top of page

Muti a borítót, megmondom, ki tervezte!

Van, aki fut egy kört az íróasztala körül, mikor meglátja a könyve borítóját, más órákig csodálja az apró részleteket. Szerzőinket, bár nagyon sokfélék és különböző témákról írnak, egy dolog összeköti: Szabó Vince tervezte a könyvük borítóját. Vince borítói mindig a lényeget ragadják meg, magukra tapasztják a tekintetet és élettel teliek. Megkérdeztük a szerzőket, ők mit szóltak hozzájuk.

Kalapos Éva Veronika: Muszáj?!

Kalapos Éva Veronika

Nagyon szerettem a Muszáj?! borítóját, mert Szabó Vince anélkül adott némileg "fiús" külsőt a fiú főszereplőkkel bíró könyvnek, hogy közben megőrizte a vidámságot és a játékosságot, pedig ez utóbbi inkább a "lányos" könyvborítók jellemzője szokott lenni. Bírom a szóbuborékokat és a kis grafikákat is, jól kiemelik a történet fő irányvonalait, és olyan érzés olvasgatni őket, mintha egy előzetest néznék a könyvhöz. Köszönöm Vince munkáját, így még jobb érzés volt a kezembe venni a könyvet!

Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba

Bár a közmondás szerint egy könyvet sem szabad a borítója alapján megítélni, szerintem pontosan a borító az, ami eldönti, hogy a könyvesboltban sétálva a kezünkbe veszünk-e egy könyvet vagy sem. Szabó Vince pedig pontosan tudja, hogy hogyan keltse fel az olvasók figyelmét: az általa készített borítók egytől egyig színesek, élettel teliek, és pont eleget sejtetnek a könyv tartalmából ahhoz, hogy az ember bele akarjon lapozni.

Mészöly Ágnes: Vágod?

Mészöly Ágnes a Vágod? című könyvével

Az Ellenpontok sorozat nem csak belül, hanem kívül is szupermenő. A design biztosítja a sorozat azonnali beazonosíthatóságát, az apró részletek, a kis ikonszerű izék és a színek pedig az egyes regényekre jellemzőek, így egyénivé teszik a könyveket. Nem mellesleg pedig: én alapjában véve utálom a türkizt meg a púdert meg ezeket a csajos színeket, de a Vágod? borítóján, el kell ismernem, nagyon helyén vannak.

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Egy pizsamát akkor jó hordani, ha méretben kicsit nagyobb mint amire szükség van. De mennyivel jobb egy olyan pizsamában aludni, ami mintás! Leginkább ehhez az érzéshez tudnám hasonlítani a könyveket is (bár a könyveket nem szándékosan viseljük alváshoz). A legfontosabb az, hogy a belső tartalom jó legyen, mégis az élmény akkor lesz teljes, ha a történethez egy klassz borító is tartozik.

A Menő Könyvek kiadó még nem is tudott a létezésemről, de nekem már voltak borítóterveim (mert mindig mindent összevissza meg keresztül-kasul agyalok), hiszen a grafikus képzésen ez is hozzátartozott a feladatokhoz. És milyen jó ötlet a saját történetednek borítót tervezni, miközben a kiadás reménye olyan távolinak tűnik, mint egy körutazás az Ezeréves Sólyommal.

És mégis megtörtént a csoda (nem a körutazós). Ezután küldtem néhány borítótervet Kingának, mire az egyik nyerőnek bizonyult. Ezt az ötletpizsamát viseli a könyv, csak sokkal szebb és profibb változatban, köszönhetően Szabó Vincének. Innen is köszönöm :)

Amikor megláttam a kész borítót, futottam pár kört az íróasztalom körül. A színei, a strandos cuccok, a kempingre utaló lakat... egyszerűen mindene eltalálta a könyv hangulatát. Ez a borító a tökéletes Bogi történetéhez, a könnyed hangulathoz és a nyárhoz. Legszívesebben én is odafeküdnék a kalap mellé, de akkor elrontanám az összképet. A könyv borítója nem csapja be az olvasót, nem ígér drámát meg posztapokaliptikus zombiharcokat (fürdőruhában nehéz lenne), hanem könnyed kikapcsolódást és vidám pillanatokat. Az pedig még jobbá teszi az egészet, hogy az egyik kedvenc magyar íróm véleménye is szerepel rajta. Hiába, ütős borító nélkül nem olyan ütős az olvasási élmény, vagyis éljenek a mintás, jópofa pizsamák.

Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

A Vedd már észre! borítója természetesen illeszkedik az ellenpontok sorozathoz, hiszen mindegyik könyv ugyanolyan stílusban készül, csak a színekben és a mozaik szavacskákban különböznek egymástól. Amikor a szerkesztővel, Edinger Katával a történet folytatásához gondolkodtunk a borítón, az volt az elképzelésünk, hogy stílusában kövesse az ellenpontok sorozat dizájnját, de még is legyen egyedi és figyelemfelkeltő, legyen friss, lendületes és fiatalos. Bátran állítom, hogy Szabó Vince elsőre eltalálta az igényeinket, hiszen a könyv változtatás nélkül, azzal a borítóval jelent meg, amit először megkaptam. Csak gratulálni tudok a tervezőnek!

Egy feminista nem jár rózsaszínben - és egyéb hazugságok

Ez a könyv kell neked! Már csak attól, hogy meglátod a borítót, leküzdhetetlen vágyat érzel, hogy kézbe vedd, birtokold és örökre a tiéd legyen. Csajos, girl poweres, laza és menő, pont olyan, mint maga a könyv. Hát ezért szeretünk Vincével dolgozni. És a plusz poén benne, hogy póló is készült ugyanezzel a grafikával, amit a Facebook-oldalunkon induló játékon lehet megnyerni, így a szerencsések fel is vehetik a könyvet.

bottom of page