top of page

Imádott YA-regény írni - Jeff Giles, A mindenség peremén szerzője

Saját bevallása szerint imádott YA-regényt írni Jeff Giles, A mindenség peremén szerzője, mert az olvasók nyitottak, habzsolják a könyveket, és odáig vannak a csodákért.

"Atlantában voltam, egy könyvfesztiválon, amikor odajött hozzám egy Hisztis Myrtill-cosplayes lány, és egy autogramot kért a nyakában díszelgő wc-deszkára. Hogy is ne lehetne inspiráló valaki, aki ennyire imádja a könyveket? Olyan is volt, hogy megkértek, írjam alá valaki más könyvét, csak mert az illető nagyon híres szerző asztala előtt túl hosszú volt a sor. Valahol van egy híres YA-könyv, a saját, hatalmas dedikációmmal, ami alá az van írva: nem én írtam ezt a könyvet!"

A másik ok, amiért igazi feltöltés volt YA-könyvet írni, az az, hogy az ember bármit megírhat, anélkül, hogy a felnőttek boldogtalan lelki életéről kellene írnia - amiről már úgyis elég könyv szól.

"Az első könyvem, A mindenség peremén egy Montana-beli lányról, a 17 éves Zoe-ról szól, aki hóviharba keveredik öccsével, Jonah-val és a két kutyájukkal, Spockkal és Uhurával. Az ötlet egy unalmas munkanapon született. Szerkesztő voltam az Entertaintment Weekly-nél, és éppen nem volt kedvem dolgozni. Akkor ugrott be egy kép egy tinédzser lányról, amint a hóviharon küzdi át magát az erdőben. Eljut egy befagyott tó partjáig, és sokkoló látványban lesz része: egy fiatal fiú éppen megpróbál beletuszkolni egy idősebb férfit a tó jegén tátongó lyukba. A lány nem akarja végignézni, ahogy valaki meghal, ezért ráveszi a fiút, hogy hagyja abba. Ennél a pontnál ki kellett találnom, hogy kik ezek a szereplők, és miért csinálják azt, amit. Kiderült, hogy a fiú egy fejvadász egy olyan helyről, mint a pokol, és azért érkezett, hogy az elkárhozott lelkeket gyűjtse össze. A lányt Zoe-nak hívják. Elnevezi a fiút X-nek, és megpróbálja rávenni, hogy ne vigye el a férfi lelkét - és ő maga se térjen vissza Alsóvilágba, még akkor se, ha a döntés miatt összeomlik minden körülöttük."

Jeff Giles nem szokványos fantasyt akart írni, hanem egy regényt egy Montana-beli lányról, aki a családjával együtt igyekszik újra talpra állni édesapja eltűnése után, amikor berobban ez a romlatlan, természetes fiú, mint egy aszteroida.

"Miközben írtam a könyvet, elképzeltem, hogy a szereplőket egy filmben látom, és muszáj jó szövegeket és izgalmas jeleneteket írnom nekik, különben megbukik a film. Zoe és X karaktere mellett Zoe kisöccse, a hiperaktív Jonah is nagy kedvencem, mert mindent nagyon mélyen átérez, és próbál bátran helytállni. És a 18. századból Alsóvilágba került szereplőt, Szakítót is nagyon bírom, mert vicces, vagány, és mindenre magasról tesz."

A borító Kiss Gergely munkája

Jeff Giles arról is mesél, hogyan készült A mindenség peremén, ami az első YA-regénye.

"Rávettem magam, hogy megírjak napi 1000 szót. Aztán csak ültem a karosszékben, majd kimentem a konyhába, hogy némi csokoládé után nézzek."

Jeff Giles: A mindenség peremén

Forrás:

http://ew.com/books/2017/11/01/jeff-giles-brink-of-darkness-cover-reveal/

http://happyeverafter.usatoday.com/2017/01/23/vilma-gonzalez-interview-jeff-giles/

bottom of page