top of page

5 film, ami minden Wink Poppy Midnight-fannak tetszeni fog

April Genevieve Tucholke regénye az év egyik legborzongatóbb és legszórakoztatóbb YA-könyve, és ezt nem csak mi mondjuk hanem a világ legnagyobb kritikai magazinjai (köztük a Kirkus, a Publishers Weekly és a Voya). Ami pedig talán legvonzóbb a történetben, az nem más, mint Poppy, aki egy igazi pletykafészek, egy gátlástalan bajos csaj, aki szeret kegyetlen játékokat űzni a környezetében élőkkel. Oké, ez máris három bújtatott filmajánló volt, de íme még néhány film, amit meg kell néznie minden Wink Poppy Midnight-fannak (és annak is, aki még csak hangolódik a könyvre).

1. Bajos csajok

A 2004-es vígjátékot nem más írta, mint a kilencszeres Emmy-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas Tina Fey, Hollywood egyik legszórakoztatóbb és legokosabb forgatókönyvírója (akinek önéletrajzi könyve magyarul is kapható). Amellett, hogy kiparodizálja a közhelyes amcsi tinifilmeket, elég komoly mondanivalója van a középiskolai klikkesedéssel, a bullyinggal és a durva hatalmi játszmákkal kapcsolatban: a filmről azt mondják, hogy ez az utolsó nagy tinifilm, és nem csak a Tumblr van tele több ezer Bajos csajok-idézettel és mémmel, de még Obama is idézett belőle, kétszer is. Igen, a filmnek szinte minden mondata szállóigévé vált („Ne szexeljetek, mert terhesek lesztek, és meghaltok”, „Megvajaznám a zsömléd”, „Szerdán rózsaszínt hordunk”, stb.) A filmbeli suli méhkirálynője kiköpött Poppy: hisztérikus, manipulatív és látszólag felszínes – és ahogy Poppy-ról, róla is kiderül majd, hogy nem azért ilyen, mert „tipikus”, hatalomra vágyó csaj, hanem mert (tadám!) a patriarchális társadalom áldozata (ööö és mert van benne egy kis pszichopata-hajlam).

2 . Gyilkos játék

Kicsit durvább, mint a Bajos csajok, és még a Wink Poppy Midnightnál is sötétebb a hangulata. Winona Ryder és „barátnői” (a Heather-ök: három menő gimis csaj, akik mind Heathernek nevezik magukat a vezetőjük, Heather után) kicsit elvetik a sulykot, már ami a sulis szemétkedéseket illeti. Egész konkrétan: egyre több diákot ölnek meg, és ebben a helyi (nos, kicsit fura) szépfiúnak, Christian Slaternek is nagy szerepe van. Az 1989-es klasszikus felmérhetetlenül nagy hatással volt a későbbi tinifilmekre és sorozatokra (rengetegen idéznek belőle a Bajos csajoktól kezdve, a Spinédzsereken át a Scream Queens – Gyilkos történetig). A történet valószínűleg nagyon bejönne Poppy-nak: Winona és Christian két outsidert alakít, akiknek elege lesz a három Heather önkényuralmából és elkezdik kiiktatni a gimiseket, majd öngyilkosságnak próbálják álcázni az eseteket. Hogy nagyon beteg-e a végeredmény? Ööö… igen!

3. Gossip Girl – A pletykafészek

Ha Poppy valahogy a Constance Billard Schoolba kerülne, akkor olyan durva vetélkedés lenne közte és Blair Waldorf között, hogy valószínűleg lángba borulna az egész Upper East Side. A Midnighthoz hasonló Dan Humphrey pedig valószínűleg megpróbálná randira hívni (és Poppy persze menthetetlenül belezúgna). Kell még sorolnunk a hasonlóságokat? Ha eddig nem nézted volna a Gossip Girlt, azonnal kezdj neki!

4. Kegyetlen játékok

Poppy és a Kegyetlen játékok főszereplője, Kathryn ugyanattól az őstől származnak: a Veszedelmes viszonyok unatkozó, gátlástalan márkinőjétől, Marquise de Merteuiltől. Mindketten buják, egoisták és lenéznek mindenkit maguk körül: Kathryn egy dúsgazdag gimis lány, akinek az a fő szórakozása, hogy megbízza a féltestvérét, Sebastiant, hogy csábítsa el, majd hagyja el a csajokat (miközben ő maga is szórakozik a fiúkkal, kihasználja, majd ejti őket). A játék akkor törik meg, amikor Sebastian beleszeret az egyik áldozatába – és anélkül, hogy Kathryn észrevenné, ellene fordul. Ha bírod az olyan csavarokat, amilyenekkel a Wink Poppy Midnight is tele van, akkor itt is kapkodhatod a fejed, főleg az utolsó fél órában, amikor minden a feje tetejére áll!

5. Scream Queens – Gyilkos történet

Ó, igen: ahogy már említettük, a Glee és az Amerikai Horror Sztori írójának friss tinisorozata olyan, mint egy rózsaszín lakkal leöntött, de a máz alatt nagyon is sötét Wink Poppy Midnight-történet. Az első évad a Kappa Kappa Tau nevű egyetemi lányszövetség falai közt játszódik, ahol Chanel Oberlin tartja rettegésben a csajokat (mivel nem tudja a nevüket, és nem is érdekli, hogy hívják őket, az alattvalóit mind Chanelnek nevezi: Chanel Kettő, Chanel Három, Chanel Négy, és így tovább: szóval kicsit olyan a csaj, mint a Gyilkos játék Heatherje), miközben egy (vagy több?) sorozatgyilkos szedi áldozatait a kampuszon. A szintén szőke pszichopata főszereplőn túl más egyezés is van a Wink Poppy Midnighttal: a sötét humor és persze a nyomozás izgalma. Vajon ki mond igazat, és ki itt az igazi gonosztevő? Dersítsétek ki gyorsan, mert már elindult a második évad is!

bottom of page