top of page

Az emberi vérben arany van - 30 érdekesség Harriet Mannerstől

Harriet Manners, a Geek Girl-sorozat főhőse igazi geek, aki kapásból felsorol vagy húsz döbbenetes és érdekes tényt, ami az adott témáról eszébe jut. Nem mellesleg fotómodell, utazgat a nagyvilágban a nagyijával, és néha összezavarodik a nagy érzelmi hullámvasúton... na de ki nem?

Jöjjön pár fantasztikusan érdekes tény Harriettől!

Pár fantasztikus tény Ausztráliáról:

1. Ez a világ hatodik legnagyobb országa, melynek területe több mint 7,6 millió négyzetkilométer.

2. Amivel harminckétszer nagyobb az Egyesült Királyságnál.

3. Huszonnégy millióan élnek itt, ami kevesebb, mint a fele Anglia lakosságának.

4. Ausztráliában kétszáz különböző nyelvet beszélnek.

5. És háromszor annyi a birka, mint az ember.

6. Egy négyzetkilométerre csak 2,66 ember jut.

Ausztrál dollár – mondom, és még jobban begyorsítok. – Tudtad, hogy ők voltak az első olyan ország, ahol bevezették a műanyag pénzt? És tudod, a műanyag pénz sokkal nehezebb, mint a papírpénz.

Az emberi fül középső részén van három apró csontocska. Egyikük sem nagyobb, egy rizsszemnél. Úgy hívják őket, hogy hallócsont láncolat, és ez a testünk egyetlen olyan része, mely soha nem változik semmit életünk során.

Szerintem az igaz barátság is ilyen.

Évente tizenötezer-ötszáz villanykörtét cserélnek ki a világon.

A mosogatók minden egyes négyzetcentiméterére félmillió baktérium jut.

Egy átlagos felnőtt embernek megközelítőleg hatszáznegyven izma van, és ebben a pillanatban nagyon erősen azt kívánom, bárcsak többet dolgoznék a karomban lévőkön ahelyett, hogy a szájam körülieket edzem.

A világ legrégebbi vidámparkját az 1870-es években nyitották meg, és volt benne egy igen pazar kis körhinta, festett lovakkal.

Egy átlagos élet huszonhétezer-háromszázhetvenöt napból áll.

Ami hatszázötvenhét órát, azaz valamivel kevesebb, mint negyvenmillió percet jelent. Szóval, ha szerencsénk van, fejenként van két és fél milliárd másodpercünk.

A nők világszerte évente összesen tizennyolc trillió amerikai dollárt keresnek (átlagban huszonnégy százalékkal kevesebbet, mint a férfiak), és eközben – mivel a világ háztartásainak nagy részét ők vezetik – huszonnyolc trilliót költenek.

A legfrissebb adatok szerint világszerte tíz milliárd wifizésre alkalmas eszközt adnak el. A nagymamám most épp azt közli velem, hogy nekünk ebből egy sem áll rendelkezésünkre? Akkor ki használja a mieinket?

Bolygónkon a házi légy tud leggyorsabban verdesni a szárnyával.

Annyira gyors, hogy a szárnyaival igazából képes még zenélni is. A szárnycsapkodásával állítja elő azt az azonnal felismerhető légyzümmögést, mindig F-dúrban. Másodpercenként háromszázötvennégy csapás mellett a szárnyai emberi szemmel nem is kivehetőek.

A morcos nézés tizenegy izmot vesz igénybe, míg a boldog arckifejezés tizenkettőt.

Állítólag a koalák minden más állatnál többet alszanak a maguk huszonkét órás napi adagjával. Ez annyit tesz, hogy átlagos élettartamuk 91,7 százalékát alvással töltik.

A baglyok kétszázhetven fokban képesek elfordítani a fejüket – jegyzem meg élesen. – Mondd csak, Natalie, szerinted én bagoly vagyok? – Hát, igazából tényleg természetellenesen nagy és kerek szemed van. És abban a madaras dokumentumfilmben, amit megnézettél velem tavaly, azt mondták, hogy a baglyok egészben nyelik le az egereket, és aztán visszaöklendezik a csontvázukat. Határozottan emlékszem, hogy láttam, amikor te is ezt csináltad egyszer egy csoki papírral.

– Az csak az ezüst fólia volt. És karácsony volt! Nem volt elég világítás, hogy időben észrevegyem.

– A hatalmas szemeiddel? Kétlem.

Állítólag egyszerre 1,2 millió szúnyognak kellene ránk támadnia ahhoz, hogy teljesen ki tudják szívni a vérünket.

A homárok a lábukkal hallanak. Lehet, hogy nekem sem ártana megpróbálkoznom vele, mert úgy érzem, az utolsó mondatot félrehallottam.

– Tudták, hogy igazából a közönséges polip összegyűjti a rákfélék páncélját, meg mindenféle egyéb tárgyat, és abból épít erődöt a búvóhelye köré?

Tudja-e, hogy az ewokok nyelve a tibeti és a nepáli nyelvek keveréke.

Egy nő egyszer feleségül ment az Eiffel-toronyhoz.

Egy ember átlagosan húszezer liter nyálat termel élete során. Ennyivel meg lehetne tölteni ötvenhárom fürdőkádat. De ebben a pillanatban én még egy gyűszűt sem tudnék teleköpni.

Kuala Lumpur csalogánya. Így hívják a világ legdrágább ruháját, amit Faiyzali Abdullak tervezett, és tiszta selyemből készült, hétszázötvenegy Swarowski kristály felhasználásával. Az értékét harmincmillió dollárra becsülik.

Tudom, hogy egy átlagos ember teste akár hatvanöt százalékban vízből áll, míg az agy hetvenöt százaléka folyadék.

Tudom, hogy pillanatnyilag pont ugyanannyi víz található a Földön, mint a keletkezésének idején, szóval mi ugyanazt a vizet isszuk, mint amit a dinoszauruszok ittak. Meg Kleopátra vagy Shakespeare.

Azt mondják, hogy ha teljesen simára kiterítenénk az agyunkat, akkor akkora lenne, mint egy párnahuzat.

A jegesmedvék szaglása olyan éles, hogy akár tizenhét kilométerről is kiszagolják a zsákmányukat.

Attól függően, hogy örömében, dühében, szerelmi bánatában, szomorúságból, szégyenből, frusztrációból vagy boldogságtól sírta őket, különbözik a bennük lévő kémiai anyagok és a só mértéke, és így mindegyik más-más tájképet ad ki.

Az ausztrál eukaliptusz fák levelében is találtak aranyat, és hogy az emberi vér is tartalmaz belőle 0,2 milligrammot.

bottom of page