top of page

Éjszaka a könyvesboltban

Milyen egy ottalvós-könyves buli belülről? Rendhagyó bulin mutattuk be a Szívek dallama című antológiát. A kamaszszerkesztők bevették magukat egy estére a Magvető Caféba, ahol az írók mellett rengeteg program várta őket. Szűts Anna, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója és a Menő Könyvek kamaszszerkesztőségének tagja mesél.

A Menő Könyvek kamaszszerkesztő csapatának minden hónapban van egy pár órás gyűlése, amin megbeszéljük a következő havi teendőket, programlehetőségeket és a kiadandó könyvek listáját. A novemberi gyűlésen felvetődött az ötlet, hogy tarthatnánk egy esti programot, könyvbemutatóval, filmnézéssel és társasjátékozással. Hosszas tervezgetés után ez az este egy egész éjszakára bővült ki, a könyvesboltban való alvással. Nagyon beleéltük magunkat, és kicsit kérlelnünk kellett Kingát (Csapody Kinga - a Menő Könyvek főszerkesztője - a szerk.), de ő hamar beadta a derekát. Az időpontot december másodikára, szombatra tűztük ki, a helyszín pedig a Fókusz könyváruház és a Magvető Café lett. Mind nagyon készültünk a napra, és már alig vártuk, hogy találkozhassunk Lakatos Leventével, Szabó T. Annával, Kalapos Évával és Balázsy Pannával, akiknek aznap mutatták be karácsonyi novelláskötetét, a Szívek dallamát.

Szombat este hatkor, amikor már mindannyian megérkeztünk, két csapatra oszlottunk. A vendégeinkre, az Ady Endre Gimnázium diákjaira, és a kamaszszerkesztőkre. A meghívottak rövid előadásokat adtak elő, amíg mi, Menő Könyvesek odamentünk Leventéhez, aki aznap délután dedikálta a most megjelenő könyvét, a Szigor-trilógia utolsó kötetét. A sor hosszú volt, de megvártuk, hogy az utolsó rajongó is elmenjen, és interjút készítettünk vele. A hatalom szabályairól és a Tomo-könyvről faggattuk, majd mind átvonultunk Király Anikóhoz, akinek első könyve júniusban fog majd megjelenni a Menő Könyvek gondozásában. Ezek után átcuccoltunk a Magvető Caféba, ahol rögtön elkezdődött a Szívek dallama bemutatója, és egy beszélgetés a szerzőkkel, a kötet szerkesztőjével, Csapody Kingával és Kertész Edinával, a Menő Könyvek szerkesztőjével.

A diskurzus közben mindannyian beszereztünk Orsitól, a Café vezetőjétől egy-egy szendvicset, pitét, browniet és chai teát, és egy kupacba telepedve jóízűen megittuk és elmajszoltuk a finomságokat a lépcsőzetes pavilonon. Miután megettük az ételeket, vége is lett a bemutatónak, és mind kaptunk egy-egy példányt, amit dedikáltattunk a szerzőkkel. Később beszélgettünk egy kicsit mi is a lányokkal, még utoljára megsimogattuk Tomót, és a szerzők és a bemutatóra érkezők elmentek. Tizenpár Ady-s maradt, és mi, a szerkesztők. Az estét egy vicces „Találd ki, ki vagyok” játékkal kezdtük, amelyben őrültebbnél őrültebb dolgokat kellett kitalálnunk, míg a többiek állításokat mondtak a megfejtendő tárgyról. Amikor meguntuk, megnézhettünk a Frank című filmet a Mozinet jóvoltából. A film vége után egy hosszas Beugróba kezdtünk, ahol rengeteget nevettünk, és több óra után sem untuk meg. Csak épp aludni felejtettünk el sokat.

Még több képért kattintsatok ide!

Egészen hajnalig társasoztunk, beszélgettünk, nevettünk együtt, majd amikor felkelt a nap, na jó, nyolc óra után, összeszedtük a cuccainkat, és elindultunk hazafelé. Mindannyiunknak nagyon jó élmény volt, és reméljük, hogy megismételhetjük majd egyszer.

Szerző: Szűts Anna

Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente, Szabó T. Anna: Szívek dallama – Szeretni sokféleképpen lehet

Menő Könyvek, 2017, 167 oldal, 2490 HUF

bottom of page