top of page

Bella Thorne bebizonyította: a diszlexia nem lehet akadály!


Nemrég jelent meg a Menő Könyvek gondozásában Bella Thorne könyve, az Autumn ajándéka. A regény amellett, hogy nagyon szórakoztató, több komoly témát is felvet. Többek között a diszlexia témáját is, amiről bár nagyon sokat hallottunk már, mégis elég keveset tudunk arról, hogyan lehet vele együtt élni. Ungár Ágnest, a Meixner Általános Iskola igazgatónőjét kérdeztük a témában.

Néhány éve megjelent egy cikk azzal kapcsolatban, hogy Bella Thorne nem szégyelli diszlexiáját, viszont eleinte még nem érezte magát olyan okosnak, mint más gyerekek. Ha egy gyerekről kiderül, hogy diszlexiás, van rá valamilyen módszer, amivel könnyebben el tudja fogadni ezt a helyzetet, és lehet önbizalma?

Egy gyerek esetében ez nem az ő saját dolga, hanem a környezetéé, természetesen a felnőtt környezeté, elsősorban a szülők és a pedagógusok felelőssége. A pedagógusok dolga, hogy felismerjék, és megfelelő szaktudással, vagy ennek hiányában szakmai segítség kérésével fejlesszék, tanítsák és értékeljék a gyermeket; a szülőké az, hogy elfogadják, támogassák, szeressék, semmiképpen ne legyen bennük csalódottság, és ne támasszanak elvárásokat e téren. Később, ha minden jól alakul, az önfejlesztés, a hiányosságok tudatos kezelése segítheti a fiatalt magát is abban, hogy az önbizalma ne sérüljön.

A könyvben Autumn eleinte utált írni (a diszlexiája miatt), ezzel szemben édesapja halálának feldolgozásában mégis a naplója segített a legtöbbet. Sokszor előfordulhat diszlexiás gyerekekkel, hogy valaminek a hatására diszlexiájuk ellenére is megszeretik az írást vagy az olvasást? Természetesen. Több olyan tanítványunk volt, van és bizonyára lesz is, aki kifejezetten szeret olvasni, kifejezetten közlékeny, akár írásban is. Ennek lehet például az is az oka, hogy a várt nehézség ellenére megtapasztalta, meg lehet tanulni olvasni, írni – akár neki is, és ez a felfedezés egy sokkal inkább „olvasó” embert nevelt belőle, mint nem diszlexiás társából.

A Meixner iskola, olvasást oktató rendszere hogyan működik? Abban segíti a diszlexiás gyerekeket, hogy nem kell olyan gyerekekkel tanulniuk olvasni, akiktől nagyon hamar lemaradnának, hanem igazodik a haladás az ő tempójukhoz, vagy külön technikák is vannak arra, hogy egyre gyorsabban-könnyebben menjen az olvasás?

A Meixner Iskolában integrált oktatás folyik, aminek épp az a lényege, hogy a különböző képességű (ha tetszik diszlexiás és nem diszlexiás) gyerekek egy közösségben, együtt tanulnak. A hangsúly a kiváló módszeren (is) van, mely (a szükséges differenciálás mellett) mind a sérült, mind a nem sérült gyermekek számára ideális a tanuláshoz, képességfejlesztéshez. Azt azért fontos tudni, hogy az első osztályos gyerek még nem diszlexiás!

A diszlexia az olvasástanulás folyamatában alakulhat ki, ugyanakkor számos olyan jel, tünet felfedezhető egy óvodás gyermek beszédében, vagy például a mozgásában, ami arra utal, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni majd az olvasástanulás során, mert lehetnek bajok. Ők a diszlexia-veszélyeztetett gyerekek. Sokukkal sikerül elkerülnünk a diszlexia kialakulását, sokukkal így sem, de erre lehet megoldás az úgynevezett reedukáció, mely egy hosszas folyamat, de segítségével kezelhető és legyőzhető a diszlexiás tünetek zöme. (Lehet diszlexiásból tanár, író, jogász, stb.) A Meixner Iskolában az egyik lényeges elem, hogy az iskolába kerülő gyerekekről mind tudjuk, hogy veszélyeztetettek-e, vagy nem. A tanító tudatosan felkészülhet erre. E mellett megfelelő fejlesztést kapnak a logopédusoktól, felső tagozatban szükség esetén bontott csoportokban tanulják azokat a tantárgyakat, ahol kifejezetten felmerülhet a lemaradás: magyar nyelvtan, történelem, matematika. Természetesen számtalan technikát alkalmazunk a Meixner módszertannak megfelelően, ami segíti az olvasás, szövegértés, írás fejlesztését a számukra. A csodálatos a módszerben az, hogy ezek az eljárások a nem diszlexiás gyerekek számára is fejlesztő hatású, megfelelő módszerek.

Úgy vettem észre, hogy nem sűrűn szólnak a tini korosztályról olyan könyvek, amiknek főszereplője/valamelyik szereplője diszlexiás, pedig szerintem nagyon sokban segíthet a diszlexiás gyerekeknek egy ilyen könyv, akár abban is, hogy kedvet kapjanak ők is az íráshoz. Mit gondolsz, miért nincsenek ilyen könyvek?

Fogalmam sincs, miért nincsenek ilyen könyvek. Biztos, hogy motivációt jelente sokak számára – főleg, ha a kevésbé súlyos, vagy súlyosabb diszlexiájuk ellenére el is olvassák azokat.

Magyarországon egyébként körülbelül mennyi diszlexiás gyerek van?

Általában egy populációban 7% diszlexiás, vagy valamiképpen érintett ember/gyerek van a tudományos statisztikák szerint. Ez nem is kevés. Ugyanakkor nagyon sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy olyan gyerekek „válnak” diszlexiásokká, akiknél erre semmilyen ok nincs. E mögött több ok is meghúzódhat: például egy elhúzódó, vagy visszatérő légúti megbetegedés kisgyermekkorban, mely akadályozza a beszédtanulást, de sajnos nagyon nagy számban a rossz, hibás, adott esetben dilettáns olvasástanítási módszer is lehet. Ez utóbbival az a baj, hogy együtt jár a korai frusztrációval, önbizalomhiány kialakulásával, az iskola, a tanulás megutálásával, adott esetben destruktívvá válással, satöbbi. Mindezekkel együtt már több mint 7% az érintettek aránya – szerintem meghaladja a 10%-ot is.

Bella és a regénye főszereplője, Autumn is vagány és sikeres diszlexiások!

Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy egy ilyen könyvet szerinted szívesen olvasnának e itt, az iskolában tanuló diákok?

Mélyen remélem, hogy igen, mert ez azt jelenti, hogy alapvetően szívesen is olvasnak.

bottom of page