top of page

Legyél te is a Spinster Club tagja!

Ha azért kattintottál ide, mert saját Spinster Clubot szeretnél indítani, jó helyen jársz! Itt olyan tartalmakat találsz, amiket kedvedre posztolhatsz, megoszthatsz a barátaiddal, osztálytársaiddal és a többi Spinster Club-taggal. Így megkapod a kezdő lökést ahhoz, hogy a #girlpower és a #feminizmus téma legyen köztetek.

A könyv szerzője, Holly Bourne személyesen is üzent neked:

Dear my Hungarian readers,

Thank you so much for supporting my books and the Spinster Club. I really believe we all have it within us to change the world. Never let anyone tell you otherwise. Lots of love

Holly

Kedves magyar Olvasóim,

Nagyon köszönöm, hogy támogatjátok a könyveimet és a Spinster Clubot. Őszintén hiszem, hogy megvan bennünk a lehetőség ahhoz, hogy megváltoztassuk a világot. Ne hagyjátok, hogy elhitessétek veletek, nem így van. Sok szeretettel,

Holly

Mi a Spinster Club?

Holly Bourne sorozatában három barátnő, Evie, Lottie és Amber megalapítják a Spinster Clubot.

Olvasd el a regényben ezt a részt:

"Amber megint az ágyra vetette magát, egy újabb apró földrengést okozva. – Gyűlölöm azt a szót, hogy aggszűz – mondta. – Máris azon parázok, hogy azzá fogok válni, pedig még csak tizenhat vagyok. És ez az oka annak is, hogy szétstresszelem magam, amikor képbe kerül egy srác. – Miért nem változtatjuk meg a jelentését? – kérdezte Lottie, és még szélesebb lett a vigyora. Ma első alkalommal mosolyodott el, és egyszerűen káprázatos volt így – mint aki belülről ragyog. Büszke voltam, hogy Amberrel ilyen gyorsan sikerült felvidítanunk. – Mi lenne, ha újra feltalálnánk az „aggszűz” szót, és totál ellentétes jelentést adnánk neki, mint ami most van? Azt jelentené, hogy valaki „fiatal” és „független” és „erős”! – megint előhúzta a telefonját, és ôrült módjára keresgélni kezdett rajta, majd megmutatott egy csomó fotót valami londoni tüntetésről – nagyrészt nők voltak a képeken, a kezükben plakátokkal és miniszoknyában. – Nézzétek: évekkel ezelőtt néhány feminista megpróbálta megváltoztatni a „ribanc” szó jelentését. Ők szervezték ezeket az eseményeket, amiket „ribancsétáknak” neveztek el, és ez a dolog bejárta az egész világot. Nem volt valami sikeres, főleg azért, mert a „ribanc” borzalmas szó, nem igazán lehet zászlóra tűzni, de miért ne próbálnánk meg ugyanezt az „aggszűzzel”? – Nekem tetszik – mosolyodott el Amber. – Mert ebben a pillanatban mit is jelent az „aggszűz”? Egy idősebb, férjezetlen nôt. De ugyanakkor ennél többet is jelent: azt a rémisztő mesét, amit beadnak a nôknek, hogy nem leszünk vonzóak a pasik szemében, ha megöregszünk… azt jelenti, hogy az út szélén maradunk. Hogy elpazaroltuk az életünket. Macskás nôket jelent. Magányt, szomorúságot és keserűséget, csak mert nem kellettél egy férfinak… de mi van, ha az ellenkezőjére fordítjuk? – Azaz? – kérdezte Amber. És én voltam, aki válaszolt. – Az „aggszűz” azt jelenti, jobban értékeled a nôkkel való kapcsolatodat, mint a férfiakkal valókat – eszembe jutott Jane. – Azt jelenti, nem változtatsz azon, aki vagy, amiben hiszel és amire vágysz, csak mert az könnyebbé teszi a pasik életét. A mosolyuk szélesebb lett, és Lottie vette át a szót. – „Aggszűznek” lenni azt jelenti, hogy társaságban nem félsz hangosan kijelenteni, hogy „nem értek egyet, szerintem tévedsz”. Azt, hogy nem félsz attól, a pasik nem találnak majd cukinak vagy szexinek, csak mert ilyeneket mondasz. Én is elmosolyodtam, Amber pedig feltette a pontot az i-re. – „Aggszűznek”, vagyis angolul spinsternek lenni azt jelenti, hogy törődsz a barátnőiddel, és támogatod őket, amikor szükségük van rád. Megragadtam a kezüket, és a plafon felé emeltem. – Ezennel bejelentem, hogy SPINSTEREK vagyunk, tűzön-vízen át! – majd tapsolni, ujjongani és füttyögni kezdtünk, én pedig életemben először erősnek éreztem magam."

Hidd el, megváltoztathatod a világot azzal, ha összejössz a barátaiddal, sajtos rágcsát esztek és azokról a fura dolgokról beszélgettek, amik azért érnek titeket, mert lányok vagytok (és ez persze nem azt jelenti, hogy fiúk ne csatlakozhatnának a klubhoz).

Néhány témaötlet a kezdéshez

- Mondj egy filmet, ami nem bukna el a Bechdel-teszten. Az a film mehet át a rostán, amiben van legalább két női szereplő, és legalább egy olyan párbeszéd van köztük, ami nem a férfiakról szól.

- Szoktál magadon tapasztalni szorongást azért, mert lány vagy?

- Miért van a "feminizmus" szónak negatív csengése? És egyáltalán miért kell erről beszélni?

- Miért kényelmetlen érzés a párkapcsolatodban feministaként viselkedni?

- Hogyan lehetne elérni, hogy az emberek túllépjenek a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárásokon, mint például hogy a férfi fizesse a számlát egy randevún, vagy hogy egy lány nem hívhat el egy fiút randizni?

- Miként befolyásolja a társadalmi osztályod, származásod, vallásod, szexualitásod, nemi identitásod vagy fogyatékosságod a nemeddel kapcsolatos tapasztalataidat?

- Hogyan döbbentél rá, hogy feminista vagy? Van, akit egy könyv, egy másik személy ébreszt rá, vagy az, hogy történik vele valami, amitől megváltozik a gondolkodása.

A beszélgetés és a tapasztalatok megosztása elvezet a cselevéshez. Úgyhogy hajrá! Adjatok bele mindent. Persze minket se hagyjatok ki: posztoljatok Instagramon, Facebookon, és jelöljétek be a Menő Könyveket rajta. Alig várjuk, hogy hallhassunk rólatok.

Holly Bourne üzenete

"Huszonöt éves koromban szexuális abúzus ért munkába menet. Valójában az, ami Lottie-val történik a sorozat második részében a könyv elején, szóról szóra megegyezik azzal, ami velem történt. Az volt számomra Minden Idők Legrosszabb Éve, és ez volt a végső csapás. Tudtam, hogy véget akarok ennek vetni. Az egésznek. Nem akartam, hogy más lányokkal is ez történjen, miközben az utcán sétálnak. Aznap találtam ki a Spinster Club-sorozatot, és vele Evie-t, Ambert és Lottie-t.

Néha úgy érzem, meg kellene köszönöm azoknak az undorító férfiaknak a furgonban. Tényleg megváltoztatták az életemet. Az, hogy megírtam a könyveket, megváltoztatott engem - segítettek abban, hogy felnőtté váljak, tanuljak és fejlődjek. Fantasztikus volt megtapasztalni azt, ahogyan ti, olvasók fogadtátok a könyveket. Őszintén, nem tudtam volna elképzelni, hogy ennyire vicces, dühös, erős, őszinte, zseniális és menő olvasóim vannak.

A három könyvvel felfedeztem a feminizmust, átéreztem a spinsterséget, de az egyenlőtlenség nevű jéghegynek ez még csak a csúcsa. Nem tudtam feltárni a feminizmus rétegeit, a rasszokhoz, fogyatékossághoz, szexualitáshoz, társadalmi nemekhez és rétegekhez fűződő kapcsolatát. Az egyenlőtlenség olyan, mint egy elcseszett hagyma, rétegek egymás felett, amelyeket különböző emberek különböző módokon szegeznek egymáshoz. Az én tapasztalatom arról, hogy milyen nőnek lenni, különbözik a tiédtől. Lottie, Amber és Evie tapasztalatai sem lesznek pontosan olyanok, mint a tiéd.

És ha egyike vagy a csodálatos fiú olvasóim egyikének, ez nem azt jelenti, hogy téged nem ér elnyomás (és azt sem, hogy ne csatlakozhatnál a közösségünkhöz!). Nem tudtam minden réteget felfedni. De azt remélem, hogy a könyveim segítenek neked abban, hogy harcolni tudj a változásért. Segítenek, hogy megértsd, bárki is vagy, bármit is tapasztalsz, bármilyen nehézséggel is állsz szemben, hallathatod a hangod. Számítasz.

Számít a tapasztalatod. Számít a haragod. Együtt harcolhatunk. Együtt erősebbek vagyunk. Együtt harcolhatunk egy egészségesebb és boldogabb világért."

xxx

Holly

Hogyan indíts saját Spinster Clubot?

A legjobb feminista kampányok némelyike úgy indult, hogy néhány lány összejött és arról beszélgetett, milyen FURCSA dolog lánynak lenni. Különíts el minden héten egy kis időt arra, hogy összeülj azokkal az emberekkel, akikben a legjobban bízol, és jól esik kiönteni nekik a szíved. Meglátod, milyen felszabadító élmény.

Néhány kiindulópont a kezdéshez

Készíts tervet

Ahogy Evie, Amber és Lottie is tette, készíts egy tervet azokról a témákról, amiket át akarsz beszélni a találkozókon. Persze nem kell valami komoly prezentációra gondolni, de a találkozók végén állapodjatok meg arról, hogy a következő alkalommal miről lesz szó. Így lesz idő átgondolni a témákat, és rengeteg minden eszetekbe jut majd, amit átbeszélhettek. Összeszedtem néhány témát, ami kiindulásnak jó lehet.

Ismerd meg Emma Watson könyvespolcát

Hermione *khm* azaz Emma Watson elindított egy online feminista könyvklubot, ahol fontos könyveket gyűjtött össze a témában. (A listát magyarul is olvashatod az Egy feminista nem jár rózsaszínben - és más hazugságok című könyvünkben.)

Cselekedj!

1. Ahogy a regénybeli lányok, te is írj a helyi önkormányzati képviselődnek.

2. Használd ki a közösségi médiát. Blogolj, vlogolj, ossz meg. Ez jó módja annak, hogy rávilágíts problémákra és társakat találj magad mellé.

3. Mindenki szereti a mütyüröket. Készíts saját jelvényt, matricát, pólót vagy táskát, hogy felhívd a figyelmet a kampányod üzenetére. Itt találsz néhány letölthető Spinster Club-tagkártyát is.

Segíts

A nőjogi szervezetek dolga nehéz, segíthetsz pénzt gyűjteni vagy önkénteskedni náluk. Nézz körül az interneten, melyik áll hozzád közel.

Szólalj meg!

Legyél te a változás kulcsa. Ha szexizmust tapasztalsz, hívd fel rá a figyelmet, ha biztonsággal megteheted. Kérdezz, várj válaszokat. Ha mindenki ezt teszi, hamar változást lehet elérni.

Most már mindened megvan ahhoz, hogy saját Spinster Clubod legyen. Hajrá, kezdj bele, és ne felejtsd el megosztani velünk az élményeidet!

Mentsd el a képet, nyomtasd ki annyi példányban, ahány tagja van a saját Spinster Clubotoknak, vágd ki, és írd rá a neveket a hátuljára. El is készült a saját tagsági kártyátok.

Spinster Club 1. - Normális vagyok?

Holly Bourne

Menő Könyvek , Megjelenés: 2018. szeptember 21.

bottom of page