top of page

6 regény a last minute karácsonyi hangolódáshoz


Már csak pár nap, és még mindig nem érzitek a *hangulatot*? Nem csilingel a száncsengő a szívetekben és nem váltatok lelkileg (vagy akár testileg) mézeskalácsemberkévé? Akkor itt a legbrutálisabb kezelés: hagyjátok a karácsonyi filmeket meg a Mariah Carey-videókat, és lassítsatok. Az Advent ugyanis a várakozásról és az elcsendesülésről szól – kapcsoljatok ki mindent, vonuljatok el egy hangulatos zugba otthon, majd csináljátok azt, amit már csak nagyon ritkán szoktak az emberek: adjátok át magatokat teljesen egy könyvnek. Hat olyan regényt ajánlunk, ami talán nem kifejezetten a karácsonyról szól, de segít abban, hogy visszaidézzétek azt a varázst, amit még gyerekként éreztetek a huszonnegyedike közeledtével… (Vagyis igen, lesznek köztük gyerekkönyvek is!)

1 – Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Négy lánytestvér, egy kőkemény anyuka, fura pasik, még furább szerelmek és persze az örök kérdés: hogyan nőjünk fel úgy, hogy közben ne veszítsük el azt, ami a legértékesebb bennünk. Ha nem akarsz rengeteget bőgni, csak a léleksimogatás vonz, akkor a folytatását ne olvasd el idén (és most tényleg nem akarunk spoilerezni, hogy miért)!

Bónusz: igen, van filmverzió is, zseniális alakításokkal (Winona Ryder! Claire Danes! Kirsten Dunst! Christian Slater! Susan Sarandon! Gabriel Byrne!), de ezt szigorúan csak olvasás után ajánljuk.

2 – Noel Streatfeild: Balettcipők

Egy írónő, akinek már a neve is karácsonyt jelent, ráadásul december 24-én született, csak remek karácsonyi sztorit írhat! És tényleg: az 1936-ben megjelent regény, ami három mostohatestvér álmairól és karrierépítéséről szól (komolyan: egyikük színésznő, a másik pilóta, a harmadik pedig balett-táncos szeretne lenni, és dolgozni is kezdenek már tizenévesen!), az egyik legszórakoztatóbb és legszívmelengetőbb ifjúsági történet, ami méltatlanul alulértékelt. Kezdj csak neki, már ez első oldalak el fognak varázsolni…

Filmverzió: bár imádjuk Emma Watsont, a főszereplésével készült adaptációt kifejezetten tilos megnézni a regény előtt, mert nem igazán adja át a lényegét. És olvasás után is inkább a többszörösen díjazott 1975-ös BBC-sorozatot nézzétek meg, ezt ni:

3 – Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál

Ugye mindenki ismeri a répavörös hajú Anne Shirley-t a Prince Edward-sziget világhírű kisvárosából, Avonlea-ből? Bár Anne valószínűleg eltört volna egy táblát a fejünkön, ha meghallja, hogy répavörösnek mertük nevezni, attól még nagyon szórakoztató és inspiráló karakter (ha nem találkoztatok volna még vele: valahol Harisnyás Pippi és Hermione Granger között helyezkedik el a jófejségi skálán!). A rengeteg téli és karácsonyi jelenet miatt érdemes a teljes, hétrészes sorozatot elolvasni, akkor is, ha ez már januárra nyúlik!

Nem: nagyon vonzó lehet, hogy itt a friss HBO-feldolgozás, de ha jót akartok, hagyjátok későbbre, mert nem sikerült túl jól. Akkor már inkább a klasszikus, kanadai négy részes sorozatot ajánljuk a megismételhetetlenül szuper Megan Followsszal, ez itt:

4 – Astrid Lindgren: Pirosházi történetek

Ha már az előbb Harisnyás Pippi is szóba került: itt van a pár évvel idősebb svéd rokona, Madikó, aki a húgával és a többi falubelivel rengeteg vicces és megható kalandba keveredik. Igen, ez a könyv talán inkább 8 éveseknek való, de higgyétek el, tizenévesen is nagyon sokat ad: mondjuk olyan felhőtlen perceket, amikor azon röhöghetünk, hogy az egyik kiscsaj véletlenül felnyom az orrába egy borsót, amit senki nem tud neki kivenni (de, ez igenis vicces)! Ja, és ne feledkezzünk meg a romantikus szálról sem: ami (mivel mégis csak egy nagyon felvilágosult skandináv regényről van szó) olyan szép és forró, amilyennel ritkán találkozunk még YA-könyvekben is...

Filmverzió: van, ráadásul nagyon hangulatos, de a magyar verziója sajnos beszerezhetetlen! Itt egy svéd előzetes azért:

5 – Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai

Északi-sark, óriási jegesmedvék, boszorkányok és egy éles eszű, vagány oxfordi csaj: mi kell még egy jó téli olvasmányhoz? Na jó, mondjuk egy Carnegie-medált érő sztori, de ez esetben ez is megvan. Ha szeretitek a kicsit elgondolkodtatóbb, filozófiai-vallásos tárgyú fantasy-kat, akkor semmiképp ne hagyjátok ki az életetekből Pullman trilógiáját, ami (és ezt nem mi mondjuk, hanem a legnagyobb kritikusabb) J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis és J. K. Rowling eposzaival egyenrangú. Talán Pullmannak is kéne pár komolyan hangzó betű a neve elé, emezekhez képest a P. Pullman nem tűnik olyan elegánsnak…

Rémálom: Az arany iránytű című filmet (ami az első rész adaptációja) azonnal, ismételjük, azonnal tegyétek vissza a helyére, mert borzalmasan gagyi lett. Hiába Eva Green, meg a Skins-sorozatban zseniális Dakota Blue Richards és a többiek, sajnos kiábrándító a végeredmény: a karácsonyi varázslat megint csak a lapokon található!

6 – Terry Pratchett: Vadkanapó

Ha pedig elég volt a megható és lélekemelő történetekből és inkább nagyokat röhögnétek, akkor vegyétek elő Pretchettet, akinek karácsony agymenése túltesz a Grincsen és Tim Burton Karácsonyi lidércnyomásán is. A történet röviden: eljött a csendes éj, ami egy kicsit túl csendes is, ugyanis eltűnt a Mikulás, jobban mondva Vadkanapó. A helyét kénytelen átvenni egy másik nagy hatalmú lény, a Halál, de ha ő jár körbe a szent éjszakán, akkor nem lesznek túl boldogok az ünnepek… Társadalmi görbe tükör, rengeteg abszurd csavar és fergeteges, nagyon eredeti poénok, sok-sok álcuki állatkával!

Végre: Vadim Jean két részes filmadaptációját nagyon ajánljuk, egyszerűen zseniális, és még maga Pratcett is szerepel benne egy cameo erejéig!

bottom of page