top of page

Abban a hitben nőttem fel, hogy melegnek lenni egy választás

Amikor Adam Silvera debütáló regénye megjelent, egyből meghódította az olvasókat, nem csak érzékeny témája miatt, hanem egyedi, mély, karcos, könnyed és különleges hangulata miatt is, és azért, mert végre nem felületesen érinti a szexuális identitás témáját, hanem úgy, hogy mélyen átérezzük a 17 éves főhős, Aaron Soto küzdelmeit. A szerző a könyv utószavában beszél arról, hogyan élte meg ő a másságot.

Abban a hitben nőttem fel, hogy melegnek lenni egy választás, ami sokkal megnyugtatóbb volt annál, mintsem arra gondolni, hogy hibásan születtem. Hiszen ha tudat alatt úgy döntöttem, hogy inkább a fiúkat szeretem, akkor újra „normális” lehetek még azelőtt, hogy bármelyik barátom is észrevehetné másságomat, és saját kezűleg akarna heteróvá tenni.

Persze, a melegség nem választás kérdése, sosem volt az, bár sokan így hiszik. De ahogy idősödtem, egyre kevésbé fért a fejembe: mégis miért akarnám szándékosan kitenni magam mások rosszindulatának? Mégis miért akarnék ennyire nehéz életet? Mégis miért akarna bárki is, amikor normálisnak lenni ezerszer egyszerűbb?

Ezek a kérdések késztettek arra, hogy megírjam az Inkább boldog-at, amelyben egy fantáziaszülte elemre támaszkodva elmerülhettem a tizenhat éves főhősöm személyiségében. Aaron Sotoéban, aki nem akar többé meleg lenni, és egy emlékmanipuláló szolgáltatás segítségével képessé válik újraírni nem csak a múltját, hanem az egész életét is.

Bízom abban, hogy akkor is át tudod érezni Aaron történetét, ha te magad nem vagy meleg, hiszen a boldogságra való törekvés – végső soron – egyetemes késztetés. Ha valaha ért már olyan tragédia, amiről azt kívántad, bárcsak elfelejthetnéd, talán megérted Aaront. Bár nem mindig rajtunk múlik, hogy történetünk boldog véget ér, azt viszont képesek vagyunk megtanulni, hogyan legyünk a nekünk osztott lapokkal inkább boldogok, mint sem.

Olvass (inkább) boldogan,

Adam Silvera

5 tény Adam Silveráról

  • Van egy szív alakú sebhelye a csípőjén egy gyerekkori műtét nyomaként.

  • A csizmák megszállottja, még nyáron is.

  • Rendetlen. És ezzel nincs semmi baja.

  • Imádja a számokat.

Adam Silvera: Inkább boldog

bottom of page