top of page

Miért csináljuk ezt? Emma mesél a Feminista Könyvklubról

Ha Emma Wattson indíthat feminista könyvklubot, akkor mi sem természetesebb, mint hogy gimnazisták is indíthatnak egyet. Pedig a környezetük először értetlenkedve fogadta az ötletüket, aztán mégis elindult valami... Somos Emma, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) tanulója mesél arról, miért indult a klub, és mit is csinálnak ott pontosan.

Feminista könyvklubot indítani egy alternatív iskolában 2018-ban még mindig nehéz és magyarázatra szorul. A legtöbb osztálytársam első kérdése a miért volt. Miért van szükség a feminizmusra? Miért akarom ezt csinálni? Miért könyvklub?

A válasz ezekere mind egyszerű. Mert lehet, hogy sok helyen már egyenjogúság van, de a szexizmus továbbra is erősen része a mindennapi életnek. Mert szerintem beszélgetni kéne arról, kinek mit jelent feministának lenni és milyen előítéletek léteznek ezzel a fogalommal kapcsolatban a közbeszédben. Mert a könyvek által egyszerre tájékozódhatunk, érzelmeket fejezhetünk ki és megismerhetjük egymást nézőpontját. Mert a könyvek közös alapot adnak, összehoznak, és beszélgetésre, egymás megismerésére, nyitottságra ösztönöznek.

A válasz egyszerű, de a kivitelezés bonyolultabb. A tanáraim mind nagyon támogatóak és lelkesek voltak az ötletem hallatán, de a legtöbb osztálytársam értetlenül, fenntartásokkal fogadta a feminista könyvklub ötletét. A nagy kérdés pedig az volt, hogy ki fog járni és mit fogunk olvasni.

Mióta szeptember második hetében elindult az AKG-ban a feminista könyvklub, mindkét kérdésre megszületett a válasz. A könyvklub tagja lett az AKG új könyvtárosa, Szilvi, az AKG egy meghatározó irodalomtanára, Andrea és három kilencedikes lány és egy fiú. Ők alkotják a Feminista Könyvklub kemény magját, ami néha kiegészül egy másik érdeklődő diákkal, legjobb barátnővel vagy tanárral.

Én nagyon sokat tanultam tőlük szeptember óta, és szerintem az egész iskola példát vehetne a nyitottságukról, érdeklődésükről és persze olvasókedvükről. Voltak olyanok, akik már eleve magukat feministának vallva érkeztek a könyvklubba, voltak olyanok, akik inkább tartózkodtak attól, hogy feministának nevezzék magukat, és olyanok is, akik még soha nem gondolkodtak ezen. Kultúrákat és a történelmet átívelő beszélgetéseinkben szóba jött a kulturális relativizmus, a mai Irán és Szaúd-Arábia, a 18. századi költőnők élete, női írók a kommunizmusban és olvastunk fikciót és rövid esszéket, nehéz és könnyen olvasható szövegeket is.

Szeptemberben Karinthy Frigyes Capillária című regényével indult a könyvklub, amely egy futurisztikus utópiát, matriarchális társadalmat tárt a szemünk elé. Ezt követte Marjane Satrapi által írt Persepolis című képregény, amely egy fiatal, iráni lány felnövéséről beszélt az iszlám forradalom idején. Ezt követte Virginia Woolf Saját szoba című esszéje, amelyben Woolf alapvetően azt vizsgálja, hogy milyen körülmények és feltételek szükségesek ahhoz, hogy a nők ugyanolyan alkotómunkára legyenek képesek, mint férfi társaik a 20. század elején. Ezt követte kettő tematikus, egy-egy szerző köré szervezett délután, amely során mindenki egy másik regényt, ugyanattól az írónőtől olvasva, mutatott be: a Jane Austen-délutánt követte a Kertész Erzsébet életrajzi regényei köré szervezett beszélgetés. Eközben még boncolgattuk Roxane Gay: Rossz feminista című TED Talkját és az Egy feminista nem jár rózsaszínben című 2018. októberében megjelent esszékötetet. Ezek mind azt a kérdést segítettek jobban körüljárni, hogy mit jelent feministának lenni a 21. században, és miért fontos az interszekcionális/ inkluzív feminizmus. A könyvklub márciusi választása pedig Holy Bourne: Spinster Club 1. – Normális vagyok? című regénye a Menő Könyvek kiadásában, amely egy mai tinédzser karakter életébe és problémáiba enged bepillantást, miközben a feminizmust és a mentális betegségek témakörét is boncolgatja. Érdekességnek a könyvklub megszavazta, hogy elolvassunk pár kifejezetten antifeminista írást Esther Vilartól, hogy megismerjük és megvitassuk a másik oldal nézőpontját is.

Mint látjátok, könyvekből és olvasnivalóból sosem fogyunk ki, és a könyvklub mára egy igazi, összetartó és sokszínű közösséggé vált. Remélem, hogy még sok évig így marad, és a végére nem csak egy különleges kísérlet, hanem az AKG részévé válik a Feminista Könyvklub.

Somos Emma

Nézzétek meg Emma videóját a könyvklubról!

bottom of page