top of page

Twin Peaks gyorstalpaló


A kultikussá vált sorozattal csak idén ismerkedtem meg, talán azért, mert a David Lynch nevéhez köthető filmek általában eléggé kifeszítenek a túlzott titokzatoskodásukkal, és előzetes információim alapján tudtam, hogy a Twin Peaks sem szenved hiányt ilyesmiben. Ez a sorozat egyszerre krimi, sci-fi és dráma, sokszor pedig egészen vicces, az esetek legnagyobb részében meg szörnyen abszurd. A hangulata már a főcímdal első pár hangjával rátelepszik az emberre, még most is beleborzongok, ha meghallom azt a dallamot. A cikk apropója a közelmúltban megjelent könyv, a Twin Peaks titkos története, amely sok nyitott kérdésre megadja a választ a nézőknek.

Dale Cooper <3

Először is hadd mutassam be a különös és egyben gyönyörű FBI nyomozót, Dale Coopert, egyben a sorozat főszereplőjét. Cooper for president!

Laura Palmer

“Ki ölte meg Laura Palmert?” Ez a sorozat első számú kérdése, és bár a nyomozás mellett rengeteg egyéb szál szövi át a történetet, a középpontban nagyon sokáig Laura Palmer gyilkosának megtalálása áll.

Kávé

Senkit nem láttál még ilyen vallásos áhítattal dicsérni egy bögre mosogatólé-jellegű amerikai kávét, mint ahogy Dale Cooper teszi.

Cseresznyés pite

A pitéről nem is beszélve.

Double R

Mindezeket többnyire ebben az útszéli étkezdében veszi magához.

Fánk

Kávé mellé ez is kell a maratoni meetingekre.

Baglyok

https://www.youtube.com/watch?v=i7d0Lm_31BE

“A baglyok nem azok, aminek látszanak.” Ha megnézted a sorozatot, soha nem fogod elfelejteni ezt a mondatot.

Főcímdal

Angelo Badalamenti főcímzenéje is feledhetetlen kategória, pedig szerintem annyira nem passzol a sorozat atmoszférájához. Ennek ellenére teljesen összenőtt a Twin Peaks-szel, és a rajongókat a mai napig instant libabőrözésbe képes taszítani.

A vörös szoba fekete-fehér padlóval és a törpével

A szoba, ahol mindenki nagyon furcsán beszél, állítólag visszafelé mondták fel a szöveget a szereplők, majd fordítva lejátszották, így sikerült elérni a torz hangzást. Hátborzongató hely ez, ott az a fura törpe, aztán megjelenik Laura Palmer is.

A Tuskó

Ez az asszony a tuskójával elég creepy, de amilyen beteg az egész sorozat, igazából nem kavar nagy port egy hölgy, aki folyton egy fadarabbal jár-kel, ami ráadásul beszél is hozzá.

A Twin Peaks-ből két évad futott le a tévében 1990-91-ben. Miután megnéztük az utolsó részt, muszáj volt megkérdeznem, hogy most akkor biztos, hogy ez volt az utolsó?

Mivel a sorozatot elkaszálták a második évad után, a rajongóknak 26 évet kellett várni az új évadra (nekem csak egyet), de most már egészen biztos, hogy 2017 áprilisában visszatér a Twin Peaks, a történet elvileg 25 évvel azután folytatódik, hogy egy elég erős függővéggel búcsút vettünk a szereplőktől.

Aki meg nem bír áprilisig várni, csapja fel a nemrég megjelent Twin Peaks titkos történetét, mert a könyvben valószínűleg sok kérdésre választ fog kapni. Rajongóknak szinte kötelező darab. :)

bottom of page