top of page

Lehet barátság egy fiú és egy lány között? FOLYTATÓDIK AZ ELLENPONTOK-SOROZAT

Igazi háború zajlik a sorozat új részében. A fegyver ezúttal egy kitömött hód, a tét pedig egy régi barátság. Király Anikó, aki a Strand, papucs, szerelem című könyvében már bebizonyította, milyen könnyedén és humorral tud írni, ezúttal egy nem mindennapi párosról ír. Zorka és Botond gyerekkoruktól fogva szomszédok és a legjobb barátok. Azaz csak voltak. Most, hogy tizenhét évesek lettek, azon kapják magukat, hogy a barátságuk régóta szétfoszlott, és éppen egymást püfölik az iskolai szertárból kölcsönzött, kitömött hóddal. Pedig azelőtt elválaszthatatlanok voltak. Hosszú órákat töltöttek a hársfára épített lombházban, a közös képregényükön dolgozva, és a mai napig megvan az a barátságdoboz, amibe a közös kincseiket gyűjtötték. Hogy lehet, hogy egy ilyen szoros szövetség háborúba fordul? Ki szúrta el a barátságukat? És miért nem képesek anélkül együtt tölteni öt percet, hogy össze ne vesznének? Ahogy már az Ellenpontok-sorozatnál megszokhattuk, ez a történet is két szemszögből íródott. Zorka és Botond egészen máshogy látják a barátságuk megromlásának okait, és mindketten titkokat rejtegetnek a másik elől.

„Érdekes élmény az Ellenpontok-sorozatba írni, mert két szereplő szemszögéből kellett bemutatni a történetet. Miközben azon izgultam, hogy a két szereplő stílusa ne legyen teljesen egyforma, szembesülnöm kellett azzal, hogy lányként nehéz egy fiú gondolatait leírnom. Tehát az írás felében fiúagyat kellett növesztenem. De csak azt! A sorozat különlegessége, hogy amennyiben ki akarjuk deríteni a végkifejletet, akkor fel kell boncolnunk a kötetet, vagyis szét kell vágni a közepén található lapokat. Szeretem ezt a sorozatot, mert míg máshol csak találgathatunk arról, hogy egy bizonyos szituációról mit gondol a másik karakter, itt teljes betekintést nyerünk mindkét fél gondolataiba” – írja Anikó a blogján.

A humorán kívül Anikó másik védjegye az, hogy a könyve komolyabb kérdéseket is feszeget. Zorkát az apukája egyedül neveli. Igazi szeretnivaló, csetlő-botló figura, aki igyekszik mindent megadni a lányának: és ebbe a mindenbe beletartozik, az odaégett rántotta is. A könyv többi szereplője is igazi, hús-vér ember, akik a saját életükben is tanácstalanul téblábolnak. Barátnői, a szókimondó Noémi, a perverz Fruzsi, a maximalista Diana vagy a csodaszép, ám hamisan éneklő Tamara mindig ott vannak, ha szükség van rájuk, ahogy Botond haverjai is, akikkel ugyan nem lehet komolyan beszélni, de mindig készen állnak egy kis ökörködésre. Persze a csínytevésért Botondnak és Zorkának sem kell a szomszédba menniük. Talán ezért találjuk őket Apostol, a P. U. U. K. vezetőjének (Pilisi Ufóészlelés Kutatók Köre) kertjében, miközben földönkívülieknek álcázzák magukat. Zorka néha azt reméli, sikerül helyrehozni a barátságukat. Botond már nem is tudja, mit reméljen: mondjuk, azt, hogy ne derüljön ki, titokban kivel találkozgat. Az mindenesetre biztos, hogy ez a kapcsolat mindkettőjük számára nagyon fontos. És hogy létezik-e igazi barátság fiú és lány között? Kiderül a Csak barátok? című regényből.

Cím: Csak barátok? - ÜKH 2019 [előrendelhető]

Szerző: Király Anikó

Kiadó: Menő Könyvek

Sorozat: Ellenpontok

Oldalszám: 416 oldal

Megjelenés: 2019. június 06.

bottom of page