top of page

4 dolog, ami végtelenül idegesít a könyvekben


Mitől lesz rossz egy könyv? Vagy inkább mitől van az, hogy az egyik könyv tetszik, a másik meg nem? Mindenkinek mások a szempontjai. Amellett, hogy fontos a stílus, az értelmes cselekmény, a párbeszédek valósághűsége, a karakterek jellemzői, akad még néhány jelenség, ami kifejezetten zavar olvasás közben, és könnyen elveszi a kedvemet az adott könyvtől.

Az unalomig járatott toposzok

Mint például egy szerelmi háromszög, az irreálisan kemény testű és lelkű tizenhat éves főhősnő, az alkoholista nyomozó vagy a nagy veszteségből erőt nyerő főszereplő. Unalmaaaas.

Idétlen szórendű mondatok

Megtörtént már veletek, hogy többször végig kellett olvasnotok egy oldalt, mire felfogtátok, hogy mi történik a regényben? Ennek több oka is lehet, de én úgy vettem észre, hogy az egyik leggyakoribb ok az, hogy furcsa a mondatok szórendje. A magyar nyelv elég rugalmas ilyen szempontból, ezért egy magyarra fordított regény esetében arra szoktam gyanakodni, hogy a fordítón csúszik el a dolog, de ez csak egy feltételezés. Pár alkalommal belefutottam már ebbe a jelenségbe, és rájöttem, hogy a legjobb, amit tehetek, hogy nem olvasom végig ezeket a könyveket.

Információ-visszatartás

Hogy én mennyire fel tudom magamat húzni, amikor egy rejtélyekre épülő történetben a szerző szándékosan visszatartja a szereplők birtokában levő infókat! Mindezt azért, hogy gerjessze a feszültséget, csakhogy bennem ez picit más típusú feszültséget gerjeszt, mint amit az író el szeretne érni. Ugyanilyen zavaró, amikor a szereplők nem kommunikálnak. Feltehetnének egymásnak egyszerű kérdéseket, adhatnának egymásnak válaszokat bővített mondatban, de nem, mert akkor odavész a titokzatosság. Nálam nem működik ez a fajta taktikázás, egyből kiszúrom és jól fel is húzom magam rajta.

Faltól-falig szöveg

Előfordul, hogy a szerzőnek köze nincs ahhoz, hogy idegesít a könyve. A formátum számomra lényeges szempont, vizuális típus vagyok és valamiért igénylem a haladás érzetét olvasás közben. Ha a szöveg apróbetűs és margó is alig van, úgy érzem, mintha évekig ugyanazt az oldalt olvasnám, és sokszor el is veszek a szövegben. Biztos költséghatékonyabb így a nyomtatás, viszont szerintem fárasztó egy ilyen formátumú könyvet olvasni.

Meséljetek, titeket mi tud a legkönnyebben felidegesíteni egy könyvben?

bottom of page