top of page

A boldogság elérhetetlennek tűnt - Interjú Adam Silverával

Korábban irodalmi ügynökségnél dolgoztál, gyermekkönyvekről és ifjúsági regényekről írtál kritikákat. Mi motivált arra, hogy „átállj a másik oldalra”, és magad is regényt írjál?

Igaz, dolgoztam könyvkritikusként, könyvárusítóként és a marketingben is. De a nagy szerelmem mindig is az írás volt, és ezek a munkák nemcsak abban segítettek, hogy miként lehetnék jobb író, hanem abban is, hogy jobban megérthessem a könyvpiac működését.

Amikor még csak ötleteket gyűjtöttél a regényhez, mit találtál ki elsőnek? A történetet vagy a szereplők személyiségét?

Számomra általában a szereplők érkeznek meg előbb. Mindannyian sokféle tapasztalatból táplálkozunk, és ezek a tapasztalatok azok, amelyek a szereplők döntéseit is befolyásolják, és ebből lesz aztán maga a történet.

Nekem kifejezetten tetszik az elbeszélésedben, hogy olyan szókimondó és életszerű. Gondolod, hogy az olvasók, ha Aaron küzdelmeivel szembesülnek, elgondolkodnak a saját életükön, és főleg az élet nagy kérdésén, az „örök boldogságkeresésen”?

Köszönöm szépen. Az én életemben voltak nagyon sötét, depressziós időszakok, amikor a boldogság elérhetetlen messzeségűnek tűnt, és ha el is indultam felé, mindig visszazuhantam. Ezért találtam ki egy szereplőt, akinek különösen nehéz a sorsa, mégis megtalálja a szépséget a káoszban. Sokszor ez a legjobb, amit tehetsz, és ez még mindig sokkal jobb irány, mintha egyszerűen feladnád.

A realista történetben mégis megjelenik egy kis természetfeletti: a Leteo Intézet memóriatörlő szolgáltatása. Ez az ötlet honnan jött?

Egyszer belegondoltam abba a gyakran ismételt téveszmébe, hogy az emberi szexualitás választás kérdése. Meglódultak a gondolataim, és egyszer csak kitaláltam egy világot, ahol a szexualitás tényleg választható. Emellett mindig is szerettem az olyan történeteket, ahol egy szereplőnek gondjai vannak az emlékeivel vagy azok miatt, így tulajdonképpen ez a két ötletem keveredett össze.

Mit tanácsolnál valakinek (a mi világunkban, ahol nincs Leteo), aki nem tud dönteni két szeretett ember, két életcél vagy két identitás között?

Afelé kell menned, ami a legboldogabbá tesz. Legyen az egy város, egy munka, egy ember, vagy valami saját magaddal kapcsolatban, csakis akkor hozhatod ki magadból a legtöbbet és a legjobbat, ha őszintén felteszed magadnak a kérdést, melyik úton leszel a legboldogabb, és azon indulsz el.

Az interjút Hacsek Zsófia készítette

Forrás: https://librarius.hu/2018/02/24/adam-silvera-inkabb-boldog/

ADAM SILVERA

Inkább boldog

Kiadó: Menő Könyvek Oldalszám: 336 oldal Megjelenés: 2018. január 26. Méret: 215 mm x 135 mm x 25 mm Kötés: Kartonált ISBN: 9789634034223

Megrendelhető itt

bottom of page