top of page

Trump hősei: 5 író, aki nagyon durván lenézte a nőket


Halhatatlan, klasszikus írók, akiknek nevét évtizedek óta a legtöbben nagy tisztelettel emlegetik, miközben ők cseppet sem tisztelték az emberiség felét: a nőket. És most nem is arról van szó, hogy a regényeikben hogyan ábrázolták a „gyengébb” nemet (ugye már senki nem használja ezt a béna fordulatot?), hanem arról, hogy a levelezéseikben és a nyilatkozataikban mi mindent hordtak össze. Donald Trump, a világtörténelem legszexistább amerikai elnöke bizonyára mindannyiukért rajong (már feltéve, hogy szokott olvasni), ezt a listát neki és rajongónak ajánljuk elsősorban.

Ernest Hemingway, a híres nőfaló (és nőgyűlölő) leveléből, 1943:

„Ha egy nő beteg, teljesen elviselhetetlenné és kezelhetetlenné válik. Egy férfi számára az a legnagyobb ajándék, ha egészséges, de talán még ennél is nagyobb áldás, ha egy egészséges nőbe szerelmes. Az egészséges nők egyformák, tudod, mire számíthatsz velük kapcsolatban. De kezdj csak egy beteg nővel, és majd meglátod, mi lesz! Valamiért minden betegség beteggé teszi az agyukat is. Ha lenne egy hely, ahol elzárva tartják az összes őrült nőt (de miért csak spekulálunk?), akkor lenne pár ajánlatom, kiket küldenék oda. (…) Na mindegy, hagyjuk a témát. Csak még annyi: ha megpróbálnál elhagyni egy őrült nőt, jobban teszed, ha inkább lelövöd. Így megóvod magad sok bajtól, és még akkor is megéri, ha a tettedért felakasztanak.”

Saul Bellow, Nobel-díjas amerikai írót idézi életrajzírója, James Atlas:

„A nők olyanok, mint a sínek, amelyeken a férfiak vonatként haladnak előre.”

T. S. Eliot barátjának, Ezra Poundnak írt leveléből, amelyben Virginia Woolfról is szó esett (vele pózol fent):

„Nagyjából fél tucat olyan férfit tudnék mondani (de a nők közül senkit), akinek érdemes lenne kiadni a levelezését.”

Norman Mailer kétszeres Pulitzer-díjas író, aki hat feleséget fogyasztott el és tíz gyereke született, így szólt a kaliforniai egyetemista hallgatókhoz 1972-ben:

„Egy kis nemi erőszak minden férfi lelkének jót tesz.”

És végül: Charles Bukowski, a hírhedten anti-feminista író így írt egy levelében:

„Ne várj a megfelelő nőre. Mert nem létezik. Vannak olyan nők, akik a testükkel a lelkükkel elérik, hogy átmenetileg jól érezd magad, de pont ezek a nők azok, akik szeretik nyilvánosság előtt megforgatni a kést az ember hátában. Persze erre fel lehet készülni, de a kés akkor is megvág. A nők szeretik kijátszani egymás ellen a férfiakat, és amint olyan helyzetbe kerülnek, hogy erre alkalmuk nyílik, képtelenek ellenállni. A férfiak viszont, akire az jellemző, hogy szeretnek hősködni és ég bennük a vágy, hogy felfedezzék a világot, na, ők hűségesek igazán, ők képesek csak arra, hogy igaz szeretetet érezzenek. A nőket arra képezték ki, hogy átverjenek, kínozzanak és hogy professzionális szinten hisztériázzanak. Szóval sose irigyeld azt a férfit, akinek nője van: hiszen otthonuk maga a pokol.”

bottom of page