top of page

6 dolog, amiért a könyvmolyok imádják az őszt

Nem szeretem, ha valaki sztereotípiákban gondolkodik, de az tuti, hogy mindenkinek, aki szeret olvasni, vannak furcsa szokásai. Talán azért is, mert életünk nagy részét más világokban töltjük, fejben hol Narniában, hol Középföldén vagy épp a múlt századi Prince-Edward szigeten járunk, és szeretjük, ha a fizikai valóságunkat is minél jobban átitatja az a fiktív valóság, ahol a kedvenc regényeink játszódnak. Ezért hordunk fecsegő poszátás kitűzőt a kabátunk belsejében, ezért lóg az ágyunk fölött bekeretezett idézet Allen Ginsbergtől és talán ez az oka annak is, hogy képesek vagyunk meginni egy hatalmas korsó, rémes ízű vajsört (igazi vajból + igazi sörből), csak mert közben Hagridnak érezhetjük magunkat. Na jó, lehet, hogy most magamról beszéltem, de szerintem minden könyvmoly fel tud sorolni hasonló szokásokat.

https://www.youtube.com/watch?v=rnEkboR86h0

És ezek a szokások megfigyelésem szerint megsokasodnak, ahogy beköszönt az ősz, és ezzel együtt egyre kevesebb lehetőségünk jut arra, hogy mászkáljunk, világot lássunk, kifelé figyeljünk. Elkezdem a sort azzal a hat dologgal, ami hirtelen eszembe jutott, de folytassátok nyugodtan a listát: szerintetek miért az ősz a legcsodálatosabb könyvmoly-hónap?

1 – Forró bögre mellett olvasni

Lássuk be: a legtöbb könyv mellé sokkal jobban esik egy meleg chai, egy forró sütőtökös latte (kizárólag házi, igazi sütőtökkel, ha rám hallgattok), vagy egy kockásra színezett tejhabú karamelles macchiato, mint mondjuk a jeges limonádé. Még jobb, ha gyújtunk egy illatos gyertyát is és elővesszük a speckó, őszi könyves bögrénket: mondjuk egy ilyen Edgar Allen Poe-sat:

Vagy egy Gandalf-idézeteset:

2 – Ropogtatni a faleveleket

Arról már írtunk egyszer, mennyire körülményes dolog kánikulában olvasni, és most hozzátenném: ősszel viszont igenis szuper kinn, a természetben elmerülni a könyvünkben. A nap csak enyhén tűz, friss a levegő, le lehet ülni a puha avarra, és el lehet tenni az út közben látott legszeb faleveleket a könyv lapjai közé, préselve.

3 – Tervezgetni a könyves témájú halloweeni bulit

Tavaly Harry Potter-tököt faragtam, készült pár boszorkányseprű is ropiból (á la Roald Dahl: Boszorkányok), idén pedig az a terv, hogy Bloomsbury-kör tagoknak öltözünk (természetesen én leszek Virginia Woolf férje!), és viktoriánus stílusú asztalterítés is lesz. Meg ez a dal, Ryan Gosling bandájától, a Dead Man's Bonestól, akik szellemekről és szörnyekről szóló szerelmi történeteket zenésítettek meg :

Vagy ha már ennyire népszerűek mostanában a meseátiratok, legyen inkább tündérmesék a téma, azzal a feladattal, hogy mindenki értelmezze át a kedvenc szereplőjét? Akkor végre büntetlenül felvehetném a két éve turkált, miniatűr piros mellényemet, és azt mondhatnám, hogy én vagyok Aladdin.

4 – Átrendezni a könyvespolcokat

Jó, bevallom, én ezt télen-nyáron szeretem csinálni, és ha új könyvet veszek/kapok, mindig új alkalom is nyílik arra, hogy átpakolgassak ezt-azt, de most, hogy többet leszünk otthon, és várjuk, hogy kicsit hűljön a forró csoki a gandalfos bögrében, el lehet szöszölni egy nagyszabású polcrendezéssel (közben pedig bele-belenézegetni a régi kedvencekbe, nagyokat sóhajtozni, és simogatni a könyvgerinceket).

5 – Újraolvani a kedvenceinket

Az ősz befelé fordulást, lassítást, és igen: nosztalgiázást is jelent. Ilyenkor kerül elő nálam rendszeresen Philip Pullman, J. K. Rowling és L. M. Montgomery, sőt, még gyerekkönyvek is, a Múmin-regények, a Snoopy-képregények és a Tesz-vesz városok is. És nosztalgiázás közben újra meg újra átélem, milyen jó volt régen… ööö, olvasni! Na jó, és ezzel együtt visszaidéződnek a már elfelejtett érzések is, amikor még gyerekként, otthon, kicsit frusztráltan és mindig lázadó alaphangulatban, de mégis biztonságban és boldogan ültem a szobámban, álmodozva.

bottom of page