top of page

Hazudós - könyvbemutató és a pályázat eredményhirdetése

A Hazudós című novella antológiánk könyvbemutatóján, amit a Millenáris Parkban, a Könyvfesztiválon tartottunk, zsúfolt volt a terem. A beszélgetésen Csapody Kinga főszerkesztő-kiadóvezető a hazugságaikról kérdezte a részt vevő szerzőket, Bencze Blankát, Erdős Zsuzsannát, Kalapos Éva Veronikát, Király Anikót és Mészöly Ágnest.

Az eseményen kihirdettük a Légy te is hazudós! novellapályázat eredményét. Sok, kereken 80 pályázat érkezett, és ebből 16-ot válogattunk be az e-könyvbe.

A szerkesztőség mellett a zsűrizésben egy öttagú diákzsűri is részt vett: Elekes Flóra, Feigel Anna, Góz Anett, Somos Emma és Simon Szonja. A diákzsűrit Szonja képviselte, aki összefoglalta, milyen szempontok alapján válogatott, és idézett is a kedvenc novelláiból.

Fotó: Bach Máté, prae.hu

Fotó: Bach Máté, prae.hu

Fotó: Bach Máté, prae.hu

"A novellák olvasása közben egyszerűen sosem bírtam megállni, hogy ne kezdjek el azon gondolkozni, vajon az adott novella írója hogy nézhet ki. És valahogy megnyugtató érzés tudni azt, hogy hamarosan köthetek arcokat azokhoz a történetekhez, amelyek teljesen kiragadtak engem a mindennapi életből. Nagyon sok zseniális novellát olvastam. Elkezdtem egy Excel táblázatba vezetni, hogy melyikről mit gondolok, és amikor már egyhuzamban az 5. név mellé írtam azt, hogy elképesztő, úgy éreztem lehetetlen lesz választani. Igazából 3 olyan novellát szeretnék kiemelni, ami nekem nagyon közel áll a szívemhez. Bálint Nóra novellája, ami az első sortól kezdve magával ragadott és egyszerűen tökéletesnek találtam. Szerintem kamaszként mindannyian azonosulni tudunk azzal az érzéssel, amikor hirtelen mindenből elegünk lesz és legszívesebben csak autóba ülnénk és ott hagynánk mindent egy napra. És ennek a hangulatát Nóra tökéletesen megragadta. Aztán ott volt P. Molnár Petra novellája, amit már a címe alapján megszerettem, a történet elolvasása után meg egyszerűen imádtam.

Kiemeltem egy mondatot, ami szerintem nagyon megragadja az egész hangulatát. Népszerű fiú - könyvmoly lány szerelemről ezer könyv van már, de az valahogy mégis teljesen más lett, az egész összhangja azt bizonyította be, hogy a főszereplőt csak meg kell ismerni.

"Gyorsan elhessegette a gondolatot, helyette inkább azon merengett, hogy a középiskolás éveinek utolsó hajrájában, milyen regénybe illő fordulat következett be. Kellemes bizsergés futott végig a gerincén, amikor ismét elővette az órai levelezésüket."

Na meg persze ott volt Balázs Liliána története, aminek az olvasására a mai napig emlékszem, a történet végig sokkban tartott és a végén csak egy kicsin múlt, hogy ne sírjak. Itt egy egész hosszú részt találtam olyan szempontból érdekesnek, hogy ez a néhány sor mennyire át tudja adni az egész novella hangulatát.

"Szokás szerint megy a játék, azonban azt veszem észre, hogy a tanárunk és néhány lány furcsán néznek rám. Illetve nem is az arcomat, hanem a karomat figyelik. Tudom, hogy látják a sebeimet. Tudom, hogy mit gondolnak. Igyekszem tudomást sem venni, róluk, de az óra végére már könnyek gyűlnek a szemembe."

Köszönöm minden írónak és persze a Lírának a lehetőséget és legyetek igazán büszkék magatokra!"

A nyertes novellák szerzői: Balázs Liliána, Bálint Nóra, Bárány Norbert Farkas, Dorner Dóra, Gelencsér Rebeka, Király Csenge, Kohulák Helga Noémi, László Zsófia, Lovas Krisztián, Nagy Anna, P. Molnár Petra, Szóga-Réti Csilla, Tarnóczky Zsóka, Tengler Johanna, Török Réka, Váradi Lili.

Gratulálunk nekik, azokat pedig, akik most nem kerültek be, azzal biztatjuk, hogy írjanak és alkossanak a továbbiakban is.

Légy te is hazudós - A pályázat nyertes novellái [eKönyv: epub, mobi]

Menő Könyvek , Megjelenés: 2019. április 24.

bottom of page