top of page

Gonosz karakterek, akik megérdemelnék saját történetüket


Ha vetünk egy pillantást az elmúlt néhány év mesefeldolgozásainak palettájára, megállapíthatjuk, hogy fontos tényezővé vált az érzékenyítés. A hagyományos jó és rossz szereplők kezdenek eltűnni, a mesék központjába pedig nemcsak a heteronormatív kapcsolatok kerülnek. Ezek nagy felháborodást is tudnak kiváltani, ugyanakkor a józan ész diktálja, hogy a mesék és a valóság között legyen átfedés, hiszen azokból tanulunk. Azt pedig mi sem gondoljuk, hogy a való életben léteznek rossz és a jó emberek, átfedés és kételyek nélkül. Szerencsére a nőket tárgyiasító mesékhez is születtek, születnek olyan feldolgozások, melyekben akár még a lányoknak is van jellemük, sőt akár az is előfordulhat, hogy a legnagyobb erényük nem kizárólagosan a szépségük.

Ennek iskolapéldája a 2012-ben megjelent Demóna, de hasonló reményekkel várjuk a Szépség és a Szörnyeteg feldolgozását Emma Watsonnal. Íme négy olyan meseszereplő, akiket érdemes lenne alaposabban megismerni.

Ursula

Először is jó lenne tisztázni, hogy eredetileg milyen nemű vízi lényről van szó, majd ha kiderítettük, hogy transznemű (a Disney sem titkolja, hogy a híres transz drag queen, Divine inspirálta a karaktert), megismerhetnénk az okokat, amelyek idáig vezettek. Vagy megtudhatnánk, hogy léteznek-e egyáltalán okok ilyen esetben...

Miss Havisham

Dickens klasszikusa, a Szép remények újra és újra előkerül, talán nem véletlenül. Ugyan egy egyértelműen gonosz karakterről beszélünk, mind a könyvben, mind a feldolgozásokban kiderül, hogy nem volt egyszerű múltja Pipi jótevőjének, de mennyire érdekes lenne egy feldolgozás, amiben egy pókhálós, sápadt, menyasszonyi ruhás nő mindennapjaiba csöppenhetnénk bele.

Szörnyella de Frász

Azért lássuk be, a szipkából hatalmas füstöt okádó, dohányzó Szörnyella senki szemében nem volt egyértelműen negatív karakter, hiszen volt stílusérzéke, és elég karakán személyiség is. Lássunk túl a külsőségeken, és ismerjük meg őt mélyebben!

Vronszkij

Talán Tolsztoj narrációjában nincs annyira egyértelműsítve, de az Anna Karenina Vronszkija egy határozottan gonosz karakter, aki borzalmasan önző módon használja ki az orosz társadalom minden patriarchális lehetőségét. De valószínűleg ő is volt gyerek, és nem az volt mindenkori vágya, hogy ő kapja a Létező Legvisszataszítóbb Jellemű Ember Az Orosz Realizmusban díjat.

bottom of page