top of page

Amikor egy modell kinyitja a száját – 5 könyv a kifutókról


Most, hogy lement a New York-i meg a milánói divathét és nagyban dübörögnek a Paris Fashion Week deszkái, úgy gondoltuk, összeszedjük a legérdekesebb regényeket és szakkönyveket, amelyek exkluzív betekintést nyújtanak a modellek életébe. Ha nem is csücsülhetünk ott Anna Wintour és Victoria Beckham mellett az első sorban, egy virtuális úttal közel érezhetjük magunkat a Zoolander-életérzéshez!

Tyra Banks: Modelland

A Topmodell leszek műsorvezetője egy elképesztő, nagyon bizarr könyvet írt a divat világáról: egy disztópiát, ami egy modellakadémián játszódik. Ha jót akarsz szórakozni, ne is a könyvvel, hanem a GoodReads-oldallal kezd, ahol egymást követik a hosszadalmas, 1 csillagos értékelések: úgy tűnik, senki nem érti, mit is akarhatott mondani Tyra ezzel a könyvvel. Hét tökéletes testű lány harcol egymás ellen, miközben olyan furcsa kalandok esnek meg velük, mint Alice-szel Csodaországban.

Naomi Campbell: Hattyú

A The Face című valóságshow óta tudjuk, hogy Naomi az egyik legszórakoztatóbb modell a világon: hihetetlen, hogy mekkora önbizalommal, micsoda agresszióval és milyen csípős nyelvvel áldotta meg a természet, és oké, kicsit gonosz dolog ezt mondani, de nagyon vicces azt nézni, hogyan osztja ki sorban az embereket maga körül. Na a Hattyú ennek épp az ellenkezője: egy érzékeny és elgondolkodtató regény, amiben egy 26 (!) éves modell a visszavonulását tervezgeti, és megfigyel öt fiatal lányt, akik átvehetik majd a helyét.

Coco Rocha: Study of Pose

A kanadai szupermodellt Tyra „A pózolás királynőnének” nevezte, és igen: ebben a könyvben tényleg bebizonyítja, hogy nem véletlenül hívják így. A Study of Pose-ban összesen ezer testhelyzetet mutat meg: ugrik, hajol, ül, áll, fekszik, Mona Lisától kezdve Marilyn Monroe-ig több ikont megidéz, és ezen túl ellátja a kezdő modelleket egy csomó hasznos tanáccsal. És ami a legizgibb: a könyv digitális verziójában az összes kép elforgatható 3D-ben!

Crystal Renn: Hungry

Egy modell, aki nem hajlandó éhezni azért, hogy szépnek tartsák. Crystal tizennégy évesen csöppent a modellvilágba: még érettségi előtt beutazta a világot, a legnagyobb nevekkel dolgozott együtt, de természetesen sehol nem vacsorázott egy jót. Anorexiás, majd bulimiás lett, és amikor már életveszélyesen leromlott az egészségügyi állapota, úgy döntött, elege van, az életet választja, nem a szenvedést. És a meglepetés most jön: bár felszedett pár kilót, a pozitív hozzállásának és életvidámságának köszönhetően továbbra is kapott modellmunkákat, sőt, a plus-size mozgalom egyik arca lett. Ha felemelő, élettel teli memoárra vágysz, ezt ne hagyd ki!

Holly Smale: Geek Girl 4 – A lány, aki ragyogni akart

Ééés naná, hogy itt van a kedvenc Holly Smale-ünk is, akinek hamarosan érkezik a negyedik könyve magyarul! A lány, aki ragyogni akart című rész arról a fordulatról szól, amit a szerző egyébként szintén átélt tizenévesen, amikor modellkedett: nevezetesen arról, mennyire neki való a modellkedés és a hírnév. Harriet Manners befutott: az arca ott van a világon minden drogériájában és buszmgállójában, az ügynöke pedig nem győzi sorolni, hogy ki szeretne vele épp dolgozni – a Prada, a Gucci, az Alexander McQueen, és az összes nagy név. Harriet mégsem volt még soha ilyen magányos: nem csak Nickkel, a volt fiújával nem beszélnek, de még a legjobb barátai is kerülik.

A csillogó, fényűző mindennapok, a marokkói utazás és a hatalmas gázsik mellett Harriet jobban szorong, mint valaha, és attól fél, végképp elveszti önmagát.

bottom of page