top of page

"...ha neki oda merem adni, akkor más fiatalok is bátran a kezükbe vehetik" - interjú Moln

Az első című antológiában megjelent novellája kapcsán Ferenczi Juli faggatta az írót.

A kép forrása: www.magyarnarancs.hu

Amikor meghallottad a felkérést, nem érezted "cikinek", hogy az egész világgal megismertetsz egy intim magánügyet?


Az írás, szóljon bármiről, mindenképpen intim gondolatok közreadásával jár, ezt íróként el kell fogadni, azonban a felkérésem egy novellára szólt, ezért egy elképzelt történetet írtam, melyben a főhős nem azonos velem. Az emberi érzéseket, melyekről írok, soha nem érzem cikinek, még akkor sem, ha a társadalom egy része elítéli őket.Felkavart a feladat? Sokáig kellett gyűjtened a bátorságod ahhoz, hogy meg tudjad írni?


Sok emlék felkavarodott bennem írás közben, ennek ellenére, vagy talán pont ezért nagyon élveztem ezt a munkát. Nem tartottam a témától, inkább a szavakra, a mondatokra és a szereplők közötti vibrálásra összpontosítottam.


Milyen személyes emlékeid vannak? Pozitív visszagondolni AZ ELSŐRE?


Majd egyszer azt is megírom, aztán azt mondom rá, hogy fikció.


Mi volt számodra az a gondolat, amit mindenképpen át akartál adni?


Nagyon érdekelt az a folyamat, ahogy a főhős magára talál, ahogy felismeri a saját érzéseit, és fontos volt számomra az ezzel járó szabadság ábrázolása is.


Kamaszkorodban hogyan tájékozódtál arról, hogyan kell ismerkedni, udvarolni, vagy hogy miként működik a tested, a szexualitás?


Kevés konkrét tájékozódási pontra emlékszem, valószínűleg minden ébren töltött pillanatban gyűjtöttem az ingereket és tapasztalatokat.


Más módszerrel írtál egy ifjúsági antológiába? Például körültekintőbben válogattad meg a szavakat, kihúztál-e jeleneteket, kifejezéseket?


Megszűrtem a szöveget, de egy felnőtteknek szóló írás esetében sem lettem volna sokkal szókimondóbb, mert nem akartam sem felvilágosító útmutatót, sem pornográf novellát írni. Mikor elkészültem, a saját (17 éves) fiamat kértem fel előolvasónak. Tudtam, hogy ha neki oda merem adni, akkor más fiatalok is bátran a kezükbe vehetik.

Mennyi ideig tartott az írás?

Egy hét alatt készült el a kötetben szereplő novella.

bottom of page