top of page

Mi lehet fontosabb annál, mint hogy saját magadon dolgozz?

A lányok önbizalmáról beszélgettek a Funzine Talks és a Menő Könyvek közös rendezvényének meghívott vendégei a Margó Fesztivál második napján a Kazamata színpadon.

A könyv szerint a kamaszkor a legideálisabb időszak az önbizalom építéséhez, kezdte a beszélgetést Krajnyik Cintia, a Funzine magazin főszerkesztője, majd beszélgetőtársaihoz fordult: ők mit gondolnak erről? Bencze Blanka, a Pulcsiban alszom című könyv szerzője, aki nagyon fiatalon írta a könyvet és hat évig sportgimnasztikázott, elmondta, hogy neki nehéz volt kamaszként mindig a legjobb formáját mutatni és beilleszkedni egy új közösségbe.

Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője szerint az önbizalom építését már az első pillanattól el kell kezdeni, attól kezdve, hogy egy kisbaba megszületik. A sportra utalva elmondta, hogy szerinte hasznos lehet egy mozgásforma beiktatása, bár az élsport nem való mindenkinek. Az önbizalmat bármikor el lehet veszíteni, hetven- vagy nyolcvanévesen is. Ezért mindig meg kell próbálni úgy alakítani a körülményeket, hogy ne saját magunkat büntessük bizonyos dolgokért, tette hozzá.

A moderátor következő kérdése arra irányult, hogyan állnak beszélgetőtársai jelenleg az önbizalommal, összehasonlítva az öt, tíz évvel ezelőtti önmagukhoz hasonlítva.

Blankának sokat segített, hogy leérettségizett, illetve a Pulcsiban alszom című könyv megírása. Volt egy időszak, mikor súlyproblémái voltak, így a regény sokat segített neki, hogy feldolgozza a tapasztalatait. Akkor kezdte megírni a könyvet, amikor még friss élmény volt az, amin keresztülment. Bízott benne, hogy ezzel tudok segíteni másoknak is. Persze ezután is sokat kell dolgoznia még magán.

Maróy Krisztina azzal kezdte a válaszát, hogy ő sosem küzdött önbizalomhiánnyal. Krajnyik Cintia úgy érzi, vetette közbe, mintha ezzel kapcsolatosan végletes lenne a gondolkodás: vagy nincs valakinek önbizalma, és akkor sajnálni kell, ha viszont valakinek van önbizalma, azt hajlamosak vagyunk nagyképűnek látni.

Maróy Krisztina ezt kiegészítette azzal, hogy persze nem érezte mindig jól magát, hiszen mindenki küzd magával. Ő azzal küzdött húsz éve, hogy mit akar az életével kezdeni, hiszen nagyon sok nyitott kapu várta, le kellett tenni a voksot valami mellett. Az életben sosincs olyan pont, mondta, amikor minden jó. Vannak egyes dolgok, amik jók, a családban, vagy a munkában. A lényeg, hogy valahogy az ember meg tudja találni a középpontját, rugalmasan tudjon reagálni a külső változásokra, és ne mindig magát hibáztassa, persze másokat se. Fontos, hogy őszinte emberek legyenek a környezetünkben, akik elmondják a véleményüket, figyelmeztetnek a hibáinkra. A nők generációkra visszamenőleg kellett hogy mindent megoldjanak, ezzel most is küzdünk.

Ma nehezebb vagy könnyebb az egészséges önbizalmat felépíteni? – kérdezte a moderátor. – A digitális forradalom óta az ömlik a médiából, hogy mindenki vékony, jól néz ki, hatalmas szempillákkal és sminkben ébred. Ugyanakkor meg lehet találni a közösségeket az interneten, az LMBTQ emberek közösségre találhatnak, a nők számára sok helyen kinyílt a világ, ez akár könnyítheti is az önbizalom felépítését.

Bence Blanka szerint ez kétoldalú dolog, de egyre több platformon jöhetnek építő jellegű üzenetek. Bloggerek, influencerek pozitív megerősítést is adhatnak, a YouTube-on is sokat beszélnek már az evészavarokról, a divatiparról.

Maróy Krisztina azzal zárta le a beszélgetést: „Mi lehet fontosabb annál, mint hogy saját magadon dolgozz? Szerintem semmi. Ha saját magadon dolgozol, minden máshoz is jobban viszonyulsz. Szerintem ez egy nagyon jó könyv, és én biztos, hogy ajánlani fogom a fiam barátnőjének.”

Cím: Az önbizalom kódja lányoknak

Szerző: Katty Kay - Claire Shipman

Kiadó: Menő Könyvek

Oldalak száma: 312

Megjelenés: 2019. október 02.

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789634037132

Méret: 215 mm x 135 mm

bottom of page