top of page

Megváltoztatja az életedet

A Bori-könyvekből ismert csíkos pólós lány tizenöt éves lett. De nem érzi, hogy bármi megváltozott volna. Vagy mégis? Simon Szonja, aki UNICEF-nagykövetként azon dolgozik, hogy a világ meghallja a fiatalok hangját is, elolvasta a könyvet. Ismerkedjetek meg Szonjával, Borival és egy olyan könyvvel, ami a már majdnem felnőtteknek szól.

Az élet, a szerelem meg miegymás egy regény, amit csak ajánlani tudok, persze nem csak tiniknek.

A történet főszereplője, Bori tipikusan egy olyan karakter, akivel az első pillanatban azonosulni tudsz. Nem csak azért, mert az élethelyzete teljesen valóságos, hanem a személyisége miatt is. Bori egy nagyon reálisan gondolkodó kamaszlány, aki azokkal a problémákkal küzd, mint minden korabeli. Az első szerelem rózsaszín felhőjéből próbál újra közel kerülni egykori legjobb barátnőjéhez, miközben meg kell felelnie az iskolában és otthon, egyaránt. Aki mégsem tudna azonosulni Borival, biztos talál egy másik karaktert, aki közelebb áll hozzá, mivel minden szereplő tökéletesen kidolgozott jellemmel rendelkezik, így bár Bori szemszögéből íródik, mégis mindenkit meg tudunk ismerni rendesen.

Ha egy szóval kéne jellemeznem a történetet egyértelműen az lenne, hogy azonosulás. A regény már az első oldalon teljesen beszippant a saját világába, ahonnan utána nem lehet és nem is akarsz szabadulni. A könyv negyedénél tartottam még csak, amikor elkezdtem attól félni, hogy mi lesz, ha vége lesz a könyvnek és onnantól kezdve 250 oldalon át reménykedtem benne, hogy sose lesz vége. Aztán vége lett. Ami egyszerre volt nagyon szomorú, mivel örökké tudtam volna olvasni és egyszerre volt megdöbbentő, hogy bár Bori csak egy kitalált karakter, mégis úgy éreztem, teljesen megértjük egymást és ilyen nekem nagyon ritkán van olvasás közben.

Miután befejeztem a könyvet, feküdtem és csak 2 dologra tudtam gondolni. Az első az volt, hogy nekem is kell egy Fülöp, a másik az a kis 1-es volt a könyv oldalán, ami reményt adott nekem arra, hogy lesz folytatás.

Egy igazi remekmű, nem sok, nem földtől elrugaszkodott, kicsit sem erőltetett. Egyszerűen tökéletes. Bori rádöbbentett engem arra, hogy mennyire változik egy kamasz, hogy mennyire meghatározó dolgok történnek velünk a kamaszkorban. És a történet végére biztosan állíthattam, hogy nem csak Bori, hanem én is megtaláltam a különbséget, azok a változások, amik a 16-ik születésnapom óta történtek, pedig még el sem jött a 17-ik szülinapom. Az élet, a szerelem meg miegymás a laza és élvezhető stílusával megváltoztatja az életed. És azt kívánom, hogy ezt a csodát minden kamaszlány átélhesse.

Simon Szonja

Az élet, a szerelem meg miegymás

Dagmar Hoßfeld

Menő Könyvek , Megjelenés: 2018. szeptember 07.

bottom of page