top of page

Báthory Erzsébet - aki senkinek sem kegyelmezett

A szerb születésű Lana Popović gyerekkorában Magyarországon és Erdélyben is élt, így érthető, hogy találkozott a véres grófnő sztorijával, és nem csoda, hogy vonzotta Báthory Erzsébet mítosza.
A Yale-en diplomázott írónő egy igazán erős atmoszférájú regényt alkotott, melynek főhőse a tizenhat éves Anna, akinek szépségére, majd rátermettségére a grófnő hamar felfigyel, és az udvarba hívja. Az ambiciózus Anna számára maga a megvalósult álom Báthory Erzsébet személyi szolgálójává válni, messze a nyomortól, vagy a szolgálók világától. Ahogy a kegyetlen Báthory egyre többet van távol, úgy kerül egyre közelebb a grófnőhöz, és válik igazi szövetségesévé. Legalábbis azt hiszi… amikor a véres grófnő őrülete egyre egyértelműbbé válik, rájön: ő valójában a fogoly, nem pedig barát…


Sokat kutattál a témában?


Amikor kutatni kezdek egy történelmi témában, ketté osztom az időmet: tényirodalmat és szépirodalmat is tanulmányozok. Kifejezetten szeretek regényeket olvasni az adott korról, gazdag leírásokból tudok meg még többet a korszakról - ruhák, lakberendezés, ételek – amik gyakran hiányoznak a tanulmányokból.


Mennyire hagytad magad mögött a történelmi tényeket és engedted a fantáziádat szárnyalni?

Elég sok adalékot én írtam bele, hogy izgalmas YA történet kerekedjen. A valóságban Erzsébet és Nádasy hosszú és (legalábbis látszólag) boldog házasságban éltek, míg nálam a gróf igazán gonosz. Számos gyermekük is születte, ami ugyebár nem illet volna az általam kitalált világba – ahol Anna és a grófnő közti viszonyban a vonzódás iszonyú erős és toxikus. Az ő közös jeleneteiket szerettem a legjobban írni az összes szövegem közül.
Ki valójában a főszereplő? Báthory Erzsébet vagy Anna?

Ez egy trükkös kérdés. Bár az olvasó Anna szemén át látja a történéseket, és éli át azt, ahogyan a naiv de hű kislányból egy erős nő lesz, aki kiáll magáért, mégis azzal töltöttem több időt, hogyan építsem fel a grófnő karakterét. Azt szerettem volna, ha egy összetettebb karakter köszön vissza a könyv lapjairól, mint egy egyszerű „gonosz”. Többdimenziós: temperamentumos, önző és kegyetlen, de mellette iszonyúan okos, aki megelőzte a korát.


Vannak emlékeid azokból az időkből, amikor Magyarországon éltetek a családoddal?


Csak hatéves voltam akkor, de arra emlékszem, hogy a bátyámmal sokat játszottunk és barangoltunk a Városligetben és a Népligetben is. Kifejezetten kellemes emlékeket őrzök ízekben – a gulyás, a palacsinta és a dobostorta még mindig a kedvenceim!Cím: Véres grófnő

Eredeti cím: The Blood Countess

Szerző: Lana Popovic

Fordító: Moldova Júlia

bottom of page