top of page

Minden választásnak más következményei lesznek

Mészáros Dorka Kiszámolós című könyvében Birdie, a 15 éves költőpalánta története 24 lehetséges befejezéssel zárulhat. A történetet te alakítod, ahogy azt is, melyik borítót választod a 3 közül. Dorkával a Könyves blog készített interjút.

Mi adta a kezdő lökést a történet megírásához?

A történet és a szereplők már régóta a fejemben, illetve a pen drive-omon pihentek, csak nem választós formában. Amikor a Menő Könyvek megkért, hogy írjak egy választós regényt a kaland-játék-kockázat könyvek után szabadon, gondolkodás nélkül tudtam, most jött el ennek a sztorinak az ideje. A nyári házibulinak, egy estének, mely alatt rengeteg minden történik. Elhatároztam, hogy ezt a történetet el akarom mesélni, a szerkezet csak még izgalmasabbá tette az egészet.

Nagy lelkesedéssel keltettem életre Birdie-t, Linát, Benit, Márkot, Jakabot és a többieket. Végre nemcsak személyleírások voltak egy fájlban, hanem megelevenedtek, megteltek emlékekkel, érzésekkel, jó és rossz tulajdonságokkal.

Lényeges mozzanat volt, amikor eldöntöttem, Birdie szárnypróbálgató költő lesz. Mindenképp akartam a választásokon kívül még valami pluszt beletenni, ami az irodalomra erősít rá. Zsidró Dominiknek szerencsére tetszett az ötletem és örömmel tartott velem erre a kalandra.

Hol válik el a történet, honnan kezdődnek a választások?

Az első három fejezet lineárisan követi egymást, ott még csak olyan választások merülnek fel, mint hogy Birdie, a főszereplőnk, mit vegyen fel a bulira, milyen legyen a haja és a sminkje. Nőként, lányként, exkamaszként úgy gondolom, ezek is elképesztően fontosak. Egy olyan gönc, amelyikben rosszul érzem magam, agyon tudja csapni az estémet.

Az első három fejezetben megismerjük a főhőst, Birdie-t, aki tizenöt éves és költő, a padtársa születésnapi bulijára készül. Sorra megjelennek a buli résztvevői, megtudjuk, hogy Birdie-nek három fiú is tetszik a meghívottak közül. Beni, aki a legjobb barátja ezer éve, és akivel folyton van köztük valami, de nem tudják, mi. Ráadásul Beni bombázó exbarátnője, akinek leginkább a szemöldöke jelent problémát, szintén jelen van a bulin.

A másik srácot Jakabnak hívják, a szülinapos bátyja, szűkszavú, rettentően fura srác. A fészerben vagy a garázsban motorokat, autókat szerel, titokzatos, komor és folyton bámulja Birdie-t. A harmadik pedig egy új felfedezés, Márk, akit a vendéglistában szúrt ki Birdie és azonnal megtetszett neki. Márknak gyönyörű hosszú haja van, komoly, végzős fiú, csakhogy nem Birdie az egyetlen, aki kivetette rá a hálóját.

Az első három fejezetből kiderül az is, hogy mindhárom srác érdeklődik Birdie iránt. Mindegyikükkel eltölt egy kis időt kettesben, ami elég arra, hogy megismerjük őket. A harmadik fejezet végére jutunk el oda, hogy Birdie-nek döntenie kell, kihez közeledjen, azaz jön az első nagy választás.

Milyen verziók közül választhat az olvasó?

Első körben tehát azt tudja kiválasztani, melyik fiúhoz közeledjen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azzal a fiúval aztán tündérmesés véget ér minden. Az olvasónak minden esetben lehetősége van eldönteni, Birdie és a srác viszonya komolyabbra forduljon-e vagy sem, például elcsattanjon-e az első csók. Ezen kívül arra is van lehetőség, hogy inkább valamelyik másik srácot keresse meg Birdie, ha a választott mégsem annyira szimpatikus. Sőt, a történetet úgy is lehet alakítani, hogy egyik fiúval sem történik semmi, Birdie a barátaival jól érzi magát és kész.

A döntésekben több morális jellegű is van, valamint olyan apróbb elhatározások, amik így vagy úgy, de kihatnak a történet további alakulására. Egyes esetekben úgy tűnik, az adott döntésnek nincs különösebb jelentősége vagy súlya, aztán kiderül, hogy mégis számít.

Nagyon fontos, hogy minden választásnak más-más következményei lesznek a házibuli közösségére nézve. Birdie döntései befolyásolják a többiek életét is, nemcsak a sajátjára vannak hatással.Egyes választásoknál előre látszik, mit indíthatnak el, másoknál nem. Az olvasón múlik, merre lép, hogyan mérlegel.

Forrás

bottom of page