top of page

"... már könnyebben oldódik nevetéssel" - interjú Németh B. Eszterrel

Németh B. Eszterrel Kollár Dóri beszélgetett Az első című antológia kapcsánKamaszkorodban hogyan tájékozódtál arról, hogyan kell ismerkedni, udvarolni, vagy, hogy miként működik a tested, a szexualitás?


Anyukám szülésznő, én pedig jódarabig biológus akartam lenni, kisgyerekként nagyon szerettem az Egyszer volt az Élet… című francia rajzfilmsorozatot. Udvarolni meg ugye nem nekem kellett, maximum észrevenni, ha valaki akart tőlem valamit. Ezen még mindig van mit fejleszteni. Ahogy a szexualitás működésének tanulmányozását sem lehet abbahagyni, bár alapvetően a kíváncsiságot, a nyitottságot és a kalandvágyat nem szabad abbahagyni.

Milyen a személyes emléked? Pozitív visszagondolni AZ ELSŐRE? Felkavart a feladat?

Minden új ember, akivel először szeretkezünk az első. Ugyanúgy izgul mindkét fél, ugyanúgy nem ismered a másik testét, ugyanúgy elügyetlenked(het)i az ember. Talán annyi a különbség, hogy a bénázás már könnyebben oldódik nevetéssel. Nem kavart fel a feladat, de láttam a nehézségét, a szexualitásra a magyar nyelvben nincsenek semleges szavak. Bátorság azonban nem kellett hozzá. A szex az élet része, a kapcsolatok része, egy szexuális aktus leírása (hidd el, ritkán, szinte soha sem írja a saját élményeit meg az ember) pontosan ugyanolyan feladat és nehézségi fok, mint egy szöveg más részének a megírása. Sőt, a leghétköznapibbnak tűnő párbeszéd megírásába sokkal több energiát kell fektetni, mint egy aktusleírásba.


Más módszerrel írtál egy ifjúsági antológiába? Például körültekintőbben válogattad a szavakat, kihúztál-e jeleneteket, kifejezéseket?


Nem. Nincs különbség. Az irodalom, az irodalom. Vagy beszélsz valamiről vagy nem.


Miért mondtál igent a feladatra? Mit szóltál hozzá amikor felkeresett a kiadó?


Amikor Boldi előállt a dologgal a tavalyi könyvfesztiválon, akkorát nevettem, hogy visszhangzott a csarnok. Örültem, hogy rám is gondoltak, nagyon vagány az ötlet, naná, hogy benne voltam egyből!


Mennyiben más, ha fiú vagy lány szemszögből írsz meg egy ilyen történetet?


Fogalmam sincs, teljesen más elbeszélőt választottam.


Ismered az antológia többi szerzőjét? Milyen a viszonyod velük, milyen volt együtt dolgozni?


Nem igazán volt ez közös munka, külön-külön mindenki megírta a maga szövegét. Egyébként persze, ismerjük egymást kivel jobban, kivel kevésbé. Mészöly Ági konkrétan a barátom, vele természetesen alaposan kitárgyaltuk a felkérést, de a szövegeinket nem. A szerkesztési folyamat is jó volt, Boldival eleve jól értjük egymást, de Kingával is nagyon hamar közös nevezőre jutottunk. Jó munka volt, köszönet érte! Mi is köszönjük a novellát, és az interjút is.

Az interjúsorozat előző részében Nyári Krisztián válaszolt.

bottom of page