top of page

"Csodás középiskolás éveim voltak"


Erdős Zsuzsa hamar a tizenévesek nagy kedvence lett regényeivel, amelyben a gimis Niki és Soma történetét követhetjük végig. Az írónő ezúttal tőle szokatlan műfajt választott. Legújabb könyvében egy repülőút, egy sötét titok és egy nyomozás is szerepet kap. A Légből kapott szerelem keletkezésének körülményeiről faggattuk.


Előző könyvsorozatod szereplői, Niki és Soma története véget ért, új szereplők léptek a porondra. Nehéz volt megválni Nikitől és Somától? Hogyan jellemeznéd az új szereplőidet?


Niki és Soma örökre a kedvenceim maradnak, hiszen ők voltak az elsők, de itt volt az ideje elengedni őket és a fejemben már régóta létező többi karaktert is életre hívni. A főszereplő lány Dóri esetében arra törekedtem, hogy szimpatikus, szerethető legyen a hibái, emberi gyengeségei ellenére, lehetőleg ne legyen egy sírós, hisztis kis nőszemély, hanem tudjon a sarkára állni és megoldani a problémáit, vagy legalábbis zokogás helyett keresni a kiutat, akkor is, amikor már-már összecsapnak a hullámok a feje felett.

Dóri barátnői természetüknél fogva egytől egyik szöges ellentétei egymásnak, de pont emiatt imádtam írni őket, és rajtuk keresztül rávilágítani, hogy egy barátság nem feltétlenül az azonos érdeklődési körön alapul.

Mindig nagyon szeretek fiú szereplőkről írni, így nagyon bízom benne, hogy Dóri testvéreinek a személyében ezúttal is sikerült két igazán vagány srácot teremtenem.

A könyvben egy nyomozás is szerepet kap, illetve hackerek is szerepelnek benne. Hogyan gyűjtöttél ehhez adatokat?


A repülőgépek és a repülés területén két pilóta segített eligazodni, a hackerek világáról pedig a munkahelyemen sikerült információkat szereznem. Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy pokolian félek a repüléstől és ennek nem igazán tett jót az a töméntelen mennyiségű repülőgép katasztrófa film, amit a könyv írása alatt végignéztem, annak érdekében, hogy minél jobban megismerjem a katasztrófákhoz vezető okokat és a baleseti kivizsgálás folyamatát. Tulajdonképpen az is eltökélt szándékom volt, hogy kiírom magamból a félelmeimet. Sajnos nem igazán sikerült J de remélhetőleg a könyvet igazán érdekessé tenni, igen.


Új könyvedben több komoly téma is szóba kerül a főhős személyén keresztül, aki pánikbetegséggel küzd. Miért döntöttél úgy, hogy ez is szerepet kap a történetben, és milyen utakat mutatsz a könyvben az ezzel való megbirkózáshoz?


Spoilerezés nélkül nehezen tudnám elmesélni, hogy a pánikbetegség miért került bele a történetbe, így inkább nem teszem, de azt elárulom, hogy rengeteg cikket elolvastam a neten erről a betegségről, sőt egy kineziológussal is sikerült konzultálnom. Egy alkalommal pedig, egy gyógyszer mellékhatásaként magam is megtapasztalhattam ezt a rendkívül ijesztő tüneteket produkáló betegséget, így az akut gyógymódot mondhatni magamon tesztelhettem. A „hosszútávú” kezelésről is rengeteg információt tudtam szerezni, így bízom benne, hogy mind a tüneteket, mind a kiváltó okokat, mind a gyógyítás mikéntjét sikerült hitelesen ábrázolnom és rávilágítani, hogy a gyógyításban milyen óriási szerepe van a kiváltó okok felderítésének.


A szülő-gyerek viszony és a testvérek közötti kapcsolat is árnyalt képet kap az új könyvedben. Ehhez milyen élményanyagot használtál, miért tartottad fontosnak ezek bemutatását?


Mivel nekem nincs testvérem, így személyes tapasztalatom nincs, de szerencsére van két szuper lányom, így a saját gyereknevelés nem kevés tapasztalattal gazdagított. A lányaim iskolás évei alatt illetve a baráti körömben is volt alkalmam jónéhány több gyermekes család életébe belelátni és írás közben meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi rég elfeledett emlék, esemény, jó és rossz tapasztalat bukkant elő sorra. Emellett rengeteg film és könyvélményre is támaszkodhattam.

Okoz-e nehézséget, hogy egy fiatal generáció életéről írsz? Hogyan tudod megragadni a nyelvet, amit használnak?


Ezt már sokszor megkérdezték tőlem és mindig azt válaszolom, hogy egyáltalán nem érzem nehéznek. Az első nyelvi lektorok mindig a lányaim. :) Nekem csodálatos középiskolás éveim voltak, az írás során újraélem azt az időszakot. Noha az én fiatal korom óta óriásit változott a világ, meggyőződésem, hogy a szerelem bonyolult érzése valahol mélyen most is ugyanolyan. Nagyon szeretem a fiatalokat, roppantul érdekel az életük, a viselkedésük, mindemellett sok-sok ifjúsági könyvet olvasok, próbálok lépést tartani a tempójukkal, bár ez utóbbi azért nem mindig könnyű. Sőt állítom, sokkal nehezebb, mint megírni egy egész regényt…


ERDŐS ZSUZSANNA eredeti foglalkozása bankszakmai tanácsadó. Az írás hobbiként indult, de első kötete megjelenése után a kamaszok egyik kedvenc szerzője lett. Egy férj, két nagykorú gyerek, egy kutya és három macska teszik teljessé az életét Budapesthez közeli otthonában.


Könyvei:


Vedd már észre!

Még sincs vége!

Hidd el végre!bottom of page