a fiút, de szavaik nyomában csak még több rejtély jár, egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik. A fiú már felnőttként visszatér e rég elfeledettnek hitt helyre, hogy végre (az emlékei foszlányaiból) megértse a múltját beárnyékoló titkot.

Egy "átlagos" társasjátékozós este

Katharine L. Oldmeadow: A Sárkányház titka

A múlt század elején játszódó, kalandokban bővelkedő regény helyszíne egy angliai lánynevelde, ahol (egy kivétellel) csupa morcos tanár és rakoncátlan lány lakik. Utóbbiak az egyik csatangolásuk során felfedeznek egy lakatlan, kísértetjárta és ódon kastélyt.

A regény itthon 1934-ben jelent meg először!

Unaloműzésként és kalandvágyból nyomozni kezdenek az eredete és egykori lakói után, hogy hátborzongató kalandok közepette titkok rengetegét derítsék föl, miközben az iskolában is helyt kell állniuk. Azonban mire a tanév véget ér, az összes rejtélyről lehullik a lepel, és a szegény családból származó főhősnőről is kiderül, hogy ő sem az, aminek elsőre tűnt.

A zseniális Winona Ryder az egyik legszerethetőbb szereplő a Stranger Thingsben

Stephen King: Álomcsapda

A borzongatás királyának újabb klasszikusa, ami visszavisz bennünket Maine vadregényes erdejébe. Egy napon különös, megmagyarázhatatlan fényjelenséget észlelnek a helyi lakosok, majd egy űrhajó landol a környéken. A szürke földönkívüliek nemcsak az emberek testét fertőzik meg egy undorító, gombás betegséggel, de a tudatukat is megtámadják: képesek olvasni egymás gondolataiban és gyakran nem uraik a cselekedeteiknek.

Sokan minden idők legrosszabb filmjének tartják az Álomfogóból készült test-horrort

Persze megjelenik a hadsereg is, hogy hermetikusan lezárják a környéket. Ebbe a karanténba reked négy jóbarát is, akik már kamaszkoruk óta ide járnak vadászni. Azonban valami rejtélyes okból kifolyólag rájuk másként hat a fertőzés, így nyomozni kezdenek, hogy kiderítsék, mi is folyik itt valójában. A szálak Derry-be vezetnek (ahol az Az című regény is játszódik!): itt él a szellemileg visszamaradott, régi jóbarátjuk, aki (és ebben egyre inkább biztosabbak) nem az, akinek mutatja magát, és mintha különleges kapcsolatban állna a földönkívüli lényekkel. Vajon sikerül megakadályozniuk az emberiség pusztulását?

Talán ebből a gifből is látszik, hogy Steve és Barb nem igazán csípték egymást

Alice Sebold: Komfortos mennyország

Susie szerető családban él és a legnagyobb vágya az, hogy a fiú, aki tetszik neki, végre megcsókolja. Azonban egy nap mindez az idilli boldogság semmivé foszlik, mert az egyik szomszédjuk csapdába csalja, megerőszakolja és hidegvérrel végez a tizennégy éves lánnyal. A családja csak annyit tud, hogy Susie eltűnt, a rendőrség pedig nyomoz (látszólag hiába), de a gyilkos alaposan eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább, telnek az évek, de vajon el lehet viselni egy ekkora tragédiát? Mit érdemel a bűnös? Kiderül valaha az igazság?

Na ebből viszont szuper filmet sikerült csinálni, Peter Jackson rendezte, a főszereplő pedig a mindig hátborzongatóan jó Saoirse Ronan

Susie tiszta, ártatlan szemével követjük a cselekményeket, amint az ő kis külön bejáratú mennyországából figyeli szerettei kétségbeesett gyászát és a gyilkos szomszéd mindennapjait is. Az ő kommentálásával jutunk el mi is a végső konklúzióra, hogy mi is kell a valódi, földi boldogsághoz.

Mindent elolvastál és megnézted a filmadaptációkat is? Akkor vigasztaljon a tudat, hogy nem vagy egyedül: nekünk is elviselhetetlen Stranger Things-hiányunk van!

bottom of page