top of page

"A jó borító ikonikus és felismerhető" - rendhagyó interjú Weiler Péterrel

A mostani rendhagyó interjúnk azt a címet is kaphatta volna, hogy "Amit otthon nem szoktam megkérdezni". Kamaszszerkesztőnk, Weiler Mira kérdezi Weiler Péter képzőművészt Az első című antológia borítójának születéséről, alkotásról. A névegyezés nem a véletlen műve!

Honnan jött az ötlet Az első című antológia borítójához?

A borító tervezésénél az ötlet a legnehezebb, mert nem lehet tudni, hogy mikor és milyen ötlet jön. Várhatunk rá hetekig, de közben a nyomdába kell adni az anyagot :D Az első című könyv esetében szerencsém volt, mert ahogy elmesélte nekem a kiadó vezetője (Kinga) a témát, megjelent a szemem előtt egy ház, ahol mindegyik ablak mögött, külön lakásokban zajlik az élet. Színes ablakokban sziluettek, ki jógázik, ki csókolózik, vagy éppen szeretkezik. Gyakorlatilag egy szempillantás alatt készen volt a borító. De azért legtöbbször ennél sokkal több idő és aktív belső ötletelés eredménye a végső változat.


Hogyan jutottak eszedbe pont jógázó lányok, miért lesz minden borítód ilyen színes?


A színek az élet, és mindenki szereti az életet és a színeket. Ösztönösen azt a könyvet vagy tárgyat ragadjuk meg először, ami a színeken keresztül megfog minket. Ezzel persze még nem sokat mondtam, de a kontrasztos színek használatával nagyon erős hatást lehet elérni. Kell hozzá persze a fekete háttér, hogy a színek így vibráljanak. A jógázó lányok ötlete egy praktikus megoldásként jött, azt akartam, hogy az ablakokban ne csak szerelmeskedő alakok álljanak, mégis a mozdulat sziluettként is jellegzetes legyen.


Nehezebb egy borító egy kép megrajzolásánál? Mire kell még pluszban figyelni?


A borító sokkal nehezebb, mert ezt nem magamnak csinálom. Itt az, hogy nekem tetszik nem sokat nyom a latban. A legfontosabb, hogy a könyvet eladja, figyelemért kiáltson a polcokon, és tükrözze a tartalmat, de mindezt szellemesen. A jó borító ikonikus és felismerhető. A legtöbb ember már online találkozik a borítókkal először, és egy kis kép alapján dönt a vásárlásról, tehát kicsinyített méretben is élnie kell a látványnak. Persze a képeknél is jó érzés, ha másoknak is tetszik, de ott csak magamra kell hallgatnom, és én is döntök arról, hogy mikor van készen. Saját tempómban dolgozhatok, és a témát is magam találom ki. Pont ezért jó gyakorlat a borító tervezés, mert frissen tartja és tornáztatja a képzelőerőmet.


Eddig melyik borítóval volt a legtöbb dolgod, melyiket volt a legnehezebb/leghosszabb összerakni?


A legtöbb munkám eddig talán Dacre Stoker: Drakula, az élőhalott című könyvével volt, imádtam a könyv hangulatát, és egészen konkrét kép volt a fejemben, de mégis mire megtaláltam az „alkatrészeket” a különböző stock fotó oldalakon, és azokat a kívánt végeredményig edzettem hosszú hetek teltek el. A lovakat és a hintót át kellett a hajnali fények hangulatára alakítani, átrajzolni egyes elemüket… szóval így hirtelen ez a munka jut eszembe.Melyik a kedvenc borítód saját magadtól?


Mindenképpen ez a legutóbbi borítóm. Az első. Nagyon szeretem a méreteit és a nyomdai kivitelezés is tökéletes lett.


(Egyetértünk, de muszáj megjegyeznünk, hogy mi a D.A.C.-sorozat borítóját is nagyon szeretjük - a szerk.)


Kiktől fogadsz el legszívesebben tanácsot? Zavarna, ha én, mint a lányod kritizálnálak?


Az nagy segítség, ha az adott könyv célcsoportján tudom tesztelni az ötleteimet. És még nagyobb segítség, ha olyan jó ízlésű és friss szemek kritizálnak, mint Te vagy :)


Weiler Mira és Weiler Péter selfije


A Harry Potterben Hermionénak időnyerője van, de te is sok mindenre szakítasz időt - munka, festés, performanszok, kiállitások, meg még mi is ott vagyunk neked - van valami tanulható tuti tipped?


Minden órámat beosztom, persze előfordul, hogy nem jól, de igyekszem csak a lényeges dolgokkal foglalkozni. Bárcsak lenne valami csodafegyverem, de sajnos még nem találtam meg :) mindenesetre nagy erőkkel keresem…


Weiler Péter Pataki Ágiról készült festménye a legfrissebb Forbes magazin címlapjáról is ismerős lehet

Az interjúsorozat többi részét itt olvashatod


bottom of page