top of page

7 inspiráló dal, amit könyvek ihlettek


Senki ne érezze magát furcsának amiatt, hogy a kedvenc elfoglaltsága az olvasás: a világ legnagyobb rocksztárjai szinte mind imádnak könyveket bújni, és rengeteg olyan daluk van, amelyeket írók, költők, versek, drámák, regények ihlettek. Van, aki partizni szeret ezekre a számokra – és igen, van, aki szívesebben marad otthon olvasni (és zenét hallgatni). Minden otthonülő könyvmolynak ajánljuk ezt a 7 zseniális slágert, amelyeknek közös jellemzője, hogy feltöltenek energiával és minden értelemben megmozgatnak.

Lana del Rey: Off to the Races

Lana első albuma, a Born to Die tele van Nabokov-utalásokkal, sőt, tulajdonképpen fel lehet fogni a lemezt egy monumentális Lolita-elemzésként is. Az Off To The Races első sorai például megegyeznek a híres orosz regény első soraival: "Light of my life, fire of my loins, be a good baby, do what I want." Lana egy interjúban elmondta, hogy szerinte ma még mindig úgy tekint a világ a női előadókra, ahogy a regény férfi szereplője, Humpert Humbert a 12 éves Lolitára: szexuális tárgyakként, akiknek nem a művészete, hanem a teste számít értéknek elsősorban. Az ő dalainak pedig az az egyik fő üzenete, hogy próbáljunk meg szembemenni ezzel a megkülönböztető szemlélettel.

Green Day: Who Wrote Holden Caulfield?

Mielőtt Broadway-musicalaket és toplistás slágereket kezdtek volna gyártani, a három észak-kaliforniai srác egy csomó olyan dalt rakott össze, amelyek három-négy akkordból és frappáns, dühös punkszövegekből álltak. Ilyen volt ez a Zabhegyezőre utaló szám is, ami az 1992-es Kerplunk című albumon szerepelt.

Troye Sivan: The Fault In Our Stars

Az ausztrál vloggerből nemzetközi popsztárrá serdült Troye egyik első dalát a Csillagainkban a hiba ihlette: és még maga John Green is felfigyelt rá, meg is osztotta a számot Twitteren. A könyvmoly srác a Tumblr-oldalán posztolta a dalt, három évvel ezelőtt és ez hozta meg számára a világhírt: ha megnézitek a videót, amit a Princess Margaret Hospitalben forgattak, akkor érteni fogjátok, hogy miért (Troye egyébként egy nagyszabású gyűjtést is szervezett a gyerekkórház onkológiai osztályának, azért még egy plusz pont jár neki).

Vampire Weekend: Oxford Comma

És itt egy indie-sláger a nyelvtangeekeknek is: a brit banda dala az oxfordi vesszőre utal, aminek helyes használata körül nagy viták zajlottak néhány éve egyetemi körökben. A Vampire Weekend tagjai épp a Columbiára jártak ebben az időben, és nem értették, hogy lehet ennyit pörögni ilyen értelmetlen dolgon, ezért is kezdődik így a daluk: „Who gives a fuck about an Oxford comma?" Csoda, hogy miután lediplomáztak, annyi daluk szól az angol nyelv- és irodalomszakos traumáikról?

The Ramones: Pet Sematary

Stephen Kingről tudni kell, hogy mindig is hatalmas rajongója volt a The Ramones nevű punkzenekarnak: úgyhogy egyszer meg is hívta a birtokára a srácokat, Bangorba, hogy személyesen nyújtsa át nekik az Állattemető című regényét. Dee Dee Ramonét annyira inspirálta ez a látogatás, hogy még a házban, egy óra alatt megírta a fenti számot, ami később a könyv alapján készült film, a Kedvencek temetője egyik betétdala lett. A klipet amúgy a kísérteties, gyönyörű Sleepy Hollow Cemetery-ben vették fel, ami az Álmosvölgy legendáját is ihlette.

David Bowie: 1984

Ezt a vagány funky-dalt Bowie egy grandiózus, glam stílusú Orwell-musical részeként képzelte el, de hiába írt még ezen kívül több (hasonlóan elborult és persze csodás) dalt az angol író kultikus disztópiájáról, George Orwell jogutódja, a felesége nem engedélyezte, hogy színpadra vigyék a poszt-apokaliptikus művet. Azért nem veszett kárba a sok munka: Bowie 1973-as albumán, a Diamond Dogson több 1984-inspirálta dal is helyet kapott!

Muse: Resistance

Ha már Orwell: természetesen a nagy disztópia- és scifi-fan banda, a Muse is készített egy hátborzongatóan jó dalt az 1984 hatására. A Resistance a két főszereplő, Winston és Julia kapcsolatát helyezi középpontba – ajánljuk minden olyan pillanatra, amikor úgy érzitek, hogy nem hagynak érvényesülni, nem hallgatnak meg, és erőt akartok gyűjteni az ellenálláshoz!

bottom of page