top of page

Búcsú 2016-tól


Búcsúzunk, hogy helyet adjunk az újnak. Eltelt egy olyan év, ami nekünk, a kiadó szerkesztőinek az egyik legfontosabb volt, hiszen idén indult el a Menő Könyvek, a Líra csoport első kiadója, ami kifejezetten hozzátok, a tizenévesekhez szól. Hatalmas dolog volt ez: már hónapokkal azelőtt nagyon készültünk, hogy kijött volna az első Menő-könyv, a Massza, és nem túlzás azt állítani, hogy életünkben nem dolgoztunk, ötleteltünk, tervezgettünk, éjszakáztunk, lelkesedtünk és nevettünk annyit, mint az első félévben. Előkészítettük a kínálatot, kitaláltuk a honlapot, a CoolBookz.hu-t, elindítottuk a kamaszszerkesztőséget, az első olyan csapatot Magyarországon, ami tizenévesekből áll és tényleg beleszólása van egy könyvkiadó működésébe. Óriási élmény volt, hónapról hónapra egyre több dolgot indítottunk el, egyre többet tanultunk és kezdtünk egyre magabiztosabbak lenni. Nagyon szerettük ezt csinálni, de most hárman, a CoolBookz.hu szerkesztői mégis elbúcsúzunk: januártól új csapat készíti majd a honlapot és új vezetőt kap a kiadó. Fogadjátok őket szeretettel, és ne felejtsétek el továbbra sem, hogy olvasni életforma és olvasni menő – pláne, ha Menő Könyvről van szó, mert a kiadó továbbra is garantálja, hogy csak szórakoztató, szókimondó és bullshit-mentes olvasnivalót szállít nektek! Búcsúzik tőletek Kata, Kevin és Boldizsár.

Rácz Kata

„Hihetetlen, de ha visszagondolok 2016-ra, rá kell jönnöm, hogy nagyon sok minden azzal kezdődött, hogy elkezdtem írni a CoolBookzra. Amellett, hogy nyilvánvalóan élveztem a cikkírást, a különböző listák, bingók összeállítását, egy rakat más dolgot is hozott az életembe. Például lefordíthattam egy könyvet (ezt még mindig kicsit furcsa leírni), ezáltal pedig rengeteg mindent megtanultam magamról, az időbeosztásról, és most már azt is tudom, hogy milyen egy olyan munka, amibe az ember szívét-lelkét bele tudja tenni mindenféle erőlködés nélkül. Köszi, hogy olvastatok, a fiúknak pedig köszi, hogy velük dolgozhattam, mit dolgozhattam, szórakozhattam! Mindenki olvasson továbbra is menő könyveket és Menő Könyveket, meg bármit, amihez kedve van!”

Kormos Kevin

„Előző tapasztalataimhoz képest meglepő volt, hogy a CoolBookz szerkesztőségében tényleg nincs tabu és tiltólista. Szabad, fiatalos szellemiség vett körül, releváns tartalmat sikerült emészthető mennyiségben átadni a célközönségnek. De minden csoda három napig tart, keresve se fogok olyan nyitott szellemiségű főnököt és csapatot találni, mint amilyenekkel itt dolgoztam.”

Nagy Boldizsár

„Tizenéves koromban döntöttem el, hogy sosem akarok kinőni a kamaszkönyvekből: nincs még egy olyan korosztály, akinek az irodalma ennyire komoly lenne, ilyen nagy kérdésekkel foglalkozna, ilyen szórakoztatóan és ennyi szenvedéllyel. Philip Pullman mondta egyszer, hogy kamasznak lenni és a felnőtté válást átélni tulajdonképpen életünk legnagyobb feladata. Ekkor dől el, hogy fel tudunk-e úgy nőni, hogy megőrizzük azt, amitől a gyerekkorunk értékes volt, az álmainkat, a játékszeretetünket, a reményt. Fel tudunk-e zárkózni a felnőtt világhoz úgy, hogy közben makacsul ragaszkodunk ahhoz, amit jónak hiszünk? Pullman azt mondja, ezek örök érvényű kérdések, amelyeket minden életszakaszban fel kell tennünk magunknak. Akkor is, ha a helyes válaszok vállalása lemondással jár. Búcsúzom az okos, művelt és nagyon vicces kamaszszerkesztőktől, akiknél jobb csapatot el sem lehet képzelni és külön köszönöm azt a sok érzést, amit adtatok. Nagyon figyeljétek, mi mindent válogattak össze nektek 2017-re, csupa jó dolog érkezik majd a Menő Könyveknél! Búcsúzom a honlap szerkesztőitől, akikkel annyit agyaltunk, olvastunk és nevettünk: az ő műfordításaikkal is találkozhattok majd jövőre, mindketten nagyon tehetséges bloggerek és fordítók is, nem mellesleg szuper barátok. És köszönöm a kiadónak is a lehetőséget, a bizalmat, a sok tanulságot. Boldog új évet!”

bottom of page