top of page

Shelfie-interjú: az Olvashop alapítójának könyvespolca


Ha ti is fenn vagytok Instán és lelkesen nézegetitek a #bookstagram-kontentet, biztosan belefuttok ti is rendszeresen a gyönyörű, könyvmolyoknak való kiegészítőkbe. Csodásabbnál csodásabb, könyves tematikájú párnahuzatokat, étkészleteket, ékszereket, könyvjelzőket és plakátokat vásárolnak a legnagyobb YA-rajongók, hogy még kényelmesebb és könyvgeekebb környezetben hódolhassanak a szenvedélyüknek. Itthon még nem tört be a trend, csak elvétve látni olyat, aki mondjuk eBayről vagy AliExpress-ről rendelt Harry Potteres medált, Etsy-ről szerzett Üvöltő szelek-ihlette, vadvirág illatú gyertyát, vagy épp Dorothy piros cipellőit ábrázoló fülbevalót: de jó hír, hogy most rábukkantunk egy hazai lányra, aki hasonló szépségeket készít és árul. Ismerjétek meg új kedvencünket, Kristóf Renátát, az Olvashop.hu elindítóját!

Mióta tartod magad könyvmolynak? Emlékszel az első könyvre, ami elvarázsolt?

Azt hiszem, általános iskolás koromtól vallhatom magam könyvmolynak. A könyvek mindig részei voltak az életemnek. Szerencsére a hozzám közel állókat is sikerült megfertőznöm a szenvedélyemmel. Az első könyv, amire emlékszem, hogy elolvastam és tetszett az Jules Verne Kétévi vakáció című könyve volt. A mai napig előttem van a könyvborító.

Renáta egyik polca

Akkor nem véletlen, hogy a munkád is regényekhez kapcsolódik! Hogyan indult az Olvashop?

Így van, mivel már régóta imádom a könyveket, mindenképpen szerettem volna valami könyvekhez kapcsolódó dologgal foglalkozni. Manapság már annyi helyről ömlik az információ, hogy folyton találkoztam ilyen-olyan cikkekkel, ahol csokorba voltak gyűjtve, hogy mik azok a tárgyak, amik egy könyvmolynak mindenképpen kellenek. Mindig megnéztem őket és azt mondtam magamnak, igen, úúú, ez kell nekem is. Most épp otthon vagyok a kisebbik fiammal és rájöttem, hogy ebbe az irányba kell elindulnom. Először a könyvkabátot készítettük el. Kísérleteztünk a méretekkel, a formákkal, teszteltük az ismerősök, barátok körében, míg megszületett a mai formája.

Ezután jött az ötlet, hogy ne álljunk meg itt, terjesszük ki további kiegészítőkre is a listát. Összességében szinte minden termékünkről elmondható, hogy mi fejlesztettük, gyártatjuk őket. A könyves ékszereinket egy könyvkötő hölgy csinálja, illetve a kézzel készült könyvjelzőinket egy iparművész, aki saját maga festi hozzá az anyagokat is.

Vannak kedvenc külföldi könyvmoly-kiegészítő márkáid? Ha igen, melyek a kedvenc szerzeményeid tőlük?

Ez nehéz kérdés, nem tudnék kiemelni senkit, igazából számomra kincsesbánya az Etsy vagy a Pinterest. Alapjáraton nem vagyok az a külföldről rendelős típus, ezért is kincs most számomra is az Olvashop, mert az eddig csak áhított darabokat most saját magamnak is meg tudom csinálni. A kedvenc könyvjelzőmet ennek ellenére a barátnőm hozta nekem Németországból.

Pecsétet is vásárolhatsz az oldalról, így senki nem felejti el, hogy tőled kapta kölcsön a könyvet!

Mi az a három regény, ami megváltoztatta az életed?

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége, J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura-trilógia, Frank Schatzing: Raj

Melyik regényszereplővel találkoznál legszívesebben, és hová vinnéd el magaddal?

Nem is kérdés, hogy nekem Havas Jon az egyik kedvencem. A kisfiam nevét (Jonatán) is ő inspirálta. Úgyhogy vele mennék el stílusosan valami téli sportot űzni. De ha bulizni akarnék egy jót, tuti Anita Blaket vinném, de szigorúan csak a kb. a 10. kötetig tartó énjét!

bottom of page