top of page

"Nagyon fontos időszak volt az életemben" - interjú Nagy Ildikó Noémivel

Az első antológiában megjelent novellája kapcsán Csapody Kinga a kamaszkoráról, zenéről, fesztiválokról és írói irányultságáról beszélgetett Nagy Ildikó Noémivel.

Fotó: Bach Máté/prae.hu

A Dallamtapadás című novellát jegyzed a kötetben, amiben egy lány viaskodásának lehetünk tanúi. Nagyon szép és éretten igaz mondatok tapadnak az olvasó agyába, lelkébe. Mekkora utazás volt visszahelyezkedni a narrátorod korába?

Igazából nem volt nehéz. Nagyon fontos időszak volt az életemben, jól emlékszem ezekre a hónapokra és évekre. Ráadásul régóta írok egy regényt, ami ezzel a korszakkal foglalkozik.

Szövegeidben gyakran kerül szembe az amerikai kultúra (ahol felnőttél) és a magyar. A szexualitáshoz is másként viszonyulnak, vagy viszonyultak akkoriban, amikor te kamaszként szocializálódtál? Te miből, hogyan tájékozódtál?

Amerikában nőttem fel, de magyar családban. Nem tudom pontosan, hogy Magyarországon milyen volt a mentalitás, de nem hiszem, hogy nagyon különböző. Könyveket olvastam a témával kapcsolatban, kezembe kerültek szexújságok, a szüleimmel, barátnőimmel beszélgettem ilyesmikről, aztán már a fiúkkal is, akikkel jártam.

Tudható rólad, hogy neked is nagyon fontos a zene az életedben, nemcsak a komolyzene, és nemcsak zenészként, de fesztiválok értő és zenét élvező közönsége is vagy. Ha visszagondolsz az elmúlt jó pár év Szigeteire, Volt fesztiváljaira, kirajzolódik számodra valamiféle tendencia a fiatalok nyitottságában, tájékozottságában, viselkedésében?

Nemzetközibb lett a fesztiválok közönsége, ami azt jelenti, hogy koncepciókat, attitűdöket lehet „cserélni”, akár a szexualitásról is. Sokféle emberrel találkozhatsz, beszélhetsz, ilyen értelemben színesebbek lettek a fesztiválok. Úgy látom, hogy itt egyre nyitottabbak az emberek az alternatív szexuális viselkedésekre. A szexuális kultúra teljes komplexitásban jelenik meg, az lmbtq+ társadalomtól a hagyományos heteroszexualitásig.

Tavaly a Jelen! pályázaton első helyezett lettél, most is egy ifjúsági antológiába kértek fel, elindultál ebbe az irányba íróként?

Erre nem tudok biztosan felelni, mindenesetre a pályázat és a felkérés is olyasmire irányult, ami érdekel, és amiről szívesen írok. A készülő regényem is fiatalokról szól, hősei tinédzserek vagy fiatal felnőttek. Most mintha ez lenne a fő témám, hogy mi lesz később, majd meglátjuk.

Az interjúsorozat korábbi részei itt találhatók.

bottom of page