top of page

Te kit választanál?

Buli, választós történet, versek és gitározás: a Kiszámolós bemutatóján jártunk.

Rögtön egy buliba csöppentünk a Magvető Caféban péntek délután: a könyvhöz készült és levetített trailer egy házibuli történetét meséli el. A főhős, Birdie szerepét Nyáry Luca játszotta el, aki a könyvbemutatón Mészáros Dorka és Zsidró Dominik mellett a kérdező-moderátor szerepét is vállalta. Elmondta, hogy bár a Kiszámolós is ifjúsági könyv, mint Mészáros Dorka előző regénye, a témáját es a hangulatát tekintve nagyon más a kettő. Luca arra volt kíváncsi, a szerző most miért a romantikus vonalat választotta, és kinek az ötlete volt a választós könyv.

Dorka elmesélte, hogy a Menő Könyveké volt az ötlet: a kiadóvezető, Csapody Kinga olyan könyvet szeretett volna, amiben a régen népszerű „kaland-játék-kockázat” könyvekhez hasonlóan az olvasó dönti el, hogyan folytatódjon a történet.

A műfajt itt úgy újították meg, hogy nem kalandregény, hanem tiniknek szánt romantikus könyv született. Luca hozzáfűzte, hogy a könyv műfaja elég specifikus, az ilyen választós könyvek mar régóta ritkaságnak számítanak, és amik léteznek, azok is főleg fiúkra vannak szabva. Dorkát arról kérdezte, ő olvasott-e gyerekként ilyen könyveket, és szerinte min kell változtatni ahhoz, hogy egy másik csoportot (lányok, idősebbek) is elérjenek vele. Dorka elmondta, hogy ismerte a választós könyveket, ő viszont kifejezetten lineárisan, egymás utáni sorrendben akarta megírni a választási lehetőségeket, nem pedig úgy, hogy ide-oda kelljen lapozgatni, mint az egykori választós könyvekben. A Kiszámolós abban is más, hogy a történet egy buli köré fonódik, ahol Birdie-nek, a tizenöt éves költőpalántának három fiú közül kell választania. Luca arra volt kíváncsi, Dorka volt-e valaha olyan helyzetben, hogy több love interest közül kellett választania, vagy csak Birdie ilyen szerencsés, mire Dorka azt válaszolta, hogy sosem került ilyen helyzetbe, vagy ha igen, olyan nem volt, hogy az a három fiú, aki neki tetszik, egyszerre viszonozza ezt. A kérdésre, hogy neki a három srác közül ki volt a befutó, azt mondta, hogy a három fiú keveréke. Dominiknak viszont Márk volt a kedvence, mert ő is művésztípus. Ha már művészet: Dominik mesélt egy kicsit arról is, hogyan íródtak a versbetétek. Elolvasta a történetet, és ahhoz a részhez írt verset, amiről eszébe jutott valami. Dominik fel is olvasta két versét a könyvből, mi azt közöljük, ami mindkettőjük kedvence volt:

Tompán hullámzó

Lelkem Kispesten

Itt hagynám

Érted mindenem

Luca megjegyezte, hogy a könyv olvasása közben nem tudott nem odalenni a nyelvezetért, amit a szereplők használnak, nem csak természetesen fiatalos, de elég aktuális is. Arra volt kíváncsi, hogy sikerült Dorkának ennyire jól megragadnia egy mai kamasz beszédmódját, és hogy mennyire áll hozzad közel ez a korosztály. Dorka elmesélte, hogy egy barátnője húga, Teo segített neki ebben, akinek a könyvet is ajánlotta. Megkérte, hogy írja le egy-egy napját neki a saját szavaival, hogy ráérezzen a nyelvezetre. Ez annyira sikerült, hogy nem sokkal később már automatikusan átállt erre a nyelvezetre.

Luca egy kicsit „zaklatta” Dorkát online, hogy jobban átlássa az életét, és lenyűgözte, hogy milyen sok különböző területen van tapasztalata. Számára úgy tűnt, hogy Birdie talpraesettsége, műveltsége Dorka hasonló személyiségjegyeidől fakad. Arra volt kíváncsi, Inspirálta-e a saját kamaszkori önmaga Birdie megalkotásakor vagy annyira nem hasonlítanak. Dorka elmondta, hogy saját élményei, érdeklődési köre is megjelenik a könyvben. Már kiskorában kapcsolatba került az alkotóművészettel édesanyja színtársulata kapcsán, és korán szervezői feladatokat is ellátott, nagyon komoly, tudatos kamasz volt – ami azt illeti, sokkal komolyabb, mint most. Luca arra is kíváncsi volt, mik Dorka tervei a jövőre nézve, min dolgozik most. Dorka elmondta, hogy a kiadónál már van egy másik kézirata, ami sokkal komolyabb témát boncolgat: egy csapat fiatal diszkóbalesetet szenved a könyv elején, és a visszatekintésből ismerjük meg a baleset előzményeit.

A beszélgetést lezáró Csapody Kinga kiemelte, hogy a könyv három borítóval jelent meg, így az olvasó azt is eldöntheti, melyik áll hozzá a legközelebb.

A könyvbemutatón Lasancz Eszter gitározott és énekelt.

bottom of page