top of page

Bori sokkal merészebben áll ki magáért...Felelsz vagy mersz? Mészáros Dorka új könyvében Bori naplójából ismerhetjük meg egy nyolcadikos diák csupa nyüzsgés, tánc és érzelmi vihar életét. Milyen volt a saját kamaszkora, és miért éppen egy nyolcadikosról írt? Mészáros Dorkát kérdeztük.Visszanyúltál a saját kamaszkorodhoz, amikor megalkottad ezt a szereplőt?


Igen és nem. :) Sokat merítettem a saját élményeimből, gondolataimból, vágyaimból, de ez mindig így van, ha írok. Borinál talán jobban magamba mélyedtem, hogy megtaláljam a tizenöt éves Dorkát. Ugyanakkor Bori élete sokkal több fordulatot tartogat, izgalmasabb, mint az enyém volt, és másban vagyunk tehetségesek. Bori talán karakánabb is, és sokkal merészebben áll ki magáért, mint én anno. Viszont mindkettőnk kedvenc színe a zöld, és mindketten a Mardekárba tartozunk - ez leginkább azért, mert szerintem a Mardekár az egyetlen valamire való ház a négy közül, de ez az eszmefuttatás messzire vezetne... :D

A könyvben üdítően őszintén írsz arról, milyen testi-lelki problémáik vannak a kamaszoknak. Tudatos volt részedről ez a törekvés?


Határozottan igen. Úgy gondolom, hogy a szerelmi szálak mellett sokszor elsikkadnak ezek a problémák, ugyanakkor a pattanásos arc, a szőrös láb, a menstruációs görcsök ugyanúgy meghatározzák egy kamasz mindennapjait, mint a szeret, nem szeret, tetszik, mégsem tetszik kérdéskör. Fontos ezekről beszélni, fontos megmutatni, hogy normális, ha ilyen problémákkal küzd valaki. A mai napig fordul elő olyan, amikor a lányokkal (pontosabban nőkkel, mindenki elmúlt 25) összeülünk és feljön egy-egy téma, kínosabb probléma, hogy kiderül, mindegyikünk küzd vele. És akkor megnyugszunk, hogy jaj, de jó, nem vagyunk egyedül, és ezek szerint a problémáink, a buktatóink mind-mind természetesek. Egy lány, azon kívül, hogy nem tudja, a legjobb barátjával valóban legjobb barátok-e, igenis küzd a pattanásaival, azzal, hogy az alapozó lefolyik, hogy a lába esetleg szőrös és az tesin látszik, hogy megjött neki, de nincs nála betét, hogy vajon elég szexi-e, hogy áll a haja, a ruhája, a szemöldöke, az utolsó pórusa is elég jó-e. És ehhez jönnek a lányok, akik kibeszélnek, a fiúk, akikkel nem tudjuk, hányadán állunk, a tanárok, a sok házi, a felvételi, az osztályon belüli intrikák és a szerelem.Az írás mellett nyomozós esteket is rendezel, kriminológus vagy és van egy főállásod is. Milyen irányba haladsz, hol szeretnél lenni öt év múlva?

Öt év múlva szeretnék otthon lenni az első gyermekemmel. Töretlenül szeretném folytatni az írást, az interaktív vacsoraszínházak szervezését és lebonyolítását - ha nyitnak az éttermek, mindenkit szeretettel várunk -, és minél kreatívabb dolgokat szeretnék véghezvinni. Írás terén rengeteg ötletem van még kamaszoknak, és szeretnék nyitni a felnőttek felé, elsősorban krimikkel. Ez úgy tűnik, sikerülni is fog, októberben várható az első felnőtteknek szóló krimim. :) És nagyon jó lenne egy fantasyt is letenni az asztalra. Szóval írás terén szeretnék sokat írni. :D Milyen írói terveid vannak? Dolgozol már a következő könyveden?

Ahogy említettem, októberben érkezik az első felnőtt krimim, az utolsó simításokat végezzük rajta, szerintem nagyon izgalmas lesz. Most az újabb kamasz történetemen dolgozom, és ha azt befejezem, egy felnőtt fog következni. Szeretem így váltogatni, mert sokkal nagyobb kihívás, mint egyhuzamban írni három kamaszkönyvet. Ezen kívül jó lenne egy novelláskötettel is kijönni, egyelőre ezeket látom fixen magam előtt. Aztán ki tudja. Ha kipattan a fejemből egy sztori és nem tudom elengedni, akkor úgyis azt fogom megírni. Melyik a három kedvenc könyved a könyvespolcodon?

Mészáros Dorka: Én vagy senki, Kiszámolós és Felelsz vagy mersz?. Oké, ezekre a legbüszkébb vagyok. Viccet félretéve nagyon nehéz hármat mondani. Inkább azt mondanám, melyik volt az az utolsó három, ami nagyon megfogott. Imádtam a Büszkeség és balítéletet, nagyon szórakoztató - én még izgultam is. Remek könyv Marie Pavlenko: Én vagyok a napod című regénye, amit szerintem minden lánynak, anyának, barátnak, barátnőnek, tanárnak el kellene olvasnia. Szintén hatással volt rám Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola című könyve, de ebben az esetben nem igazán tudom megfogalmazni, miért. Lehet, a témája miatt, és hogy meg tudott lepni a csavarral az író, mert mint szöveg, karakterépítés és történetvezetés annyira nem tetszett. És a végére a három abszolút kedvenc könyvem: Celia Rees: Kalózok!, Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót, Harry Potter-sorozat.


Mészáros Dorka író, kriminológus, kommunikációs szakértő, a Kiszámolós és a Felelsz vagy mersz? című ifjúsági regények szerzője. Műveiben nagy szerepet kap az érzékenyítés, az önmeghatározás, az empátia és a nyitottság. Az írás mellett a Rejtélyek Házával karöltve nyomozós interaktív vacsoraszínházakat vezet. Imádja a Nightwisht, mardekáros, kedvenc színe a zöld, ha teheti, csokis-sós popcornt kér a vurstliban.


bottom of page