top of page

Te mit tennél meg a legjobb barátodért?

Jázmin elolvasta a Disney Sorsfordító történetek-sorozatban megjelent Fénytörések című könyvet, ami Mulan törénetét dolgozza fel, és megírta, mi volt az, ami megragadta benne.

Gondolkodtál már azon, hogy egy történetnek többféle befejezése is lehet? Többféle jó fináléja is. Én mostanáig nem szívesen olvastam alternatív lezárásokat a kedvenc filmjeimről, könyveimről. Úgy gondoltam, hogy az ilyen „fanfictionok” illúziórombolóak lehetnek a történettel kapcsolatban. De miután elolvastam ezt a könyvet a véleményem megváltozott.

Mulan igaz története szerintem mindenkinek ismerős. A lány, aki bevonul a kínai hadseregbe férfinak kiadva magát, hogy mentse betegeskedő, idős édesapját. A kiképzésen először rosszul teljesít, de aztán bebizonyítja a kapitányának, Li Shangnak, a társainak és legfőképpen magának, hogy erős, bátor és okos. Amikor megküzdenek a hunokkal, Li Shang a hunok vezérének kardja elé ugrik, hogy megmentse Mulant. Itt mutatkozik meg, hogy egyetlen tett megváltoztathat egy egész történetet, mert innen kezdődik az írónő által kitalált mese. A kapitány halálosan megsebesül, de a lány nem adja fel vezére és barátja megmentését. Éjszaka, amikor az ifjú harcos őrködik Shang felett, furcsa dologra lesz figyelmes. Shangot az éj leple alatt meglátogatja apja szelleme, akivel Mulan egyezséget köt, hogy megmenti fiát. Az egyetlen lehetséges út, hogy a kapitány ne halljon meg, hogyha a lány lemegy érte az alvilágba – Diyuba – és megkeresi Shang lelkét. Ebben segítségére van ShiShi, a Li család enyhén nagyképű, de nagyon jószívű őrző-védő oroszlánja. Diyuban Mulan paktumot köt Yama királlyal, az alvilág uralkodójával. Az egyezségben ez áll: a lánynak meg kell találnia a kapitány lelkét, és napfelkelte előtt ki kell vinnie az alvilágból. Ha ez nem sikerül, akkor Shang meghal, és Mulan örökké Yama király szolgája lesz. A küldetést sokan próbálják megnehezíteni: Meng-Po a feledés asszonya, az alvilág démonjai, Houguai az alvilág fődémonja. De megéri ekkora áldozatot hozni egyetlen emberért?

A történet számomra nem csak szórakoztató volt, de így több érdekességet is megtudhattam a kínai kultúráról és mitológiáról. Egyáltalán nem találtam furcsának ezt a másféle befejezést, sőt szerintem még talán izgalmasabb is volt, mint az eredeti történetben. Mulan és társai személyisége is teljesen olyan volt, mint a filmben. Az is tetszett, hogy az új karakterek sem lógtak ki egyáltalán a sztoriból, olyan volt, mintha már eleve benne lettek volna. Ezt a könyvet akkor is megéri elolvasni, ha még nem láttad a filmeket, szerintem önmagában is teljesen jól megállja a helyét. Annak is nagyon örültem, hogy ez egy feminista történet, és önbizalmat adhat az olyan lányoknak, akik nem hisznek magukban, és megmutathatja, hogy nincs különbség fiúk és lányok képességei között.

Láttad már a filmet? Itt nézheted meg az előzetesét:

Fénytörések - Disney - Sorsfordító történetek

Elizabeth Lim

bottom of page