top of page

"Mindig az a lány voltam, akinek felolvasták a fogalmazásait az osztályban" Bencze Blanka


Minden bizonnyal most mindenki azzal jön, hogy 18 évesen regényt írni nem semmi, pedig ők nem is tudják, hogy nem is az első ekkora történet, amit könyvvé formáltál. Hogy jött az írás?

Voltak olyan nehéz időszakok és meghatározó események az életemben, amiknek érzéseit ki kellett írnom magamból. Mindig az a lány voltam, akinek felolvasták a fogalmazásait az osztályban. Persze akkor még nem sejtettem, hogy ilyen csodálatos dolog történik velem, hogy még középsulis koromban kiadják egy saját könyvem. Nagyon hálás vagyok ezért a kiadónak.

Mi a technikád? Egyből fejben megvan minden, és utána csak gépelsz, vagy hagyod, hogy a szereplőid "éljék az életüket", és néha másfelé térítsék a cselekményszálat?

Azt hiszem, korai lenne azt mondani, hogy van technikám. A Pulcsiban alszomban hagytam, hogy éljék az életüket, csak kicsit elfajult ez az elkalandozás és a végére a szereplőknek volt már vagy három nevük, és amikor újraolvastam a regényt, rájöttem, hogy kétszer tavaszodik ki benne, pár hónap elteltével.

Hogyan jött Málna karaktere? Kikerülhetetlen kérdés a Pulcsiban alszom kapcsán, hogy miért pont egy anorexia sztorit írtál meg, és honnan tudsz ennyit erről a betegségről.

Málnát több dologból gyúrtam össze. Például visszagondoltam, a 16-17 éves énemre, amikor engem is elkapott ez az egész diéta őrület. Őt is ugyan azok a dolgok, kérdések foglalkoztatják, mint amikor én voltam annyi idős. Táplálkozási zavarral, sajnos saját tapasztalataim is vannak, ezt amennyire tudtam felhasználtam, de persze a sztori teljesen fiktív. A Málna név, meg valamiért különösen közel áll a szívemhez.

Van egy olyan érzésünk, hogy nem a hátradőlő-típus vagy, és már valójában a következő regény jár a fejedben. Stimm?

Ahogy befejeztem a Pulcsit, máris elkezdtem pörögni a következőn. Nagyon imádom ezt csinálni, mert számomra az írás nem csak kreativitást jelent, hanem meg is nyugtat és emellett még nagyon szórakoztató is.

Az sem mindennapos, hogy ilyen érettségi előtt megjelenik könyved, de ha jól tudom egyből egy dalt is ihletett. Egy fiatal, feltörekvő zenekar, a The Palace kifejezetten a te könyved hatására írta a Pulcsiban alszolt, ugye?

Igen, a fiúk jó barátaim, számukra különösen fontos az, hogy szövegeikkel felhívják a figyelmet, a drogozás, piálás és testképzavar veszélyeire. Ezen

kívül, ugyanúgy ahogy én, ők is vegán életmódot folytatnak.

BENCZE BLANKA

Pulcsiban alszom

Kiadó: Menő Könyvek Oldalszám: 288 oldal Megjelenés: 2018. február 27. Méret: 215 mm x 135 mm x 20 mm Kötés: Kartonált ISBN: 9789634034759 Sorozat: Rólad-Neked Könyvek

Megrendelhető itt

A sorozatról

Olyan könyveinkre tesszük rá a Rólad/ Neked logót, amelyek valóban kamaszokról szólnak, kamaszoknak, és ráadásul a szerző maga is szinte kamasz, vagy nagyon közel áll a korosztályhoz – így nem csak ismeri, átérzi az őket foglalkoztató témákat, de olyan hangon tudja megírni azokat, amely hiteles számukra is. A sorozatban elsőként Bencze Blanka Pulcsiban alszom című könyve jelent meg, ahol a főszereplő étkezési zavara áll a középpontban, ezt követi a Könyvfesztiválra Horányi Hanna Egy év tíz hiba című regénye a középiskolai első év minden buktatójáról, majd Könyvhéten debütál Király Anikó Strand, papucs, szerelem című, humorral átszőtt, a Balaton partján játszódó története.

bottom of page