top of page

Jázmin olvas - Akár egy kismadár

Elmúlik valaha a fájdalom?


A húszéves Abi autóbalesetet szenved, melynek során elveszti az egyik karját. A baleset a legnagyobb álmát is darabokra zúzza. Kiskora óta állatorvos szeretne lenni, de egy kézzel nem lenne képes rá, hogy ellássa a segítségre szoruló állatokat. Az összes barátjával megszakítja a kapcsolatot, állandóan egyedül van, és már abban sem biztos, hogy szeretne-e élni egyáltalán. Abi családjának is teljesen megváltozik az élete a baleset után. Új környékre költöznek, ritkán mennek el otthonról, és a szülők sokkal többet foglalkoznak Abival, mint húgával Millie-vel, ami konfliktust szül a két lány között.


Abi teljesen magába zuhan. Egyik nap az utcán összefut egy régi osztálytársával, Auréle-lel, aki látszólag nagyon megörül neki, telefonszámot is cserélnek. Abi biztos benne, hogy Auréle sosem fogja keresni őt, mert meglátta a karprotézisét.
A lánynak valaki a híres francia író, Blaise Cendrars könyveit küldi, aki szintén elvesztette az egyik karját. Abinak sejtése sincs, ki lehet az. Amikor kiderül, hogy Auréle-tól származnak az ajándékok, a két fiatal egyre több időt tölt együtt, és barátok lesznek. Rengeteget filmet néznek, madárlesre mennek, sétálnak, kifosztják Abiék hűtőjét, és a lány kezdi egyre jobban érezni magát. De a kétségei nem múlnak el teljesen, ahogy a fantomfájdalom sem hagyja nyugodni éjjelenként. Élhet-e valaha teljes életet? Lehet egyáltalán karrierje? Szeretni fogja valaki a karja nélkül is? Elmúlik valaha a baleset által okozott űr és fájdalom?


A könyv nyersen és realisztikusan mutatja be, milyen az élet, egy kar tragikus elvesztése után. A főszereplő gondolatain keresztül az olvasó is átélheti a dühöt, a szenvedést, és a reménytelenséget, amit egy végtaghiányos személy érez. Sosem olvastam még hasonló témájú regényt, és amellett, hogy a történet érdekes és különleges volt, a karakterek is nagyon szimpatikusak voltak számomra. Abi szülei kedvesek és viccesek, nénikéje Coline, mindig vidám és aranyos, Auréle segítőkész és jó barát, Abi pedig tökéletes főszereplője a történetnek. Ez a könyv azért nagyon fontos, mert a fiatalok is többet megtudhatnak arról, hogy milyen mozgássérültnek lenni, mennyire nehéz, ijesztő, kirekesztő és fájdalmas lehet így az élet, és így könnyebben megértik a helyzetüket.Cím: Akár egy kismadár

Szerző: Marie Pavlenko

Kiadó: Menő Könyvek

Oldalak száma: 320

Megjelenés: 2021. május 20.

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789634039679

Méret: 183 mm x 124 mm

bottom of page