top of page

Shelfie-interjú: Rojkó Enikő blogger könyvespolca


Enikőt valószínűleg jobban ismeritek a bloggernevén: bizony, ő Cercei, a NemNyilatkozom szerzője, aki elképesztő mennyiségben falja a regényeket, és nem csak saját oldalán, hanem a Prológus-blogon is sokat posztol. A 19 éves, idén érettségizett lány nem csak könyvekről ír, hanem filmekről és sorozatokról is, kíméletlen őszinteséggel, brutális alapossággal és mindig nagyon szórakoztatóan. És képzeljétek: pár éve még utált olvasni...

Kezdjük a polcaival, íme:

Melyik az a három regény, ami megváltoztatta az életed?

Kezdjük rögtön egy klasszikussal: A kőszívű ember fiait mondanám elsőnek. Emlékszem, hetedik osztályos voltam, és már a nyári szünetben is azzal ijesztgettek, hogy ez milyen szörnyű, hosszú, tájleírás, szenvedés, értelmetlenség. Azt hiszem, még a tanárnő is elmondta, hogy neki sem ez a kedvenc olvasmánya. Nagyon félve vágtam bele, hiszen az Egri csillagokat gyűlöltem, pedig arról csak jókat hallottam. Milyen jól tettem, hogy elkezdtem. A kedvenc kötelező olvasmányom lett. Imádtam, igaz nem a tíz oldalon keresztül tartó tájleírások voltak a kedvenceim, hanem az erős női karakterek, közülük is Alfonsine.

Ahogy az általános iskola véget ért, úgy kopott az olvasási kedvem is. Szinte semmit sem olvastam el, még a kötelezőket sem, mert hagyján, hogy borzalmasak voltak, de könyvtárból sem lehetett őket beszerezni. Harmadik év vége volt, beszabadultam az egyik könyvesboltba, és megláttam gyönyörű, vadi új kiadásban A katedrálist! Még el sem olvastam a fülszöveget, de tudtam, hogy ez lesz a kedvenc könyvem. Nemcsak az olvasást szerettem meg újra, de biztosított arról, hogy nekem annyira szükségem van a történelemre, mint másnak a levegőre.

Az úgy volt, hogy én ellenálltam. Sokáig. Kitartottam. Egy darabig. Aztán beláttam, hogy nem megy ez nekem. Kell, akarom, és meg is fogom venni a sorozat első kötetét, melynek címe: Trónok harca. Névjegyzék alapján főgonoszt választani, azt hiszem ehhez tehetség kell. Azóta is a két delikvens a kedvencem (nemcsak az incest miatt). Innentől már nem volt menekvés. Könyvfüggő lettem. Amit azért néha szegény pénztárcám bán.

És még egyet, ha szabad! Nádasi Krisz: Könyvbe zárt karácsonyok. Ugyanis ez volt az a könyv, melynek egyik novellájából értékelést írtam, amivel debütáltam, mint Prológus-tag! Azóta is imádom a kis csapatot!

Ki a kedvenc női és férfi szereplőd?

Úgy érted, Cersei-en és Jaime-n kívül? Regan Hamleigh-t választanám, hiszen a Follett által megteremtett világban asszony létére Ő a legokosabb. Férjét megszégyenítő tudással veti bele magát a politikába, és juttatja családját a csúcsra, melyhez még a király is csak asszisztálni tud. A férfi szereplő legyen az ő fia, William, az anyja árnyékában élő, ám onnan kilépni kívánó személy. Érdekes volt látni, hogy mit, milyen indíttatásból tesz, illetve mennyire fontos számára a büszkeség. A sorozat alapján ellenőrizhettem magam, hogy jól választottam-e. Kijelenthetem, tökéletesen. A kettejük kapcsolatába bekerült kis nüansz feltette a pontot az i-re.

Ha eltölthetnél két hetet bármelyik regény világában, hová utaznál legszívesebben?

Húha, ez nehéz kérdés. Talán akkor Francia-honra esne a választásom, A három testőr világába csöppennék bele. Mindig is érdekelt a Milady de Winter-affér, és végre izzíthatnám élesben a kis muskétámat, felpróbálhatnék egy korabeli ruhát, és bizonyára éhen halnék, mert annyira válogatós vagyok, hogy szinte semmit sem eszem meg.

Melyik halott író szülinapi bulijába mennél el legszívesebben (ha még élne), és mit vinnél neki?

Balzacéra, ez biztos. Az ajándéka meg harminc kiló kávé lenne. Viszont lehet, hogy vinnék neki egy doboz hagyományos Monstert is, a zöldet, ha már annyira odavolt a koffeinért.

Mi mindent szeretsz még tárolni a könyvespolcodon könyveken kívül?

Az egyik könyvespolcom éppen itt van az ágyam mellett, ő Bandi. Mindenképpen lennie kell itt legalább egy bögrének (volt már, hogy négyet vittem ki egyszerre), amiben legtöbbször kóla van. Mert kólafüggő vagyok (meg könyv, sorozat...). Aztán itt tárolom a fülbevalóimat, néhány tollat, egy-két apró szobrocskát, és néha a macskát, ha felteszi rá a kis tappancsait.

bottom of page