top of page

Mennyire bonyolult egy kamasz?

Maros Edittel kamaszkorról, bénázásokról és iróniáról beszélgettünk.


A nagysikerű Hűvösvölgyi suli sikerei utáni hallgatást a Bonyolult egy csaj című regénnyel törted meg. Míg általában a szülők a fejüket fogják ettől az életszakasztól, téged mégis ez inspirál. Mi foglalkoztat a kamasz lélekben?


Amikor majd szülőként leszek érintett, valószínűleg én is kevésbé fogom élvezni ezeket az éveket… de addig kalandozom benne. Az elsődleges célom az, hogy bevonjam ezt a korosztályt az olvasás élményébe. Meggyőződésem, hogy olyan történetekkel lehet őket mégis „bevonzani” a könyvek világába, amikkel azonosulni tudnak, amik akár velük vagy körülöttük is játszódhatnának. Mindezen túl pedig a kamasz léleknek a bizonytalanságai érdekelnek: ahogyan rádöbbennek, semmi sem olyan egyértelmű, amilyennek korábban tűnt. Mindezt nem könnyű feldolgozni, ám ha iróniával közelítünk bizonyos óriásinak tűnő problémákhoz, az talán segíthet. A könyveim egyik alappillére éppen ezért az önirónia.


Tinédzserként minden olyan bonyolultnak tűnik – a szüleink, a tanáraink, a saját érzéseink, a társas viszonyaink. A te főhősöd mitől bonyolult?


Attól, hogy mindent túlagyal. Vannak azok a típusú emberek, akik vállrándítással elintéznek mindent, és vannak azok, akik erre képtelenek. Adél csak úgy csinál, mintha nemtörődöm lenne, előszeretettel vonogatja a vállát, mint a többi kortársa, de belül állandó harcok dúlnak, nagyjából mindennel kapcsolatban. A látszat tehát néha csal. Lehet, hogy a spontánnak tűnők is valójában bonyolultak?


A könyveidben sokan magukra ismerhetnek, támogató érzés lehet, hogy mások is átesnek hasonló érzelmi viharokon, konfliktusokon, esetleg bénázásokon. Milyen visszajelzéseket szoktál kapni az olvasóktól? Inspirálnak ezek abban, merre alakítsd a történetet?


Sokszor kapok olyan visszajelzést, hogy hú, ez akár rólam is szólhatna, és valóban, úgy tűnik, hálásak érte, hogy ezek szerint „nem csak ők defektesek”. Előfordult már, hogy egy író–olvasó találkozón sztorizgatás alakult ki a könyveimben leírt „bénázásokhoz” hasonló szituációkról, és ezekből belec s e mp é s z te m párat a következő történetekbe. Úgyhogy igen, ezek szerint kölcsönösen hatunk egymásra az olvasókkal.


A most megjelent Bonyolult egy banda című regényben az élettani általános dolgok mellett korunk minden jellegzetessége is felbukkan: az internet és a közösségi felületek kevésbé áldásos hatásai is. Neked kell-e tájékozódnod, hogy lépést tarts a fiatalokkal, és mit gondolsz, a virtuális világban nehezebb a mai fiataloknak vagy a valósban?


A mai fiataloknak az internet és az okos eszközök világában rengeteg olyan hatással kell megküzdenie, amik a „mi időnkben” még egyáltalán nem léteztek. Ezek közül jó néhány veszélyeket is rejteget magában, óriási kihívás lehet szülőként mindenre felkészíteni a tizenéveseket – mindezt úgy, hogy ne piszkálásként fogják fel. Egy nekik szóló könyv talán segíthet abban, hogy elgondolkodjanak a határok szükségességéről. Természetesen próbálok lépést tartani a fiatalokat érdeklő újdonságokkal, de olyan gyorsan változnak a trendek, hogy szinte képtelenség naprakésznek maradni, ezért a hangsúly a történetekben inkább az általánosabb érvényű kérdéseken van, a többi csak háttérdíszlet.

Nem könnyű a szülőkkel... legalábbis Adél ezt érzi. Nem elég jó semmiből (matekból pláne), az anyukájának nem elég csajos, az apukájának nem elég sportos. A dobolás érdekli, azt meg ők nem tartják valami sokra. Lehet ezt még fokozni? Naná! Adjunk hozzá egy tökéletes(nek látszó) bombázót, némi zsarolást, jó sok kavarást és arcon landolást, elvesztett és visszaszerzett barátokat, és persze ezt a fura dolgot az ember gyomrában a pillangókkal és fiúkkal. Nem egyszerű, ugye?

Persze, hogy nem, hisz az egész élet olyan #bonyolult.

Maros Edit a nagysikerű Hűvösvölgyi suli-sorozat után ezzel a sodró humorú és nagyon is életszagú regénnyel tér vissza, hogy egy jó olvasmánnyal könnyítsen a #bonyolult kamaszéveken.

Maros Edit Bonyolult egy banda Minden olyan #BONYOLULT. Adél körül minden öszszekuszálódik. Egy szörnyű sítábor, egy borzalmas Valentin-nap és egy katasztrofális iskolai bál után mi jöhet még? De hogy is lehetne könnyű az élet, ha az ember szerelme felszívódik, a legjobb barátjával összeveszett, a csajok továbbra sem rajonganak érte, és begyűjt egy szobafogságot is.

Forrás: Líra Könyvklub magazin

https://www.lira.hu/landings/kreativok/2021_02_16_konyvklub.pdf


bottom of page