top of page

6 szuper könyves bár a világ körül

A budapesti KönyvBárt talán már senkinek nem kell bemutatni: ha mégsem próbáltátok volna, írjátok fel a kötelező teendőitek közé, majd foglaljatok is gyorsan asztalt, mert nem könnyű bejutni egy hamar az étterembe! Hangulatos könyvespolcok között kóstolhatjátok végig az adott szezon tematikus menüjét, ami mindig egy-egy regényhez kapcsolódik: volt már Harry Potter-menü, A kis herceg- és még Amerikai pszicho-hét is többek között.

Ha azonban fognátok magatokat és elindulnátok világgá (vagy csak így a tél közeledtével szívesen ábrándoztok arról, milyen lehet egy kandalló és egy sor könyvespolc társaságában enni-inni), akkor figyeljetek, mert bemutatunk pár további izgalmas és különleges könyvmolybárt!

The Library, New York

Álmodozás indul: Manhattan szívében vagyunk, a NoMad Hotel két bárjában, ahol nem csak a klasszikus koktélokat lehet megízlelni, hanem el lehet barangolni a két szintes(!) könyvparadicsomot is. A könyvek nagy része a város történelméről szól, a felső szintre pedig egy antik, dél-francia körlépcsőn lehet feljutni. Gyönyörű, nem?

The Library Bar, Koppenhága

Kicsit közelebb, északon, vörös szőnyeges termekben, antik festmények és szemet gyönyörködtető polcok környezetében süppedhetünk el a bőrfotelekben, amíg kijön a forró kávénk. A hangulatos bárt a Plaza Hotelben keressétek: kövessétek a zongoraszót, a helyen ugyanis legtöbb este élőzene is dukál az olvasgatáshoz.

Cinnamon Club, London

Az egykori Westminster Könyvtár olvasótermében ma egy első osztályú indiai étterem működik, ahol bárki az asztalához viheti a kiválasztott könyvet, és egy jó adag csirke tikka masala után kényelmesen elnyúlhat vele a székben.

Scarfes Bar, London

Maradjunk még egy kicsit a brit fővárosban, ha már ennyi jó hely van itt: ezt a helyet például a híres művész és karikaturista, Gerald Scarfe alapította, és a víziója az volt, hogy egy klasszikus angol gentleman-klubhoz hasonlítson: van kandalló, puha, bársony- és bőrfotelek, a fal márványból készült, az antik polcokon pedig több mint ezer könyv található (és persze nem csak gentlemanok, hanem lady-k is bátran betérhetnek!)

Battery Park Book Exchange and Champagne Bar, Ashville

És vissza Amerikába: ebben a különleges bárban több min 22 ezer könyv várja azt, hogy megvegyék, vagy elcseréljék, miközben az ember kávét szürcsölget vagy épp pezsgőzik. Pazar, mi? És akkor a legjobbat még nem is mondtuk: a kutyákat is szívesen látják, ha a gazdi rendel, ők ingyen kapnak kaját! Ti már csekkoltátok merre van Ashville? Na jó, egy kicsit messze, de ábrándozni szabad...

bottom of page