top of page

Shelfie-interjú: Balanyi Szilárd könyvespolca

"Maradok inkább magam, az, aki vagyok. Nekem ez megfelel. "

Balanyi Szilárd az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Quimby tagja. Saját számai is jelentek meg, emellett büszke apa, de azért az olvasásra is van ideje. A zenészt ezúttal Szűts Anna Zsófia, a Menő Könyvek egyik kamaszszerkesztője faggatta.


  • Mikor és miért kezdtél el zenélni?

– Amióta az eszemet tudom, zene vett körül. 6 éves koromban kaptam édesapámtól az első hegedűmet, kevéssel utána már kívülről fújtam a BoneyM dalait, amit a szüleim hallgattak szalagos magnóról. Szolfézs, vonósnégyes, összhangzattan, zenekari gyakorlat, énekkar. Nekem ezek az elfoglaltságok töltötték ki a délutánjaimat. Szerintem az lenne a meglepő, ha nem próbáltam volna meg komolyan foglalkozni a zenével. A tehetségem megvolt hozzá, a zene szeretete adott volt, a kitartás később került be a szótáramba.


  • Melyik volt az a könyv ami miatt beleszerettél az olvasásba?

– Ha jól emlékszem, az Egri csillagok. Azután faltam a könyveket. Először az összes indiános könyv, aztán a Verne regények, majd az összes Rejtő Jenő. Nálam így kezdődött. Nagyon szeretek olvasni, a mai napig ki tud kapcsolni teljesen. Sajnos az időm mostanság kevesebb, de azért mindig szakítok rá időt.


  • Melyik lenne az a férfi karakter akivel szívesen helyet cserélnél egy napra?

– Hát, ez elég nehéz kérdés. És azt hiszem, nem is tudnék rá válaszolni. Maradok inkább magam, az aki vagyok. Nekem ez megfelel.


  • Körülbelül hány könyved van a polcodon?

– Sok, de nem átláthatatlan mennyiség. Időnként próbálom őket rendszerezni, aztán valahogy mégis mindig összekeverednek. Egyszer majd megszámolom őket.


  • Ha egy lakatlan szigetre kellene menned, melyik könyvet vinnéd magaddal?

- Pop, csajok, satöbbi / Nick Hornby

bottom of page